
Joi, 20 martie 2025, ora 10.00 – la sediul Ministerului Justiției a avut loc Comisia mixtă de dialog privind sistemul penitenciar în cadrul careia s-au derulat discuții între liderii principalelor federații sindicale din sistemul penitenciar , reprezentanții Administrației Naționale a Penitenciarelor și reprezentanții Ministerului Justiției.
Pe ordinea de zi au fost expuse și dezbătute o serie de subiecte după cum urmează:
I. PREZENTARE STADIU PRIVIND SOLUȚIONAREA PROBLEMELOR DISCUTATE ÎN CADRUL COMISIEI MIXTE
– Problemele sunt în stadiu de analiză, în ceea ce privește plata orelor SDSL se va lua o decizie în cel mai scurt timp.
II. PROBLEME SUPUSE DEZBATERII COMISIEI MIXTE
A. DREPTURI SALARIALE și alte drepturi
1. Acordarea indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă (concediu medical) cu toate sporurile permanente similar cu indemnizația pentru concediul de odihnă (sentințe definitive/evitare cheltuieli judecată și penalități) – atașat sentința (70 dosare definitive).
– se va discuta pe acest aspect și în perioada următoare se va lua o decizie.
2. Stadiu proiect OUG recalculare majorare 50% (lucrări de excepție și misiuni speciale) în raport cu salariul de funcție pentru perioada 2019-2024.
– proiectul de OUG parcurge etapele de avizare și urmează a fi promovat în sedința de guvern de azi sau cea imediat următoare.
3. Acordarea indemnizației pentru concediu de odihna personalului medical salarizat pe Anexa II din legea-cadru 153/2017 („salarizat pe MS“), cu sporurile permanente incluse similar cu polițiștii de penitenciare (sentințe definitive /evitare cheltuieli judecată și penalități) – atașat sentința.
– se va analiza si se va lua o hotarare, mai ales ca exista hotarari judecatoresti in acest sens.
4. Plată SDSL în anul 2025. Se solicită MJ să identifice o soluție privind plata SDSL pentru polițiștii de penitenciare, pentru luna ianuarie 2025, dar și să se identifice o soluție, astfel încât personalul contractual (civil) să beneficieze de plata SDSL, deoarece desfășoară activități în aceleași condiții ca polițiștii de penitenciare. Cum se va compensa timpul lucrat în repaus săptămânal în luna ianuarie 2025?
– se va face o analiza si in cel mai scurt timp vom avea o clarificare se va promova OMJ.
5. Acordare majorare pentru capacitate operaţională („spor Bayraktar”) și pentru personalul medical din Poliția Penitenciară conform OUG 26/2024 care nu limitează la anumite categorii de personal (modificare ordin ministru corespunzător).
– este in analiza, neexistând o perspectivă în acest sens, din perspectiva cadrului legislativ
6. Referitor la personalul pus la dispoziție și repus în funcţie: reglementare la nivel de sistem în vederea actualizării sumelor achitate ca urmare a repunerii în funcție cu rata indicelui de inflație și plata dobânzii legale penalizatoare, calculate începând cu ziua următoare scadenței fiecărui salariu lunar din perioada punerii la dispoziție și până la data plății efective – conform Deciziei ÎCCJ nr 3/2025.
– se vor acorda.
7. Stadiu promovare modificări OMJ 4800/2018
– pana la data de 01.04.2025 va fi transmis către MJ urmând s-a fie pus pe site pentru consultare/
B. MANAGEMENT SISTEM PENITENCIAR
1. Buget ANP și trimestrializare;
Situație Titlu I – cheltuieli de personal – câte luni din an nu sunt acoperite; Situaţie Titlu II – bunuri și servicii – situație bugetare trimestre pentru acoperirea plăților lucrărilor deja angajate sau ce urmează a fi angajate ca urmare a lucrărilor de investiții aflate în desfășurare sau a șantierelor ce urmează a fi deschise.
– se fac eforturi pentru obtinerae unei trimestrializari mai ancorata in realitate, sens in care ministerul justitiei face demersuri continue pentru obtinerea bugetului.
2. Sume destinate condițiilor de muncă și ce înseamnă aceste sume?
– prevederile legale la acest moment nu permite achiziția acestor obiecte de inventar.
3. Siguranța personală și siguranța locurilor de deținere. FSANP a efectuat o analiză a siguranței polițiștilor de penitenciare și a locurilor de deținere, în perioada 2021 – 2024, în baza datelor furnizate de ANP, având ca punct de plecare câțiva indicatori relevanți: a) sancțiuni disciplinare aplicate deținuților, b) evadărilor/părăsirilor punctelor de lucru exterioare, c) evenimente negative, d) dinamica populației carcerale, e) pregătirea profesională a polițiștilor de penitenciare – cursuri, instruiri etc. Concluzia: Siguranța personalului din penitenciare și a locurilor de deținere a fost afectată între 2021 și 2024.
– se solicita transmiterea analizei FSANP catre toate partile componente ale Comisiei mixte dupa care vom discuta pe aceasta analiza
4. Dacă Comisia de control a MJ are printre obiectivele trasate verificări legate de funcțiile de conducere – nivel birou, serviciu și ce se are în vedere cu aceste verificări?
– se vor comunica rezultatele controlului si in functie de concluzii se va lua o decizie.
5. Ce se are în vedere cu încetarea împuternicirii directorului de la Miercurea Ciuc?
– se va lua în discuție în perioada imediat următoare situația de la Miercurea Ciuc.
6. Strategie ANP în contextul creării de noi locuri de deținere. Având în vedere că la bilanț s-a raportat înființarea de noi secții de deținere și noi locuri de cazare, am dori să ni se comunice dacă ANP are o strategie de rescriere a statelor, de mărirea schemei de personal și apoi de organizare de concursuri pt ocuparea acestor posturi, iar dacă nu, să ne comunice cum intenționează să asigure personal pt toate aceste spații noi de cazare.
– la acest moment cadrul legislativ nu permite organizarea de concursuri de ocupare a posturilor.
C. INFORMAREA ȘI CONSULTAREA ANGAJAȚILOR
1. Lipsa de transparență a ANP și deteriorarea dialogului social ANP-SINDICATE. În continuare conducerea ANP nu organizează Consilii de conducere așa cum prevede cadrul legal, deși în ultima perioadă s-au luat decizii (mutări, schimbări din funcții, împuterniciri, detașări etc.) care necesitau întrunirea Consiliului de conducere al ANP cel puțin o singură dată. Paradoxal, unitățile penitenciare subordonate ANP respectă cadrul legal privind organizarea consiliilor de conducere. Dialogul social nu mai funcționează între angajator (ANP) și federații. Ședințele organizate la nivelul ANP, din 3 în 3 săptămâni nu au mai funcționat din luna decembrie 2024, iar toate problemele sistemului penitenciar au fost preluate de Comisia Mixtă. În opinia FSANP, transmiterea la MJ a problemelor poliției penitenciare care ar putea fi rezolvate la nivelul ANP, nu face altceva decât să dilueze eficiența ședințelor Comisiei Mixte și să îngreuneze procesul decizional, atitudinea ANP oferind impresia unei lipse de responsabilitate și eficacitate.
– Se vor relua intalnirile lunare