Zile libere sau o majorare salarială de 75%

Salariaţii din sistemul  de apărare naţională, ordine publică sau securitate naţională vor putea să opteze între a primi zile libere sau o majorare salarială de 75%.

Legea 59/2021, care se  aplica începând de vineri, aduce o serie de beneficii noi pentru părinţi, precum şi noi prevederi care să acopere situaţiile în care activităţile didactice sunt limitate sau suspendate

În prezent, părinţii îşi pot lua zile libere plătite când cursurile fizice sunt suspendate doar în câteva situaţii, multe dintre realităţile actuale nemaiavând acoperire în prevederile OUG 147/2020, principalul act modificat acum prin Legea 59/2021, deşi ordonanța a mai fost modificată de patru ori de la adoptarea sa de către Guvern.

O schimbare importantă a apărut în cazul angajaţilor din unităţile sanitare, din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională sau a celor din penitenciare. Mai exact, și aceștia vor putea să primească zile libere plătite, însă doar cu aprobarea angajatorului. Prevederile actuale ale OUG 147 spun că salariaţii de la stat din sectoarele menţionate anterior NU primesc zile libere când cursurile sunt suspendate, ci primesc o majorare salarială cu 75% a venitului de bază.

Totuşi, în cazul în care ambii părinţi lucrează într-unul dintre sectoarele amintite anterior, doar unul va putea beneficia fie de zile libere plătite, fie de o majorare cu 75% a salariului de bază, în funcţie de opţiunea exprimată. De asemenea, dacă angajatorul nu aprobă cererea de acordare a zilelor libere, unul dintre părinţii care activează în aceste sectoare va avea dreptul la o majorare salarială de 75%.

Apoi, prin această lege e clarificată şi situaţia familiilor monoparentale. Părinţii singuri vor putea să solicite angajatorului zile libere plătite fără a mai fi nevoie de declaraţia din partea celuilalt părinte, care atestă că nu a solicitat, la rândul lui, zile libere pe baza aceluiaşi act normativ.

 

De asemenea, salariaţii din sistemul naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională, angajaţii din penitenciare şi personalul din unităţile sanitare publice care îşi cresc singuri copiii vor putea să opteze, în situaţia limitării sau suspendării cursurilor şcolare în format fizic, fie pentru acordarea de zile libere plătite, fie pentru acordarea majorării cu 75% a salariului de bază/salariului de funcție/soldei de funcție corespunzătoare unei zile lucrătoare, fără ca aceste drepturi să poate fi cumulate pentru aceeaşi perioadă.

 

Părinții care stau acasă au dreptul la o indemnizație brută de 75% din salariul de bază al unei zile lucrătoare, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut (adică maximum 4.035 de lei).

 

În cazul suspendării cursurilor școlare, zilele libere vor fi acordate doar dacă salariatul nu poate lucra de acasă sau prin telemuncă.

Legea 59/2021 poate fi gasita aici.

Format actualizata a OUG 182/2020 cu aceste modificari este AICI.

2 răspunsuri la „Zile libere sau o majorare salarială de 75%”

  1. Salut : Sa le fie rusine la nenorociții ăstora anul școlar a început în septembrie 2020 nu in aprilie 2021. . Trebuia să fim anunțați oficial de către R. U. Nu sa stam sa speram ca prostii ca vom beneficia de 75% (familie monoparentala). Acum este vacanta o lună. Si dupa vine sezonul estival. Si au batut joc de noi pentru ca am fost la servici. Mergem la instant.

  2. Domnule Președinte. Informati corect. OUG 182/2020 A completat modificat OUG 147 2020 Si a rezultă Legea 59 2021 promulgată pe 06.04.2021 si publicate in aceasi zi..in M.O.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *