Ce spuneam in articolul de ieri s-a intamplat. Si schimbul din aceasta noapte de la Penitenciarul Deva nu a plecat acasa

Din pacate, ce va anuntam in articolul de ieri s-a intamplat. Schimbul din aceasta noapte de la Penitenciarul Deva NU A PLECAT ACASA. Cred ca a venit timpul ca atat conducerea Penitenciarului Deva cat si conducerea Administratiei Nationale a Penitenciarelor sa ia foarte in serios acest protest pentru a nu ajunge in situatia de a gestiona o astfel de problema la nivel national. Avem disponibilitatea de a gasi o solutie la aceste probleme si a ne deplasa la Penitenciarul Deva pentru acest lucru. 

Motivele sunt acealeasi:

 • Lipsa personal pe tura(13-14 oameni cu tot cu perimetru + 3 detinuti paza perimetru)
 • Mii de ore suplimentare acumulate si necompensate cu timp liber corespunzator
 • Concediile acordate anul acesta intr-un procent de 37%

Ce trebuie sa stie colegii nostrii de la Deva este faptul ca sindicatele afiliate Federatiei Sindicatelor din Sistemul Penitenciar le sunt alaturi si in cazul in care este nevoie, solidaritatea cu acestia va fi concretizata si in alte feluri.

 

4 răspunsuri la „Ce spuneam in articolul de ieri s-a intamplat. Si schimbul din aceasta noapte de la Penitenciarul Deva nu a plecat acasa”

 1. Apreciez in mod „deosebit” initiativa din data de 28.01.2018 „Azi, personalul din schimbul ce a efectuat serviciul ieri-noapte in Penitenciarului Deva, membri ai Sindicatului liber Vulturul Barcea Mare, sindicat afiliat Federatiei Sindicatelor din Sistemul Penitenciar a ales un mod inedit de protest. Refuzul de a mai pleca acasa.”, si dupa cum este relatat intr-un alt cotidian de mare tiraj ” Gardienii de la penitenciarul Deva a decis, în acestă dimineață, să nu mai părăsescă unitatea și să rămână alături de deținuți.”
  Domnule Florin Schiopu, despre care protest vorbiti? Sunteti informat gresit, sau aveti nevoie de capital de imagine pe care vreti sa-l obtineti in orice fel. Puteti verifica urmatoarea informatie. In urma nemultumirilor legate in principal de lipsa personalului, care au generat probleme privind orele suplimentare, acordarea concediilor de odihna, gestionarea unor incidente operationale, precum si alte neajunsuri, conducerea unitatii a purtat discutii, retineti, DISCUTII, cu fiecare schimb in parte. Aceste discutii au durat cel putin cate o ora, dupa masuratorile normale ale timpului si nu „nici macar cinci minute”, dupa ceasurile altora, cu fiecare schimb in parte. Nu s-a pus problema de a nu intra in serviciu de catre niciun schimb si totusi la nivel central s-a intrat intr-o procedura specifica unor situatii de adevarata criza datorita „grijii nemarginite a sindicatelor” din penitenciarul Deva care au intervenit de urgenta pentru a solicita sprijin logistic si respectarea drepturilor salariatilor.
  Paradoxul, domnule Shiopu, (citez) „este acela, si acest lucru este valabil in majoritatea penitenciarelor din Romania, ca nu avem o problema in a pazi detinutii cu alti detinuti, dar avem o problema in ai pazi cu personal angajat, fie el debutant sau nu”. Perfect de acord, aceasta situatie nu este de acum, ea dureaza de mult timp, chiar inainte de valul masiv de pensionari. Chiar nu stiati de asta? Chiar nu stiti ca un angajat debutant nu poate fi folosit la munca decat dupa o anumita perioada de timp pentru ca nu permite legea? Chiar nu realizati ca in felul in care puneti problema referitor la colegii debutanti, amplificati frustrarile generate de lipsurile din sistem?
  In mod normal fiecare functionar isi doreste sa ii fie respectate drepturile in sensul in care ne referim la orele suplimentare, concedii de odihna. Dar despre faptul ca exercitarea atributiilor conform fisei postului nu se respecta in totalitate, si care contribuie la, (citez), „cele aproximativ 700-800 de mii de ore suplimentare efectuate si necompensate cu timp liber corespunzator” ati aflat doar acum?
  In conditiile in care dreptul la informatie este un drept de care beneficiaza toata lumea, va las, domnule Schiopu, placerea de a analiza urmatorul aliniat (citez):
  „– existenta de facto a grupei operative, constituita din personal afla în serviciu ce nu are posibilitatea părăsirii posturilor pentru a sprijini în cazul incidentelor critice”,
  si pornind de la premisa ca toata lumea are acces la aceasta informatie intrucat a fost lansata in cotidiene nationale de mare tiraj, va lansez invitatia, avand in vedere vasta dumneavoastra experienta profesionala, de a face serviciul pe o sectie unde la un moment dat sunteti nevoit sa avertizati oamenii de acolo ca va interveni GO, EO sau EOS, fiind la un pas de un IC de tip 2. Succes.
  Stimati colegi angajati la Penitenciarul Deva, indiferent de locul unde va desfasurati activitatea, indiferent daca sunteti membri ai unui sindicat sau nu, stati linistiti, Sindicatul Vulturul sub aripa protectoare a Federatiei Sindicatelor din Sistemul Penitenciar vegheaza asupra voastra.
  PS: presedintele Sindicatului Vulturul, protectorul angajatilor de la Penitenciarul Deva, se afla in CO dupa solicitantele „demersuri in vederea rezolvarii problemelor grave cu care se confrunta la nivel de unitate” epuizantele „demersuri de strângere de semnături de la personal în vederea declanșării și a altor tipuri de acțiuni specific”.
  http://evz.ro/protest-inedit-la-penitenciarul-deva-gardienii-nu-mai-vor-sa-ple.html
  http://www.vremeanoua.ro/protest-inedit-la-penitenciarul-deva-gardienii-nu-mai-vor-sa-plece-acasa
  https://prisoninfo.wordpress.com/2017/12/28/protest-inedit-la-penitenciarul-deva-nu-plecam-acasa/
  http://www.indexstiri.ro/protest-inedit-la-penitenciarul-deva-gardienii-nu-mai-vor-sa-plece-acasa.html
  http://www.revista-presei.com/stire-protest-inedit-la-penitenciarul-deva-gardienii-nu-mai-vor-sa-plece-acasa-257333934.html
  https://www.ziare-pe-net.ro/stiri/protest-inedit-la-penitenciarul-deva-gardienii-nu-mai-vor-sa-plece-acasa-5717455.html

  1. Ma surprinde atitudinea dumneavoastra, mai ales ca am ales sa scriu despre ce s-a intamplat la Deva doar dupa ce al doilea schimb a refuzat sa plece acasa. Cat despre capitalul de imagine ce va imaginati ca l-as dori va inselati. Am condus 4 ani o alta federatie si nu am tinut sa-mi fie tiparit numele pe vreun frontispiciu. Si cu toate acestea pot sa va amintesc ca in timpul acela salariile s-au marit cu cel putin 30%, au fost demarate actiunile pentru suplimentarea numarului de posturi, am modificat HG-ul si OMJ-ul cu echipamentul crescand norma valorica cat si a rticolelor ce compun tinuta, a fost obtinuta majorarea de 75%, spor de studii pentru toti agentii,etc.Dar asta e o alta poveste.
   Cat despre intrarea ANP intr-o procedura de adevarata criza, asa cum o numiti, era normala avand in vedere cele ce s-au intamplat. Lipsa de implicare a conducerii penitenciarului Deva in gestionarea unei situatii care putea degenera. Daca era vorba de vreun detinut erati pe pereti. Cand este vorba despre personal putin va pasa. Imi vorbiti de situatia existenta si pana in pensionarea masiva a personalului. E adevarat, numai ca atunci Deva nu inregistra numarul acesta mare de restante la ore suplimentare neacordate si procentul acesta de concedii efectuate. Si daca atunci era prost( nu vreau sa va aduc la cunostinta faptul ca si atunci, de numarul de repartizati din scoala la Deva se interesa tot sindicatul, sindicat care prin presedintele Grosu isi dorea sa ajute, mai mult decat a facut vreodata asta conducerea penitenciarului Deva)dar macar exista o scuza, nu se puteau face incadrari. Acum avem o gramada de oameni in curte prin incadrari directe, care paradoxal ar invata mai multe din practicarea acestei meserii decat prin intoxicarea lor pana la refuz cu o teorie din care, tot paradoxal, au dat examen deci se presupune ca o cunosc. Oricum, teoretic, sunt mult mai bine pregatiti decat multi dintre cei care azi isi desfasoara activitatea ca definitivi. Si nu este un repros ci doar o realitate data de faptul ca nu ai cum sa faci serviciul in locul la 3 colegi si sa ai si timp sa te pregatesti.
   Dar nu, noi cautam scuze conducerii in conditiile in care ai de ales intre aplicarea la limita extrema a unor norme ce le-am stabilit tot noi, in ce priveste pregatirea acestor colegi si incalcarea grosolana a legii cand este vorba de aplicarea Regulamentului de paza, cand avem atatea exemple de ultraj, cand se incalca grosolan legislatia in ce priveste drepturile salariatilor. Atunci nu ne ofensam.
   Ne ofensam cand conducerea Penitenciarului Deva doarme,cand pune mai presus confortul proriu, grija propriei familii uitand de familiile celorlalti. Nu ne ofensam
   atunci cand altii trebuie sa le faca treaba, ne ofensam insa cand cineva ii trezeste la realitate. Realitate care le-a fost aratata continuu dar pe care nu au dorit sa o vada. Nu ne ofensam atunci cand ,,onorabila” lor fata e vazuta o data la 5 ani printre oameni si vorbind cu ei, dar ne ofensam ca Sindicatul a reactionat.
   A conduce inseamna a-ti asuma,a fi conducator inseamna sa iti pese, nu sa te ascunzi in spatele unor norme idioate si fara noima vazand cum iti mor soldatii. Un conducator fara armata este un nimeni, o armata fara conducator rataceste, dar isi poate gasi unul.
   Cat despre ce am gestionat eu sau nu, in vasta mea experinta din perspectiva lucrului cu detinutii, va poate spune un fost coleg de-al dumneavoastra, Marius Popa. El stie ce am fost, mai mult stie ca niciodata nu mi-am lasat colegii de izbeliste, in situatii grele. Si asta pentru ca eram conducatorul lor. Asa mic, fara importanta, asa cum credeti dumneavoastra.
   Nu, nu le spun colegilor de la Deva sa doarma, le spun sa-si faca treaba asa cum si-au mai facut-o tot timpul, insa le cer sa nu mai respecte nimic din ce le-ar pune viata in pericol, din ce ar putea stirbi drepturile lor, din ce ar trebui sa fie partea lor de dreptate si de grija fata de cei dragi. Asa cum fac si altii.
   Cat despre Grosu tin sa va spun ca el era cu o zi inainte de Revelion la schimb( ca de altfel pe toata perioada protestului), incercand sa discute cu ei, iar conducerea era acasa. E adevarat ca directorii au venit a doua zi, dar poate nu mai era nevoie daca ii adunau pe toti si ar fi stat de vorba cu ei. Nuanta. Asta este diferenta. Doar nuanta.
   Un ultim aspect. Ca dumneavoastra sa puteti spune acum lucruri( e adevarat ca sub pseudonim, inca nu aveti trasaturi de lider ca sa o faceti cu nume si prenume), bune
   sau rele, este tot MERITUL sindicatului. Pana sa fie VULTURUL DEVA stateati in genunchi.Nici acum nu sunteti foarte ridicat, aveti insa dreptul sa vorbiti.

 2. Domnule Presedinte,prea sunteti patetic! Toti marii Presedinti cu care am dialogat au fost la fel de malitiosi. Au reprosat ca scriu(scriem) sub pseudonim,ca sunt las,ca vror sa ma cunoasca.N-ati vazut soldati anonimi care au facut independenta tarii?Voi va arogati toate reusitele legate de mariri(de salarii..etc,),dar nereusitele,vreo 75 ,dupa cum scrie dl ST,si sunt de acord cu el,in gestiunea cui intra? Sau nu asta e rolul vostru,mai ales ca sunteti platiti?Va rog si pe dvs si pe ceil;alti,lasati-o moale cu pseudonimul,cu lasitatea si cu cenzura! Pai ,dvs daca nu va convine un comentariu il cenzurati,aveti protectie juridica,sunteti scosi din productie,dar pe mine cine ma apara ca pe voi? Trebuie sa ma apar singur.Deci,hai sa lucram!

  1. Lucram si nu v-am cenzurat nimic. Era o reactie la un fapt petrecut la Deva. Ori reactie poate sa aiba numai cine critica? Nu am reactie de tipul celei ce o invocati, de regula, la comentarii pertinente care aduc in discutie probleme ale sistemului penitenciar. Dar nici nu pot accepta ipocrizia in conditiile in care incerci sa gasesti scuze unei indiferente care nu s-ar manifestat daca era vorba de un detinut.Atat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *