E oficial! zilele de 24 și 31 decembrie, au fost declarate nelucrătoare

Conform unui act normativ ce a apărut recent în Monitorul Oficial, salariații vor beneficia de două minivacanțe de cinci zile consecutive, însă cele două libere suplimentare vor fi recuperate în ianuarie 2019 prin prelungirea programului zilnic de lucru.

În concret, la stat nu se va munci pe 24 și 31 decembrie 2018. Aceste libere suplimentare vor fi recuperate de bugetari în prima lună a anului 2019, însă doar prin prelungirea zilnică a programului de lucru.Recuperarea se va  făce prin prelungirea programului, ori prin muncă sâmbăta.

„Pentru recuperarea zilelor de muncă stabilite ca zile libere (…), instituțiile și autoritățile publice își vor prelungi corespunzător timpul de lucru până la data de 31 ianuarie 2019, potrivit planificărilor stabilite. Pentru munca prestată [prin prelungirea programului de lucru] nu se acordă timp liber corespunzător”.

Nu toți bugetarii vor sta acasă pe 24 și 31 decembrie 2018.

Liberele nu se vor acorda la locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producție sau specificului activității.

Aici Hotărârea nr.983/2018

Guvernul României

Hotărârea nr. 983/2018 privind stabilirea zilelor de 24 și 31 decembrie 2018 ca zile libere

Text publicat în M.Of. al României.

În vigoare de la 14 decembrie 2018

În temeiul art. 108 din Constituția României, republicată,

Guvernul României adoptă prezenta hotărâre.

Art. 1. –

(1) Pentru personalul instituțiilor și autorităților publice, zilele de 24 și 31 decembrie 2018 se stabilesc ca zile libere.

(2) Pentru recuperarea zilelor de muncă stabilite ca zile libere potrivit alin. (1), instituțiile și autoritățile publice își vor prelungi corespunzător timpul de lucru până la data de 31 ianuarie 2019, potrivit planificărilor stabilite.

(3) Pentru munca prestată potrivit alin. (2) nu se acordă timp liber corespunzător.

Art. 2. –

Prevederile art. 1 nu se aplică în locurile de muncă în care activitatea nu poate fi întreruptă datorită caracterului procesului de producție sau specificului activității.

Art. 3. –

Prevederile art. 1 nu se aplică magistraților și celorlalte categorii de personal din cadrul instanțelor judecătorești implicate în soluționarea proceselor cu termen în zilele de 24 și 31 decembrie 2018 și nici participanților în aceste procese.

Art. 4. –

(1) În zilele de 24 și 31 decembrie 2018, prin centrala Ministerului Finanțelor Publice se efectuează operațiuni de încasări și plăți, operațiuni de plăți privind serviciul datoriei publice, precum și eventualele operațiuni de debitare dispuse de Comisia Europeană din contul de resurse proprii în lei deschis la Trezoreria Statului.Derogări (1)

(2) Prin excepție de la prevederile art. 1, personalul din cadrul unităților Trezoreriei Statului poate desfășura în zilele de 24 și 31 decembrie 2018 activitățile stabilite prin normele metodologice privind încheierea exercițiului bugetar al anului 2018, aprobate prin ordin al ministrului finanțelor publice.

Art. 5. –

Unitățile/Subdiviziunile administrativ-teritoriale, care în datele de 24 și 31 decembrie 2018 au scadență la obligațiile de plată aferente convențiilor de împrumuturi din venituri din privatizare, potrivit scadențarelor de plată anexate acestora la convențiile de împrumut, vor efectua plata sumelor scadente înaintea acestor date.

PRIM-MINISTRU
VASILICA-VIORICA DĂNCILĂ

Contrasemnează:
Ministrul muncii și justiției sociale,
Marius-Constantin Budăi
Ministrul finanțelor publice,
Eugen Orlando Teodorovici

București, 13 decembrie 2018.

Nr. 983.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *