Azi, personalul din Penitenciarul Deva s-a rasculat. Avem semnale ca acest lucru va continua si maine

Azi, personalul din schimbul ce a efectuat serviciul ieri-noapte in  Penitenciarului Deva, membri ai Sindicatului liber Vulturul Barcea Mare, sindicat afiliat Federatiei Sindicatelor din Sistemul Penitenciar a ales un mod inedit de protest. Refuzul de a mai pleca acasa.

Asta in situatia in care personalul are mii de ore suplimentare si un procent de acordare a concediului pe anul in curs de 37%. Desi in nenumarate randuri am semnalat conducerii ANP si MJ faptul ca la un moment dat lucrurile vor scapa de sub control si tot efortul nostru de a gasi solutii cu privire la cele aproximativ 700-800 de mii de ore suplimentare efectuate si necompensate cu timp liber corespunzator va fi in zadar, constatam ca lucrurile sunt tratate in continuare la modul simplist. Desi am intervenit si azi in rezolvarea acestei probleme, nu avem garantia ca pe termen scurt Administratia va gasi o solutie. Desi, fiind o situatie exceptionala, aceasta solutie exista.

La acest moment pentru situatia de la Penitenciarul Deva, si nu numai, exista un cumul de factori ce au generat acest tip de protest si cand spun asta ma gandesc in primul rand la proasta gestionare a resursei umane din sectorul operativ. Plecand de la mutarea in alte sectoare a personalului din sectorul operativ, cu acordul celor care conduc sectorul operativ, sefi care cunosc foarte bine situatia mai mult decat exploziva din acest sector si terminand cu inchistarea in decizii de respectare a unor norme ce  rigidizeaza folosirea personalului aflat in perioada de debut la activitati impreuna cu alti colegi, in acest fel personalul cu vechime disponibilizat sa poata fi utilizat pentru acoperirea altor posturi, lucru ce ar duce la diminuarea efortului personalului aflat in servici, totul creaza o presiune  pe restul personalului din sectorul operativ.

Paradoxul este acela, si acest lucru este valabil in majoritatea penitenciarelor din Romania, ca nu avem o problema in a pazi detinutii cu alti detinuti, dar avem o problema in ai pazi cu personal angajat,  fie el debutant sau nu.

Din pacate lucrurile nu credem ca se vor opri aici si avem semnale ca acest lucru ar putea sa continue si maine. Ce trebuie sa constientizeze conducerea penitenciarului Deva si a ANP este ca sistemul penitenciar sta sa crape si ca  normal ar fi ca cineva sa se implice , intre solutii putand fi si deplasarea la Deva pentru a vedea cum stau lucrurile. Din punctul meu de vedere avem toata deschiderea sa participam la detensionarea acestei situatii, iar pe viitor sa ne asezam la masa pentru a gasi toate solutiile ce ne-ar ajuta sa nu ne mai intalnim cu astfel de situatii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *