În perioada 6-8 iulie 2018, liderii sindicatelor afiliate Federației Sindicatelor din Sistemul Penitenciar, au participat la lucrările Consiliului Federativ al Federației Sindicatelor din Sistemul Penitenciar, pentru a discuta problemele curente, despre, salarizare, pensionare, statut, relația cu angajatorul și acțiuni viitoare.
Dezbaterea a avut loc în prezența dl. Marian Dobrică , director general al Administrației Naționale a Penitenciarelor.
Ordinea de zi: rapoarte de activitate, discutarea soluțiilor pentru problemele sistemului penitenciar, pregătirea acțiunilor viitoare.
1. Statut polițist de penitenciare – Stadiu-Posibilități intervenție asupra prevederilor care nu sunt în acord cu cele negociate și convenite în cadrul discuțiilor Administrație-Sindicate.
2. Evoluție sistem penitenciar românesc- Previziuni privind politica execuțional penală raportata la multitudinea modificărilor intervenite la Codul penal și cel de procedură penală, precum și raportat la multitudinea de alternative la executarea pedepsei în mediu carceral promovate în ultimul timp.
3.Măsuri privind protecția personalului de penitenciare, ce vizează reducerea agresiunilor asupra acestora, precum și majorarea pedepselor ce se aplică acelora ce comit fapte de ultraj împotriva personalului de penitenciare.
4. Salarizare – Stadiu publicare OMJ metodologie aplicare lege salarizare – plata majorare 50% pentru lucrări de excepție.
5. Punere în aplicare prevederi HG 1997/2004 cu modificările ulterioare, în principal HG 378/2017 și OMJ 2908/2013 privind aprobarea Regulamentului pentru descrierea, compunerea și modul de purtare a uniformelor și echipamentului specific pentru funcționarii publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare, precum și a regulilor de acordare a drepturilor de echipament.
6.Plata orelor suplimentare efectuate și neacordate după 1 aprilie 2018 raportat la prevederile legii 79/2018 și OMJ 821/2015. Publicare OMJ în Monitorul oficial.
7.Reluare concursuri din sursa externă ce vizează ocuparea posturilor din sectorul operativ, sector cu cel mai mare deficit de personal și cu cele mai mari restanțe în recuperarea orelor suplimentare efectuate, cu prioritate în unitățile cu deficit mare de personal.
8.Modificare acte normative ce reglementează numirea, avansarea, modificarea raporturilor de serviciu.
9.Demersuri pentru eliminarea impozitării contribuției personale a funcționarilor publici cu statut special pensionari în ce privește serviciile medicale, medicamente și a protezelor.
10.Adoptare HG sprijin acordat funcționarilor publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare în construirea sau cumpărarea, o singură dată în timpul carierei profesionale a unei locuințe proprietate personală.
11. Întreprindere demersuri plata ajutoare prevăzute de legea 284/2010, ajutoare ce ar fi trebuit plătite sau acordate cu ocazia încetării raporturilor de serviciu prin pensionare.
12. Posibilități modificare prevederi Lege 223/2015 (legea pensiilor militare) în vederea stabilirii unui cadru unitar care să asigure predictibilitate și asigurarea aceluiași nivel al pensiei indiferent de data ieșirii la pensie pentru munca în aceleași condiții de vechime și de muncă. Crearea condițiilor motivaționale de a rămâne în sistem, raportat la vechimea în sistem, condiții de muncă, etc., plecând de la un nivel de bază (ex. 20 de ani în sistem), la care să se asigure beneficiul motivațional. Vârsta de pensionare să nu depășească 60 de ani.
Organizațiilor sindicale au mai transmis conducerii ANP și alte probleme ce au în vedere următoarele:
Transparenta decizională și comunicarea,
Solicitarea de transformare a unor posturi ,
Posibilitatea încheieri poliței de asigurare casco și pentru autovehiculele cu o vechime mai mare de 8 ani,
Condițiile de muncă.