FSSP – STOP măsurilor de austeritate în sistemul penitenciar

Directia Juridică din cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor, ne transmite miercuri 06.09.2023 ora 11.56, spre consultare în format editabil proiectul de Lege privind reglementarea unor măsuri fiscal-bugetare, înregistrat ANP cu numărul 41398/04.09.2023, cu rugămintea de a ne comunic, până la ora 16,00  (pentru a ne putea încadra în termenul stabilit de Ministerul Justiției) propunerile și observațiile cu privire la proiectul de Lege la adresa de e-mail anp-dcean@anp.gov.ro.

Observăm încă de la început  că forma proiectului de lege afectează grav sistemul penitenciar, prin desfințarea unor posturi( șef tură, șef secție), posturi indispensabile în desfășurarea activităților în sistemul penitenciar, plata muncii suplimentare, diminuarea unor sporuri,etc.

Urmare analizei proiectul de lege trimis spre consultare, propunerile și observațiile transmise de Federația Sindicatelor din Sistemul Penitenciar,  cu privire la  proiectul de Lege, sunt că nu suntem de acord cu următoarele:
1. Desființarea funcțiilor de șef de birou, șef tură cu implicații majore in organizarea sistemului penitenciar,(art. VI, alin.7.);
2. Modificarea condițiilor de decontare a serviciilor turistice,(art. XIII, alin. 2);
3. Diminiuarea sporului de conditii grele și vătămătoare la 15%,(art. XVI, , alin.4);
4.  Înghețarea salariilor  la nivelul lunii Decembrie 2023,(art.LXIV)
5. Amânarea plății sentințelor judecătorești,(art. LXII);
6. Suspendarea plății muncii suplimentare,(art. LXV.);
7. Sistarea  premierilor,(art. LXVI, alin.2.);
8. Eliminarea prevederilor art. IX, alin.(7) si art. LXV;
9. Plafonare chirii , norma de hrană și echipament , plății compensatorii,  la nivelul lunii Decembrie 2023 și până in Decembrie 2025,( art.LXIII).
 Federația Sindicatelor din Sistemul Penitenciar își exprimă Dezacordul  față de intențiile guvernului prin asumarea Proiectului de lege în ceea ce vizează sistemul penitenciar și implicit cel de ordine publică și siguranță națională, dezacord dat de deficitul acut de personal în sistemul penitenciar, lipsa de predictibilitate, lipsa atractivității financiare , protejarea angajaților, sunt principalele cauze pentru care tinerii nu mai vor să aleagă profesia de polițist de penitenciare.
Avand în vedere aceste nemulțumiri, sindicatele afiliate Federației Sindicatelor din Sistemul Penitenciar vor continua formele de protest prin  menținerea refuzului muncii suplimentare, polițiștii din penitenciare vor protesta pentru apelurile lor începute încă din luna mai pentru a obține tratament corect din partea guvernului. Munca în penitenciare este extrem de dificilă, stresantă și mult subestimată. Sperăm ca pe viitor autoritățile să ia în considerare semnalele polițiștilor de penitenciare, să le dea respectul cuvenit și să le ia drepturile și angajamentele în serios.

3 răspunsuri la „FSSP – STOP măsurilor de austeritate în sistemul penitenciar”

  1. Dna ministru a promis în intilnirile avute cu dumneavoastră dle președinte că va susține sistemul penitenciar în a fi exceptat. S-au făcut demersuri în acest sens sau au fost doar discursuri politice?

  2. Deprofesionalizarea acestei instituții urmează prin impunerea măsurilor de austeritate. Nici la acest moment nu ne este aplicată legea salarizării in integralitate. După 24de ani am ajuns sa fiu platit mai prost decât un instalator sau că un muncitor necalificat. Bravo PSD-PNL ați reușit să creșteți nivelul de trai al românilor. Sunt alaturi de dumneavoastră domnule președinte. Jos labele de pe Poliția Penitenciară politicienilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *