Bugetul care afectează lucrătorii de penitenciare, dar si ipocrizia unora dintre noi

Sedinta Comisiei mixte de dialog in sistemul penitenciar a scos în evidență doar pe durata a o treime din subiecte, pentru ca restul a fost mizerie, faptul că avem un buget mizerabil iar cei care ne conduc si ar trebui sa se bata pentru noi sunt incapabili să o facă. Si ma gandesc aici in primul rand la ministrul justiției, dar si la conducerea ANP.

A fi conducătorul unor oameni implica sa faci tot ce depinde de tine ca celor pe care-i conduci sa le fie aparata demnitatea, sa fie încrezători că toate eforturile lor sunt răsplătite cu intelegere, interes, empatie fata de problemele lor, ca macar tot ce a depins de tine ai întreprins si daca nici asta nu este de ajuns, le spui celor care te-au pus în fruntea trebii ca pleci deoarece la rândul tău cel care te conduce nu a făcut ce trebuie sa-ti apere demnitatea, sa-ti răsplătească efortul cu intelegere, interes, empatie fata de problemele ale tale si ale celor pe care i-ai condus. Acesta este conducătorul ce ni-l dorim.

Cat despre ce si cat am discutat la Comisia mixtă nu stiu cat a ajutat demersului de a apăra oamenii. Într-adevăr bugetul nu este asigurat decât în procent de 83%, e adevarat ca nu avem banii pentru orele suplimentare, vouchere sau majorarea de 50% pentru lucrări de excepție, nu plătim drepturi cum o fac alte structuri din sectorul de aparare( vezi majorarea cu 2 lei amarati ai normei zilnice de hrană sau diferenta la echipament), dar pentru asta va veni timpul, mai repede decat își închipuie unii, sa reacționăm. Cum vom reacționa si daca își închipuie conducătorii noștri că acei copii din scoala, pe care colegii noștri ii asteapta ca sa mai limpezească putin din milionul de ore suplimentare nerecuperate nu ii vor încadra la data cand vor termina studiile. Si o vom face în felul în care am mai facut-o, fără îndemnuri fără fond si fara sa acuzăm pe altii ca nu sunt asa războinici ca noi. Si asta am demonstrat.

Dacă a fost un lucru pentru care nu am reacționat pana acum, acest lucru il stiu membrii de sindicat și tine de ce ii reprezinta, de identitatea lor. Pentru care ne-am zbătut fără să o trambitam si fara a închide, prin atitudine, relatii create cu atâta truda, relatii ce le-am făcut tocmai pentru ca nu avem conducători care sa o faca. Suntem o entitate a nimănui si nu ajuta in niciun fel personalul de penitenciare sa-i închidem toate ușile spre cei care decid. Nu am aparat niciodată pe actualul ministru, cum nu am aparat nici conducerea ANP. Am crezut in dialog si respect. Asta nu inseamna ca nu vom reacționa. Dar o vom face la fel de demn.

Cei carora li se pare ca sunt aparatorii pamantului o sa spuna si de data aceasta ca ii lăsăm să fie singuri, ca suntem parte a unei puteri cu care doar ei se luptă, uitând sa spuna cum au reprezentat pe cei care i-au ales. Nu cred ca solutia este o baie comuna in mizerii, în invective, înjurături și gesturi mai mult decât reprobabile. Nu poti sa apari ca apărătorul dreptății cu asa o atitudine, dar acuzând pe altii ca nu sunt cu tine.

Da, nu avem buget si nu avem nici conducatori. Dar vom avea reactia, iar aceasta va fi una corectă fata de oamenii pe care-i reprezentăm, una care sa fie facuta cu ei, dar care sa ii si protejeze, una care sa arate ca depinde doar de noi sa ne facem dreptate. Fara sa acuzăm in stanga si in dreapta, sau ca suntem parte a mizeriei după ce am participat la crearea ei.

Asta e calea ce o vom alege daca vrem sa fim mai buni ca ei, ca cei care ne conduc. Iar daca unii vor dori ca actiunile noastre sa fie comune, atunci nu calea lor o vom urma, ci una bazată pe respect si incredere.

Acordarea Normei de hrană pentru funcționarii publici cu statut special în responsabilitatea Ministerului Justiției

Federația Sindicatelor din Sistemul Penitenciar a solicitat un punct de vedere Ministerului Justiției cu privire la actualizarea normei 6 de hrană cuvenita funcționarilor publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare în conformitate cu Ordinul MAPN nr. MS/97/2018.

În urma demersurilor întreprinse de către Ministerul Justiției prin care solicită  un punct de vedere cu privire la aplicarea creșteri Normei de Hrană  și  funcționarilor publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare,  Ministerul Finanțelor Publice transmite punctul de vedere domnului prof. univ. dr. Tudorel TOADER Ministrul Justiției prin care ne spune că este de competență sa de a analiza și pune în aplicare actualizarea Normei de Hrană. 

Deci domnule prof. univ. dr. Tudorel TOADER Ministrul Justiției poate beneficia și personalul din sistemul administrației penitenciare de actualizarea Normei de Hrană?

Aici răspunsul

 

O nouă intalnire a Comisiei mixte

Federația Sindicatelor din Sistemul Penitenciar este invitată să participe azi 19 martie 2019  începând cu ora 9.00 la ședința Comisiei mixte de dialog privind sistemul penitenciar.

Temele propuse a fi discutate și pentru a fi incluse pe ordinea de zi sunt:

1. Emiterea  OMJ privind plata orelor suplimentare

2. Emiterea OMJ privind acordarea majorării de până la  50% pentru  lucrări de excepție sau misiuni speciale

3. Statut, legislație privind organizarea concursurilor.

4. Salarizare, etc.

Prezentarea Bilanțului Activitatilor din anul 2018 a Administrație Naționale a Penitenciarelor și a Direcției Naționale de Probațiune

Azi 14.03.2019 începând cu ora 9.00 la sediul Institutului Național de Statistică a avut loc ședința de bilanț privind Raportul anual de activitate 2018 al Administrație Naționale a Penitenciarelor și a Direcției Naționale de Probațiune.

La această activitate au participat domnul prof. univ. dr. Tudorel TOADER Ministrul Justiției, reprezentanți ai instituțiilor penitenciare, reprezentanți ai organizațiilor sindicale,  reprezentanți ai serviciului de probațiune,  precum și alți invitați.

Domnul comisar șef de penitenciare Marian DOBRICĂ, director general al Administrației Naționale a Penitenciarelor, a prezentat  Raportul anual de activitate -2018 , iar în încheiere a ținut să mulțumească întregului personal din sistemul administrației penitenciare pentru activitatea depusă.

Domnul Liviu TOADER, director general, Direcția Națională de Probațiune a prezentat  Raportul anual de activitate -2018 , iar în încheiere a ținut să mulțumească tuturor pentru activitatea depusă.

În încheiere domnul prof. univ. dr. Tudorel TOADER Ministrul Justiției, a concluzionat și a felicitat întreg personalul pentru activitatea depusă.

Aici bilanțul

Raport activitate ANP 2018

Raport activitate DNP 2018

 

 

 

Comisii, sancțiuni, abuzuri la Penitenciarul Miercurea Ciuc

 

În urma cu ceva zile vă anunțam cu privire la vizita de lucru ce am efectuat-o la Penitenciarul Miercurea Ciuc, unde Biroul Executiv al Federației Sindicatelor din Sistemul Penitenciar împreună cu Biroului Executiv al  Sindicatului Liber din Penitenciarul Miercurea Ciuc, sindicat membru al Federației a purtat discuții cu conducerea penitenciarului Miercurea Ciuc cu privire la remedierea problemelelor pe care le au angajații din Penitenciarul Miercurea Ciuc.

Surpriza vine la câteva zile unde mai marii conducători au înțeles scopul discuțiilor , prin aplicarea prin decizii asumate de mai marii specialiști de sancțiuni prin decizii abuzive.

Deși Curtea Constituțională a României a stabilit prin Decizia nr. 803/2015 că organizarea și funcționarea comisiilor de disciplina din sistemul penitenciar, prin ordin de ministru, sunt neconstituționale, la nivelul Penitenciarului Miercurea Ciuc aceste dispoziții nu sunt valabile și iată cum abuzurile în materia cercetării disciplinare  la care sunt supuși angajații din Penitenciarul Miercurea Ciuc continuă.

Pe scurt: la punctul 19 din Decizia nr. 803/2015 referitoar la excepţia de neconstituţionalitate a dispoziţiilor art.74 alin.(2) din Legea nr.293/2004 privind Statutul funcţionarilor publici cu statut special din Administraţia Naţională a Penitenciarelor  se regăsesc următoarele:

”19. Pentru înlăturarea viciului de neconstituţionalitate, Curtea subliniază că aspectele esenţiale în materia efectuării cercetării prealabile, menţionate la paragraful 16 din prezenta decizie, trebuie să fie reglementate prin lege organică, urmând ca regulile specifice acestei proceduri să fie explicate şi detaliate prin ordinul ministrului justiţiei.”

Nimic mai simplu, lucrurile ar fi trebuit să se oprească aici, dar tot mai marii specialiști din cadrul Penitenciarul Miercurea Ciuc, au decis să prelucreze în mod nelegal  datele cu caracter personal ale unui funcționar public cu statut special și să aplice sancțiunea în baza unor imagini surprinse de  camerele video instalate în interiorul penitenciarului, încălcând prevederile Legii.

Aici adresa transmisă unităților subordonate de către Administrația Națională a Penitenciarelor.

Și abuzurile continuă.

Faptul că cineva a avut curajul să spună,, STOP ABUZURILOR, mai marii ZEI ai Penitenciarului Miercurea Ciuc au și luat decizia de al anihila prin sesizarea comisiei de disciplină și aici o serie de nereguli cum ar fi:

 • Aplicarea sancțiuni,
 • Faptul că nu i sa pus la dispoziție  probatoriu,
 • Neprecizarea integrală și exactă a obiectului cercetării disciplinare în citația comunicată subsemnatei ,
 • Lipsa de conținut a obiectului cercetării disciplinare,
 • Competențele și atribuțiile funcționarului public cu statut special ce a formulat sesizarea,
 • Procedura, modalitate de control etc.

Cu toate că Instanțele de judecată sau pronunțat împotriva abuzurilor la care sunt supuși angajații din penitenciare, în materia cercetării disciplinare se pare că  unii sunt mai presus de lege.

Amintim mai marilor ZEI ai Penitenciarului Miercurea Ciuc,  Decizia Curtii de Apel Cluj prin care se respinge recursul declarat de Penitenciarul Bistrita impotriva hotararii Tribunalului B-N care a stabilit ilegalitatea unei sanctiuni disciplinare aplicate de comisia de disciplina din cadrul Penitenciarului Bistrita.

Tip solutie: Mentine hotararea atacata
Solutia pe scurt: Respinge recursul declarat de paratul M J – A N P – Penitenciarul Bistrita impotriva sentintei civile nr. 559 din 09.06.2017 pronuntata in dosarul nr. 23/112/2017 al Tribunalului Bistrita-Nasaud pe care o mentine in intregime. Fara cheltuieli de judecata in recurs. Decizia este definitiva. Pronuntata in sedinta publica din 24.11.2017.
Document: Hotarare 5695/2017 24.11.2017”

Și dacă au încălcat o dată prevederile legale  de ce să nu continue că doar noi suntem specialiști nu ori și ce angajat.

Oare conducerea Penitenciarului Miercurea Ciuc ce își doreste dialog sau nu?

Federația Sindicatelor din Sistemul Penitenciar își doreste dialogul, dar vă comunicăm domnilor directori că ne vom apăra fiecare membru de sindicat indiferent de presiunile pe care înțelegeți să le faceți.

 

 

La mulți ani, de 8 Martie!

           Cu ocazia Zilei de 8 Martie,            Federația Sindicatelor din Sistemul Penitenciar, transmite tuturor doamnelor și domnișoarelor, sănătate, fericire, mult noroc în viață și în activitatea profesională.

                              LA MULTI ANI !

Biroul executiv al Federației Sindicatelor din Sistemul Penitenciar

 

Precizări la procedura de schimbare din funcție

Administrația Națională a Penitenciarelor transmite unităților din  subordine precizări cu privire la procedura de schimbare din funcție a funcționarilor publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare conform adresei .

Ministerul Justitiei emite ORDIN nr. 513/C din 5 februarie 2019

În  MONITORUL OFICIAL nr. 113 din 13 februarie 2019 sa publicat ORDIN nr. 513/C din 5 februarie 2019 privind modificarea și completarea Regulamentului pentru descrierea, compunerea și modul de purtare a uniformelor și echipamentului specific pentru funcționarii publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare, precum și a regulilor de acordare a drepturilor de echipament, aprobat prin Ordinul ministrului justiției nr. 2.908/C/2013

 

 

 

O nouă vizită de lucru a Biroului Executiv al Federației Sindicatelor din Sistemul Penitenciar la Penitenciarul Miercurea Ciuc

La data de 26 februarie 2019, Biroul Executiv al Federației Sindicatelor din Sistemul Penitenciar, s-a deplasat la Miercurea Ciuc pentru discuții cu conducerea penitenciarului Miercurea Ciuc. Acest lucru s-a întâmplat în prezența Biroului Executiv al  Sindicatului Liber din din Penitenciarul Miercurea Ciuc, sindicat membru al Federației.

Obiectivul întâlnirii a fost acela de a găsi soluții la problemele pe care le au angajații din Penitenciarul Miercurea Ciuc, ce țin de: asigurarea regimului normal de muncă, salarizare ( ex.acordare sporuri etc.), munca suplimentară,  odihnă, dotare, precum și protejarea intereselor membrilor de sindicat.

Discuțiile purtate cu dl Zoltan Miklos director al Penitenciarului Miercurea Ciuc au ținut de:

 • respectarea prevederilor Acordului colectiv privind raporturile de serviciu;
 • asigurarea securităţii la locul de muncă;
 • respectarea disciplinei de stat;
 •  modul de comunicare, adresare și relaționare;
 • obținerea buletinelor de determinare pentru obținerea sporului de praf în toate locurile de muncă;
 • acordarea sporului de armament personalului care desfășoară activități la magazia de armament;
 • repartizarea unui spațiu destinat Sindicatului Liber din Penitenciarul Miercurea Ciuc;
 • transparența decizională;
 • suprasolicitarea și încărcarea cu sarcini suplimentare pe lângă fișa postului
 • respectarea prevederilor legale cu privire la accesul în unitate în afara orelor de program și permiterea accesului personalului cu atribuții de control în baza tichetului de control eliberat de directorul unității și cu specificarea exactă a locurilor în care aceștia au acces cu această ocazie;
 •  acordarea celor 2 ore/săptămână pentru pregătirea sportivă din timpul programului de lucru pentru dezvoltarea fizică generală;
 •  accesul personalului la locul de muncă cu pachețelul de mâncare;
 • stabilirea unei proceduri privind accesul, modul de efectuare a controlului să fie identic pentru întregul personal / stabilirea personalului calificat pentru această sarcină / instruirea acestui personal;
 • întocmirea corespunzătoare a fișei postului conform postului pe care este încadrat și eliminarea  „îndeplinește și alte sarcini”;
 • Am convenit cu directorul unității că aceste probleme vor fi rezolvate, urmând să se intre într-o normalitate atât din perspectiva relațiilor de muncă cât și din perspectiva comunicării.

Vizite similare vor avea loc şi în alte unități unde exista organizaţii sindicale membre ale Federaţiei.