Un ANP in genunchi si 14 ani in care am construit impreuna dusi pe apa sambetei

M-am gandit mult daca sa scriu sau nu despre ce am trait ieri in cadrul Consiliului de conducere al ANP( Administratia Non Personal – asa o voi denumi pana va reveni la statutul de Adminitratia Nationala a Penitenciarelor). Si cred ca daca nu as face-o, tot ce am încercat sa construim in cei 14 ani de sindicalism ar fi degeaba. Sentimentul a fost acelasi cu acela trait la inceputurile sindicalismului, o  lupta cu morile de vant. Pacat de toata aceasta munca. Motivul, unul marunt si tocmai  de aceea sentimentul este cu atat mai dureros.

Obisnuit cu un ANP puternic(de dorit de altfel, deoarece fara o institutie centrala puternica si cu oameni foarte bine pregatiti, sistemul penitenciar se va dezintegra si va ajunge la indemana oricui va dori sa-l controleze), care ajunsese sa fie un arbitru intre aplicarea legii si dorintele unor directori de a fi mici latifundiari, cu ,,drept de viata”asupra personalului din subordine, incep deja sa traiesc sentimentul declinului acestei institutii.

Discutiile au pornit in cadrul Consiliului de conducere unde un punct pe ordinea de zi a fost avansarea personalului. Toate bune si frumoase, pana ne-am impotmolit in avansarile ce vizau patru ofiteri de la penitenciarele Arad, Targsor si Iasi. Toti cu calificative de exceptional, toti indeplinind conditiile de avansare, toti daca nu ma insel aflati la prima avansare, toti care erau in situatia celorlalti colegi ai lor avansati cu aceeasi ocazie, mai putin binecuvantarea ,,boierilor” care ii au in ,,custodie”. Si macar daca ar fi fost vreun motiv. NU. Sau daca,, nu credem ca indeplinea conditiile de avansare” dar cu toate ca ai aflat ca lucrurile nu stau asa nu ai facut nimic sa indrepti lucrurile, sau ca,, a fost evaluat cu exceptional dar acum parca nu ar mai fi la fel de preocupat”, sunt motivari de bun simt care sa te faca sa ajungi la concluzia ca cineva nu merita o recunoastere, nu poate fi catalogata decat ca BATJOCURA. Dar, ca sa citez partial pe cineva; GHINION, nu a vrut boierul!

Fara sa motiveze, chiar deranjati dupa ce ANP a incercat sa se lamureasca cu privire la refuzul lor, fara sa se sinchiseasca ca gestul lor poate crea frustari, doar asa: NU VREAU. Si culmea, ANP( Administratia Non Personal) sta in genunchi si in loc sa transeze problema in sensul aplicarii unor principii existente in STATUTUL functionarilor publici cu statut special din Administratia Nationala a Penitenciarelor, adica egalitatea şanselor, pe baza meritelor şi capacităţii profesionale si responsabilitate şi imparţialitate, intelege sa renunte la dreptul si obligatia de a pune lucrurile intr-un cadru firesc si alege sa se inchine la dorintele ,, boierilor”.

Repet, era vorba de a trata in mod corect si cu aceeasi masura colegii nostrii oameni care trudesc in acest sistem, care pe zi ce trece devine tot mai murdar. Si daca ce am cerut ar fi fost un abuz puteam intelege. Dar daca singurul lucru care l-a inteles conducerea ANP a fost acela ca ar fi de ales intre dorinta nemotivata a unui,, boier” si a da dreptate unei solicitari venita din partea unui lider de sindicat, solicitare bazata in opinia mea pe argumente, inseamna ca ne-am intors la perioada in care ANP isi apara cu indarjire toti ,,boierii”. Acum ANP este mai selectiv. Ori cu acest lucru nu putem fi de acord.

Nu, domnilor conducatori. Aveti mandatul si datoria de a pune lucrurile intr-o matca normala, nu de a acoperi prin neasumare abuzuri ale unor ,,boieri” pe care potrivit legii, ii aveti in subordine. Ieri aveati datoria, ca pe baza unor propuneri(chiar si avizate negativ) sa aprobati niste avansari ale unor oameni evaluati ca exceptionali chiar de catre cei care ieri nici macar nu s-au sinchisit sa va dea un raspuns pertinent la o solicitare a dumneavoastra vizavi de o eventuala argumentare a  refuzului lor. Atfel la ce ar mai trebui sa fiti intrebati?

Nu, onorat Consiliu de conducere al ANP. Aveti datoria sa va pronuntati cu privire la tot ce vi se pare a fi abuziv si care nu este in concordanta cu principiile ce guverneaza bunul simt. Va cunosc pe toti si sunteti foarte multi buni profesionisti, munciti mult si ar fi pacat ca tot ce ne-am straduit sa construim impreuna sa se naruiasca. Nu lasati pe nimeni sa va ia constinta, iar constinta ar trebui sa va oblige sa luati deciziile corecte chiar daca asta ar supara pe acesti,,boieri”.

Suntem o organizatie noua, dar cu oameni care au pus bazele SINDICALISMULUI in sistemul penitenciar. Daca prin aceasta luare de pozitie va trebui sa sacrificam bune relatii punand mai presus drepturile personalului, atunci negresit o vom face. Chiar daca vom supara. Speram insa ca oamenii carora ne-am adresat in aceasta postare sa inteleaga si sa reactioneze ca atare. Nu vrem deasemenea sa se inteleaga ca toti directorii de penitenciare sunt cu totii ,,boieri”. Nu, cei mai multi incearca ca si noi sa gaseasca solutii pentru un sistem care se inneaca in mizeria de care vorbeam mai devreme.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *