Confruntare explozivă ANP – organizațiile sindicale reprezentative

 

Vineri 15.09.2023, ora 10.30, la sediul Administrației Naționale a Penitenciarelor a avut loc întâlnirea dintre conducerea ANP și reprezentanți organizațiilor sindicale reprezentative. Din partea Federației Sindicatelor din Sistemul Penitenciar a participat dl președinte Florin Schiopu.

Ordine de zi:
Analiza aspectelor relevante privind acțiunile organizațiile sindicale planificate pentru sfârșitul lunii septembrie.

Discuțiile au fost purtate într-o zonă  în care dl director general al ANP a încercat sa ne convingă că acțiunile de protest prin care am  notificat unitățile din subordinea ANP, cu privire la refuzul de a mai presta muncă suplimentară,  nu sunt legale, invocând  articole din statutul polițiștilor de penitenciare (Legea 145/2019,art 106, art. 119 lit l) si n),  articole care nu au nici o legătură cu temeiul legal pe care ne bazăm demersurile noastre, amestecând restricțiile privitoare la declanșarea grevei cu refuzul de a efectua muncă suplimentară. În același timp argumentele directorului general aveau o tentă de amenințare la adresa tuturor celor care ar îndrăzni să sfideze dispozițiile date  directorilor și care duc la împiedicarea desfășurări activităților sindicale, aceste dispoziții fiind o încălcare flagrantă a statutului polițiștilor de penitenciare, a acordului colectiv, a codului muncii, precum și a Legii dialogului social (Legea 367/2022), reprezentând o imixtiune nepermisă în activitatea sindicală. Deși am încercat să îi aducem argumente prin care îi aduceam la cunoștință că este într-o eroare, argumentațiile sustinerilor sale raportat la natura protestului nostru, sustineri ce aveau la bază argumente a direcție juridice total în afara cadrului legal ce reglementează refuzul de a mai efectua muncă suplimentară, nu am găsit un punct comun de discuție, sens în care i-am comunicat că demersurile noastre sunt perfect legale și vom continua formele de protest până când ce am cerut va fi acordat personalului din penitenciare.   Văzând că tenta ce vrea să o dea discuției dl director general al ANP ar duce într-o zonă de a culpabiliza personalul, în calitate de președinte al FSSP  m-am ridicat și am plecat.

În concluzie, având in vedere, lipsa de implicare, nepăsarea,  actualei clase politice în a rezolva problemelor existente la nivelul întregului sector de ordine publică și siguranță națională,  implicit a sistemului poliției penitenciare, până la obținerea revendicărilor transmise, Federația Sindicatelor din Sistemul Penitenciar (FSSP) continuă seria de acțiuni declanșate in data de 28 august 2023. Salutam faptul ca Federația Polițiștilor de Penitenciare (FPP) și  Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor  (FSANP) se alătură acțiunilor de protest si vom participa împreună la acțiunile de protest stabilite pentru ziua de joi 21.09.2023, orele 8.30 – 9.30.
SNPP nu participa la aceaste acțiuni, dar nu credem ca vor rămâne deoparte până la final.

10 răspunsuri la „Confruntare explozivă ANP – organizațiile sindicale reprezentative”

 1. Bine ai facut!
  A discuta cu cineva pe un subiect pe care il cunoaste insa nu vrea sa se implice este un lucru fara rost.
  Singura treaba care merita mentionata este faptul ca in sarcina lui xa DG este sustinerea personalului din subordine si aplicarea legislatiei in favoarea angajatilor
  Giovani STERE

 2. Pentru persoanele private de libertate imediat se gasesc solutii, pentru angajati nu au elaborat un OMJ privind salarizarea, nu reusim sa aplicam legea salarizarii in forma sa pentru intreg sistemul de aparare, iti esaloneaza drepturile salariale castigate in instante pe 5 ani cu blocarea acestora in 2024, sa ne dea fiecarui angajat 10000 si sa ii recupereze in 5 ani sa vedem de le convin.

 3. Aveti toata sustinerea noastra , a polițiștilor de penitenciare. Peronal sustin protestele in continuare si rusine celorlalte formațiuni sindicale care se cotesc !

 4. Ne înțeapă cu japca ca la covid nu e nimeni nemuritor dar sa se gândească si la copii de azi la viitorul lor ca daca ne lasa cu salarii minime nu cred ca va avea cui sai mai aducă la cunoștință prevederile legii ,sincer fara facilitățile care sunt azi in sistem eu unul intram sa, se uite la statistici in școlile de politie pacat ca snlp doarme

 5. Nu pot să înțeleg îndârjirea cu care conducerea ANP dorește să mențină o aplicare incorectă a legii față de personalul din sistemul penitenciar. Totodată, intențiile conducerii ANP de a propune modificări ale legislației împotriva polițiștilor de penitenciare scoate în evidență faptul că în funcțiile de conducere din ANP nu sunt decât niște oameni fără coloană vertebrală și susținuți politic să ocupe acele posturi. Realitatea este că Legea salarizării nu se aplică corect pentru personalul din acest sistem în condițiile în care alte ramuri au fost salarizare din 2018 la nivelul anului 2022. Această realitate nu pare să deranjeze pe cei din conducerea ANP, din contra sunt porniți să susțină tot felul de aberații ale guvernanților și a opiniei publice, aberații prin care polițiștii de penitenciare să fie umiliți. Stimați „domni * directori generali și directorași, știm că îndepliniți condițiile de pensionare, nu trebuie să distrugeți sistemul înainte de al părăsi prin pensionare. Nu vă mai bateți joc de polițiștii de penitenciare din sistem… Nu-i mai urâți pe cei care își cer drepturile! Nimeni nu stă la poarta ANP – ului cu mâna întinsă să ceară pomană! Acești oameni nu cer decât aplicarea corectă a legii! Știu că nu dați doi bani pe cei pe care îi aveți în subordine dar, ceea ce nu știți este că și polițiștii de penitenciare din unitățile subordonate sunt în primul rând oameni! Ar trebui să învățați acest lucru și să – i tratați cu respect!

 6. Bună ziua!
  Nu directorul general și ministra justiției, promitea în urmă cu câteva luni că ne susțin în revendicarile noastre?
  Aceștia au și ei atribuții de a menține ordinea și disciplina în unități, prin directori iar acum și-au arătat interesele /atribuțiile. Nu este de mirare atitudinea, în consecință continuăm protestele.

 7. Acum un an mi-a atras atenția ceva ce are legătură cu ce a fost descris în postare. Las cititorii să vadă coincidența/sau nu..de personaje, actori sau cum vreți să i denumiți pe protagoniști.

  Și acțiune…

  Măgarul i-a spus tigrului: Iarba este albastră.
  Tigrul a răspuns: Nu, iarba e verde.
  Discuția s-a încins, iar cei doi au decis să prezinte problema in fata leului.
  Înainte de a ajunge la locul din pădurea în care leul stătea pe scaunul său de domnie, măgarul a început să urle: “Înălțime, nu-i așa că iarba este albastră?”
  Leul a răspuns: “Adevărat, iarba e albastră..”
  Măgarul s-a grăbit și a continuat: ” Tigrul nu este de acord cu mine și mă contrazice și mă enervează.
  Te rog, pedepsește-l!”
  Regele a declarat apoi: ′′ Tigrul va fi pedepsit cu 5 de ani de tăcere!”
  Măgarul a sărit de bucurie și și-a văzut de drum, mulțumit și repetând: ′′Iarba e albastră ′′..
  Tigrul și-a acceptat pedeapsa, dar l-a întrebat pe leu:
  “Majestate, de ce m-ați pedepsit, până la urmă, iarba e verde?”
  Leul a răspuns: “De fapt, iarba este verde…”
  Tigrul a întrebat: “Deci, de ce mă pedepsești?”
  Leul a răspuns:
  “Asta nu are nicio legătură cu întrebarea dacă iarba este albastră sau verde.
  Pedeapsa este pentru că nu este posibil ca o creatură curajoasă și inteligentă ca tine să piardă timpul certându-se cu un măgar, și pe deasupra să vină să mă deranjeze cu această întrebare.”

  Cea mai groaznică pierdere de timp este să te certi cu prostul și fanaticul căruia nu-i pasă de adevăr sau realitate, ci doar de victoria credințelor și iluziilor sale. Nu pierdeți niciodată timpul cu discuții care nu au sens…
  Există oameni care pentru toate dovezile prezentate lor, nu au capacitatea de a înțelege, iar alții orbiți de ego, ură și resentimente, singurul lucru pe care îl doresc, este să aiba dreptate cu orice preț..

  Când ignoranța strigă, inteligența tace!
  Pacea și liniștea ta valorează mai mult.

  Cu drag și sprijin necondiționat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *