Funcționarea în această formă a Comisiilor de disciplină. Un abuz.

Consecventi apararii drepturilor si intereselor membrilor de sindicat, Federatia Sindicatelor din Sistemul Penitenciar (FSSP), continua demersurile initiate la Consiliul de Conducere al Administratiei Nationale a Penitenciarelor de constientizare a necesitatii pastrarii unui echilibru intre normele ce reglementeaza cercetarea disciplinara a salariatilor si necesitatea existentei totusi a unui mijloc de coercitie legal si functional.

Lipsa unor prevederi legale de functionare a Comisiilor de disciplina nu poate fi insa inlocuita prin norme interne, fara acoperire legala, de natura a modifica, prin sanctiunile aplicate, natura rapoartelor juridice cu salariatii.

Astazi, 12.10.2017, Federatia Sindicatelor din Sistemul Penitenciar (FSSP) a sesizat Comisia de disciplina impotriva membrilor Comisiei de disciplina din Penitenciarul Tulcea.

In pofida documentelor depuse catre acestia, in pofida faptului ca le-au fost inaintate si sentinte ale instantelor de judecata, ce constatau nelegalitatea constituirii si functionarii Comisiilor de disciplina in unitati, domnii in cauza, colegi cu noi, au uitat sa respecte prevederile art. 4, alin. 3 din Legea 293/2004: Funcţionarul public cu statut special din sistemul administraţiei penitenciare are dreptul să refuze, în scris şi motivat, îndeplinirea dispoziţiilor primite de la superiorul ierarhic, dacă le consideră ilegale. Dacă cel care a emis dispoziţia o formulează în scris, funcţionarul public cu statut special este obligat să o execute, cu excepţia cazului în care aceasta este vădit ilegală. Funcţionarul public cu statut special este obligat să aducă la cunoştinţă superiorului ierarhic al persoanei care a emis dispoziţia aceste situaţii.

Noi le reamintim, cu atat mai mult cu cat speta de la Tulcea este una complexa, Comisia de disciplina fiind in fapt o entitate punitiva impotriva persoanelor ce au sesizat aspecte din activitatea directorului unitatii, comisar sef Ion FEODOROF, faptul ca, cercetarea ce o efectueaza printr-o dispozitie ilegala poate avea efect de bumerang atat din acest motiv cat si pentru se incalca prevederile art 210, alin. 2 din Legea nr. 62/2011 – Condiționarea sau constrângerea, în orice mod, având ca scop limitarea exercitării atribuțiilor funcției membrilor aleși în organele de conducere ale organizațiilor sindicale constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă, dacã fapta nu constituie o infracțiune mai gravă.

Cercetarea disciplinară a domnului Vasile Sorin CASILOV, președinte al Sindicatului Delta, pentru fapte și acțiuni efectuate în calitate de președinte, reprezintă constrângere, în orice mod, având ca scop limitarea exercitării atribuțiilor funcției membrilor aleși în organele de conducere ale organizațiilor sindicale.

Sesizarea comisiei de disciplina de catre noi poate parea o ironie raportat la faptul ca nu suntem de acord sa functioneze in modalitatea actuala, dar suntem curiosi sa vedem daca indreptata impotriva membrilor comisiei de la Tulcea, comisia va mai functiona.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *