Miercuri 22 mai 2019, la sediul Guvernului, o întâlnire care ar putea rezolva revendicările angajaților din sistemul penitenciar

În continuarea demersurilor intreprinse de către Federația Sindicatelor din Sistemul Penitenciar împreună cu Sindicatul Național al Lucrătorilor din Penitenciar si ca urmare a eforturilor depuse de doamna Ana Birchall, viceprim-ministrul pentru implementarea parteneriatelor strategice ale Romaniei, Ministrul al Justiției, interimar, suntem invitati miercuri 22 mai 2019 la sediul Guvernului, unde va avea loc o întâlnire de lucru cu reprezentanți ai Guvernului, Ministerului Finanțelor, Ministerului Justiției și ai Administrației Naționale a Penitenciarelor, în vederea identificării și susținerii soluțiilor necesare pentru rezolvarea problemelor transmise ministrului justiției.

Aici invitația:

Angajații de la Penitenciarul Codlea continuă calendarul de proteste

Nemulțumiți de condițiile de muncă, peste 100 de angajați de la  Penitenciarul Codlea au ieșit în stradă pentru a protesta .

Angajații Penitenciarului Codlea cer guvernului implicare în rezolvarea urmatoarelor revendicări:
1. Adoptarea statutului politistului de penitenciare (eliminarea amendamentelor neconstitutionale, nedemocratice si
anti-sindicale) – stadiu: Camera deputatilor (for decizional).
2. Publicarea de urgenta a ordinului de ministru privind plata orelor suplimentare pentru perioada 2019-2021 (impus
prin OUG 114/2018) – similar celorlalte institutii din structura de aparare nationala.
3. Interzicerea muncii fortate in sistemul penitenciar, unde detinutii sunt platiti, spre deosebire de personal!
Plata muncii suplimentare necompensate cu timp liber (conform legii) – similar celorlalte institutii din
structura de aparare nationala.
4. Stoparea suprasolicitarii si vulnerabilizarii personalului ca solutie pentru lipsa de resurse umane si financiare,
precum si ca reactie manageriala la dezacordul de a muncii suplimentar, legal exprimat de salariati!
5. Plata cheltuielilor turistice pentru intreg personalul si nu doar pentru 17% dintre salariati (conform legii) – similar
celorlalte institutii din structura de aparare nationala.
6. Plata incepand cu 1 ianuarie 2019 a normelor de hrana si echipament la valoarea actualizata (conform legii) –
similar celorlalte institutii din structura de aparare nationala.
7. Asigurarea cadrului legal si bugetar pentru continuarea concursurilor de ocupare a posturilor vacante din sistemul
penitenciar.
8. Asigurarea protectiei juridice a salariatilor prin implicarea institutiei in actiunile puse pe rol de detinuti, similar
cu protectia de care beneficiaza politistii, jandarmii si alte categorii de salariati.
9. Punerea in plata a drepturilor salariale castigate prin hotarari judecatoresti.

La Mitingul de Protest organizat de către Sindicatul Măgura au participat și colegi de la Penitenciarul Aiud și Deva.

 

Atunci cand legea este motiv de troc in functie de interes. Mai rau este ca trocul este asigurat cu mijlocirea ANP

De-a lungul timpului am trăit cu speranța că sistemul penitenciar trebuie să se bazeze pe un cadru legislativ coerent, care sa fie aplicat în spiritul și litera sa, astfel încât rezultatul aplicării lui să transmită mesajul unei abordări corecte și obiective față de toți cei care la un moment dat se gândesc că le-ar putea fi aplicabil.

Una din prevederile legale, parte a sistemului legislativ aplicabil personalului din penitenciare este OMJ 2398/2012. Astfel, fiindu-mi adusă la cunoștință o situație ce viza o procedură de schimbare din funcție la Penitenciarul Oradea, nu am crezut ca prevederea legală poate fi batjocorită în acest fel.

Cu ocazia ședinței Consiliului de Conducere care s-a desfășurat în data de 10.05.2019, directorul împuternicit al penitenciarului Oradea, comisar șef H.M.P., sfătuit destoinic de către șeful biroului Resurse Umane, dar și de către alți ,,interesați”, a ales să schilodească grav procedura de schimbare din funcție, care se afla în curs de desfășurare.

Fără a avea motivat cererile de schimbare din funcție în față, acestea fiind trimise pentru avizare la ANP, directorul împuternicit al penitenciarului Oradea, comisar șef H.M.P., a hotărât să departajeze cererile formulate în mod arbitrar, încălcând prevederile OMJ 2398/2012. Astfel, pe criterii doar de el știute, fără a motiva în scris , detaliat, hotărârea luată, a dat aviz favorabil unui număr bine socotit de cereri, astfel încât nu a mai fost constituită comisia de departajare legal prevăzută.

În acest fel, cu toate că postul de ofițer cu cercetarea disciplinară nu este ocupat în statul de funcții, singura cerere depusă a fost respinsă, deoarece nu avea avizele DE PRINCIPIU ale structurilor din ANP. Acest lucru se întâmplă în condițiile în care s-au constatat diverse vicii de procedură, datorate faptului că această activitate se desfășoară în mod haotic de către diferiți ofițeri.Oare se dorește ca Oradea să urmeze exemplul negativ de la Iași, în privința cercetării disciplinare a abaterilor disciplinare săvârșite de către deținuți?

În ceea ce privește postul vacant de ofițer Resurse Umane, situația a fost relativ similară. Cu toate că erau depuse mai multe cereri, doar UNA a primit aviz favorabil de la Direcția Management Resurse Umane din ANP, cerere ce nu a îndeplinit condițiile de ocupare a postului. În acest fel, psihologul de personal vrea să migreze spre un birou mai călduț, cu toate că în urmă cu câțiva ani, a ocupat acel post top printr-o procedură de schimbare din funcție, la cerere.Se observă faptul că toate cererile aveau două avize, dar această cerere avea DOAR un aviz din partea ANP. Oare directorul împuternicit al penitenciarului Oradea, comisar șef H.M.P. nu a constatat acest lucru? L-a trecut cu nonșalanță cu vederea?

Situația este cu atât mai gravă cu cât psihologul de personal care a cerut schimbarea pe postul vacant de ofițer Resurse Umane are o probitate morală îndoielnică, fapt concretizat de amenda administrativă care i-a fost aplicată de către organele de parchet, imediat după încadrarea în sistemul penitenciar, deoarece nu a îndeplinit sau a îndeplinit în mod defectuos condițiile obligatorii prevăzute de lege.În acest fel, s-au încălcat cu nonșalanță prevederile legale, fiind batjocorită o procedură care poate schimba iremediabil cariere, dacă este aplicată cu rea-intenție sau cu o crasă superficialitate.Faptul este cu atât mai grav, deoarece în cursul anului 2018, s-a desfășurat în mod defectuos o procedură de schimbare din funcția care a vizat și membrii echipei operative speciale, aceștia fiind obligați să susțină probe sportive, cu toate că acestea nu erau prevăzute de legislația în vigoare.

Cu toate că directorului împuternicit al penitenciarului Oradea, comisar șef H.M.P., i-au fost prezentate detaliat derapajele, acesta a refuzat tacit să ia orice măsuri de identificare a problemelor și de remediere a deficiențelor.Oare acesta este managementul penitenciar pe care ANP îl tolerează și îl încurajează? Sau doar angajații sunt vinovați, deoarece au naivitatea să creadă că lucrurile se vor întâmpla în mod legal, corect și transparent?

O sa revenim si cu aspecte ce țin de plata unor ore suplimentare ale directorului unitatii(de care a avut cunoștință si ANP), precum și de cazuri de încălcare gravă a prevederilor legale privind planificarea si plata orelor suplimentare( de care a avut cunoștință si a fost complice conducerea unitatii).

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Sistemul Penitenciar: Vom merge cu protestele până la capăt

 

Angajaţii din sistemul penitenciar sunt decişi să continue acţiunile de protest declanşate la începutul acestei săptămâni din cauză că nu li se acordă toate drepturile prevăzute de lege şi că sunt nevoiţi să lucreze suplimentar fără să fie plătiţi, a declarat miercuri, la Deva, preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Sistemul Penitenciar (FSSP), Florin Şchiopu.

Prezent la mitingul de protest organizat la Penitenciarul Deva, el a arătat că sindicaliştii vor refuza munca suplimentară, cu riscul unui blocaj al sistemului penitenciar la momentul în care angajaţii îşi vor fi efectuat numărul de ore normale de lucru.

„Până la capăt vom merge, adică până când drepturile noastre vor fi respectate de statul român. (…) Lucrul acesta nu poate ţine la infinit şi astăzi ieşim în stradă şi continuăm să cerem lucrurile care nu ne-au fost acordate până acum. De aici înainte vom merge până vom bloca penitenciarele, în sensul că vom refuza munca suplimentară şi lucrul acesta va însemna că cineva, la un moment dat, va trebui să rămână în serviciu sau să înlocuiască pe colegii care vor presa să iasă din serviciu pentru că şi-au făcut norma de ore”, a spus liderul FSSP.

Întrebat despre stadiul discuţiilor cu reprezentanţii Ministerului Justiţiei, liderul sindical a menţionat că problemele din sistemul penitenciar erau cunoscute de mai mult timp.

„Pe fondul acţiunilor de protest declanşate de noi, dintr-o dată s-a trezit interesul pentru a discuta. Lucrurile acestea se ştiau de foarte mult timp, le anunţasem cu zece zile printr-o adresă înaintată doamnei ministru, şi, cum s-a nimerit, înainte cu două zile de a începe, luni, la Aiud şi Rahova, dintr-o dată, a apărut interesul. Am fost, am vorbit, la momentul acesta nu suntem decât în stadiul de a aşeza pe hârtie nişte probleme de care guvernanţii au cunoştinţă chiar de luni bune, ca să nu spun că, de fapt, nu cerem doamnei ministru decât să aplice legea”, a arătat Şchiopu.

În ceea ce priveşte paza deţinuţilor, liderul sindical a dat asigurări că nu sunt probleme în acest acest sens.

„Deţinuţii îi avem sub control, nu se pune problema vulnerabilizării în vreun fel sau societatea să se simtă ameninţată. Nu, dar la un moment dat, lumea trebuie să priceapă că nu cerem decât să ni se aprobe nişte drepturi – nici măcar să se aprobe, ci să fie puse puse în plată”, a conchis Florin Şchiopu.

Peste 150 de sindicalişti de la Penitenciarul Deva, dar şi colegi de-ai lor de la Codlea şi Aiud, au protestat miercuri, în faţa sediului instituţiei de detenţie, solicitând acordarea drepturilor care li se cuvin şi plata orelor suplimentare, context în care angajaţii din schimbul de dimineaţă au refuzat să intre în serviciu.

Protestatarii au acuzat lipsa de personal şi susţin că jumătate din posturile de pază de la Penitenciarul Deva sunt asigurate cu deţinuţi, în condiţiile în care angajările în sistemul de penitenciare ar fi blocate. AGERPRES / (A, AS – autor: Sorin Blada, editor: Irina Poenaru, editor online: Irina Giurgiu)

Angajații Penitenciarului Codlea se pregătesc de protest

Sindicatul Măgura Codlea, constituit în cadrul Penitenciarului Codlea, (afiliat Federației Sindicatelor din Sistemul Penitenciar – FSSP), va organiza un miting de protest vineri 17.05.2019 între orele 10.00 – 12.00.

Angajații Penitenciarului Codlea cer guvernului implicare în rezolvarea urmatoarelor revendicări:
1. Adoptarea statutului politistului de penitenciare (eliminarea amendamentelor neconstitutionale, nedemocratice si
anti-sindicale) – stadiu: Camera deputatilor (for decizional).
2. Publicarea de urgenta a ordinului de ministru privind plata orelor suplimentare pentru perioada 2019-2021 (impus
prin OUG 114/2018) – similar celorlalte institutii din structura de aparare nationala.
3. Interzicerea muncii fortate in sistemul penitenciar, unde detinutii sunt platiti, spre deosebire de personal!
Plata muncii suplimentare necompensate cu timp liber (conform legii) – similar celorlalte institutii din
structura de aparare nationala.
4. Stoparea suprasolicitarii si vulnerabilizarii personalului ca solutie pentru lipsa de resurse umane si financiare,
precum si ca reactie manageriala la dezacordul de a muncii suplimentar, legal exprimat de salariati!
5. Plata cheltuielilor turistice pentru intreg personalul si nu doar pentru 17% dintre salariati (conform legii) – similar
celorlalte institutii din structura de aparare nationala.
6. Plata incepand cu 1 ianuarie 2019 a normelor de hrana si echipament la valoarea actualizata (conform legii) –
similar celorlalte institutii din structura de aparare nationala.
7. Asigurarea cadrului legal si bugetar pentru continuarea concursurilor de ocupare a posturilor vacante din sistemul
penitenciar.
8. Asigurarea protectiei juridice a salariatilor prin implicarea institutiei in actiunile puse pe rol de detinuti, similar
cu protectia de care beneficiaza politistii, jandarmii si alte categorii de salariati.
9. Punerea in plata a drepturilor salariale castigate prin hotarari judecatoresti.

Cod Roșu la Penitenciarul Deva

Angajații Penitenciarului Deva au ales să protesteze azi 15 mai 2019, începând cu ora 8.00 pentru a-și exprima nemulțumirea față de condițiile precare de muncă să spună STOP MUNCII FORȚATE! și pentru a susține revendicările comune FSSP-SNLP.

Angajații Penitenciarului Deva cer guvernului implicare în rezolvarea urmatoarelor revendicări:

 • condiții de muncă mai bune
 • adoptarea statutului polițistului de penitenciare (eliminarea amendamentelor neconstituționale, nedemocratice și anti-sindicale);
 • publicarea de urgenta a ordinului de ministru privind plata orelor suplimentare pentru perioada 2019-2021 (impus prin OUG 114/2018) – similar celorlalte instituții din structura de apărare națională, interzicerea muncii forțate în sistemul penitenciar, unde deținuții sunt plătiți, spre deosebire de personal;
 • plata muncii suplimentare necompensate cu timp liber (conform legii) – similar celorlalte instituții din structura de apărare națională;
 • stoparea suprasolicitării și vulnerabilizării personalului ca soluție pentru lipsa de resurse umane și financiare, precum și ca reacție manageriala la dezacordul de a munci suplimentar;
 • plata cheltuielilor turistice pentru întreg personalul și nu doar pentru 17% dintre salariați.

La mitingul de protest de la Penitenciarul Deva li s-au alăturat și colegi din Penitenciarele Aiud și  Codlea, susținuți de Președintele Federației Sindicatelor din Sistemul Penitenciar Florin Șchiopu

Miercuri 15 mai 2019, ora 8.00, Miting de Protest la Penitenciarul Deva

Miercuri 15 mai 2019, ora 8.00, Sindicatul Independent Vulturul, afiliat Federației Sindicatelor din Sistemul Penitenciar (FSSP), împreună cu Sindicatul Național al Lucrătorilor din Penitenciare filiala Deva, continuă calendarul  protestelor, susținând  lista comună de revendicări FSSP-SNLP.

Chiar dacă cu ocazia întîlnirilor purtate în cursul zilelor de Luni  și Marți  cu  Ministrul Justiției s-a luat act de revendicările noastre, la acest moment nu avem nimic asumat, garantat la solicitările noastre,  fapt pentru care vom continua cu acțiunile declanșate.

La mitingul de protest organizat la Penitenciarul Deva vor participa și colegii  de la Penitenciarul Aiud și Codlea.

ÎMPREUNĂ VOM REUȘI !!!

 

Penitenciarul Aiud și Penitenciarul Rahova au declanșat Protestele în sistemul penitenciare

Luni 13 mai 2019, Penitenciarul Aiud și Penitenciarul Rahova, conform calendarului de proteste anunțat de către Federația Sindicatelor din Sistemul Penitenciar și Sindicatul National al Lucrătorilor din Penitenciare, au declanșat protestele în sistemul penitenciar.

Angajații din penitenciarele Aiud și Rahova, pe fondul dezinteresului manifestat pentru această categorie socio-profesională, și-au strigat nemulțumirile Luni 13 mai 2019 și au cerut Guvernului soluții pentru:

 • condiții de muncă mai bune
 • adoptarea statutului polițistului de penitenciare (eliminarea amendamentelor neconstituționale, nedemocratice și anti-sindicale);
 • publicarea de urgenta a ordinului de ministru privind plata orelor suplimentare pentru perioada 2019-2021 (impus prin OUG 114/2018) – similar celorlalte instituții din structura de apărare națională, interzicerea muncii forțate în sistemul penitenciar, unde deținuții sunt plătiți, spre deosebire de personal;
 • plata muncii suplimentare necompensate cu timp liber (conform legii) – similar celorlalte instituții din structura de apărare națională;
 • stoparea suprasolicitării și vulnerabilizării personalului ca soluție pentru lipsa de resurse umane și financiare, precum și ca reacție manageriala la dezacordul de a munci suplimentar;
 • plata cheltuielilor turistice pentru întreg personalul și nu doar pentru 17% dintre salariați.

La mitingul de protest de la Penitenciarul Aiud li s-au alăturat și colegi din Penitenciarele Deva  și  Codlea .

 

https://www.facebook.com/162213703831891/posts/2155588184494423?s=666507089&v=e&sfns=xmo

Precizări la comunicatul de presă din data 13 mai 2019, referitor la întâlnire de lucru a conducerii Ministerului Justiției cu liderii sindicatelor din sistemul penitenciar

Precizăm că la întâlnirea de lucru a conducerii Ministerului Justiției cu liderii sindicatelor din sistemul penitenciar, din data de 13 mai 2019, au participat și președintele Sindicatului Național al Lucrătorilor din Penitenciare, domnul Ștefan Teoroc, precum și președintele Federației Sindicatelor din Sistemul Penitenciar, domnul Florin Șchiopu. Dintr-o regretabilă eroare materială, numele celor doi nu a apărut în comunicatul de presă de luni, 13 mai a.c.

Viceprim-ministrul Ana Birchall, ministru al justiției, interimar, le mulțumește pe această cale atât pentru atitudinea constructivă, pentru discuțiile oneste, pentru deschiderea la dialog de care au dat dovadă, cât și pentru sprijinul în identificarea soluțiilor optime la problemele invocate și pentru evitarea pe viitor a situațiilor tensionate existente în acest moment în sistemul Administrației Naționale a Penitenciarelor.

O nouă rundă de discuții va avea loc, astăzi, 14 mai 2019, la sediul Ministerului Justiției.