,,Transparenta” in ceea ce priveste concursurile aplicata cum ne convine sau cred ca mai bine politizati functia de Director general al Administratiei Nationale a Penitenciarelor

 

Azi a avut loc prima etapa  a concursului de ocupare a postului de director general al Administratiei Nationale a Penitenciarelor. Ma gandeam ca organizarea acestui concurs va fi fara repros si fara a exista o minima indoiala cu privire la transparenta in modul de evaluare a candidatilor. Pentru ca banuiesc ca asta este rostul prezentei noastre acolo. Acela de a fi garanții unei transparente a procedurilor de concurs. De la evaluare si pana la concretizarea evaluarii in nota, pentru ca rezultatul sa nu fie un troc, ci o alegere a castigatorului prin aplicarea ad-litteram a legii.

O prima observatie este legata de respectul minim acordat unor oameni, reprezentantii organizatiilor sindicale reprezentative la nivelul sistemului penitenciar, parte a unui eveniment destul de rar in sistemul penitenciar, respect pe care ,,onorabilii” nostri conducatori(si ma refer la oamenii politici) au pretentia de a le fi acordat.  Nu vreau sa spun ca presedintele Comisiei, secretar general prin minister, nu a avut minima decenta de a se prezenta si  de a prezenta membrii comisiei, dar nu a facut minimul necesar de a crea acel sentiment ca participam la unul dintre momentele importante pentru acest sistem. Consideram ca desfasurarea in bune conditii a unui concurs la acest nivel ne priveste in mod direct, noi dorindu-ne mai mult decat isi doreste o persoana calatoare prin functiile ministeriale ocuparea acestui post de persoana cea mai potrivita. Si nu potrivita pentru noi ci pentru sistem. Eu cel putin asta imi doresc. Si spun asta deoarece avem un istoric al traseismului asta directorial(cu oameni potriviti sau mai putin potriviti) din fruntea Administratiei Nationale a Penitenciarelor in functie de dorinta celui pus vremelnic in functia de ministru al justitiei. Nici inainte nu era altfel dar macar isi asumau dorinta.

Alta observatie este legata de punerea in aplicare a procedurii de concurs. Acum incercam sa mimam un concurs in care felul in care evaluam candidatii tine de o forma in care TRANSPARENTA nu are corespondent cu nimic din ce inseamna acest lucru. Pentru ca ce am putea crede despre modul in care Comisia a ales sa noteze azi candidatii? Pentru ce credeti domnule presedinte ca avem statut de observatori pe perioada derularii concursului? Retineti, derularii concursului. Ca sa va vedem pe dumneavoastra? Exclus. Suntem acolo sa ne incredintam ca raportat la itemii ce vi i-ati propus ai avea in vedere in evaluarea candidatilor (apropo, de transparent ce-ati fost nici macar acest lucru nu ne-ati prezentat) sunt aceeasi pentru fiecare candidat si sa ne convingem ca nu aveti in minte deja castigatorul. Dar ce conteaza ce parere au ,,mafiotii” sindicalismului romanesc. Bineinteles ca pentru a va acoperi indolenta si heirupismul fata de soarta acestui sistem veti  iesi si spune despre interesele oculte ale ciocoilor sindicali in manevrarea structurilor de conducere ale Administratiei Nationale a Penitenciarelor. Asta nu inseamna ca veti avea dreptate. Pentru ca spre deosebire de dumneavoastra noua ne pasa de desfasurarea onesta a unui concurs de ocupare a celei mai inalte functii din sistemul penitenciar.

Va mai intreb de aplicarea prevederilor legale? Ce asteptari ar putea avea candidatii de la un concurs al carui rezultat este stabilit(dupa modul in care alegeti sa se desfasoare acest concurs) asa cum ii acuzati pe altii, adica ,, noaptea ca hotii”. Pentru ca procedural asta ati facut azi. De ce a fost nevoie sa ne scoateti afara tocmai la momentul in care trebuia sa va justificati si modul de notare? De ce nu va asumati onest politizarea acestei functii, ba mai mult ,,politizațiile” si pe cele de  director general adjunct, cele de director de directie si cele de director de unitate. Ca sa va fie bine si sa va ajunga. Si sa nu mai spere  oamenii astia ca pot accede onest si transparent intr-o functie de conducere de top nivel. Si sa va mai spun ceva domnule presedinte de comisie. Tot mai multa incredere au canditatii in onestitatea noastra raportata la valoarea si prestatia fiecaruia dintre ei, decat in onestitatea alegerii dumneavoastra. Si asta pentru ca de-a lungul timpului, cel putin eu si colegii mei, am trait pentru si in folosul acestui sistem. Chiar daca parte din membrii Comisiei nu cred ca au interes decat sa iasa cel mai bun. Credeti ca de pomana semnam acele declaratii de respectare a confidentialitații? Dar cine suntem noi sa va judecam? Domnule ministru, macar de dragul onestitatii ce o promovati poate reusiti sa-l faceti si pe domnul secretar general sa priceapa ca nu poate eluda regulile daca are pretentia ca este mai bun decat cei dinaintea sa.

Cu respect, Florin Schiopu

Presedintele Federatiei Sindicatelor din Sistemul Penitenciar

 

2 răspunsuri la „,,Transparenta” in ceea ce priveste concursurile aplicata cum ne convine sau cred ca mai bine politizati functia de Director general al Administratiei Nationale a Penitenciarelor”

  1. Confirm cele relatate, am fost in sala. In timp ce presedintilor de federatii, participanti in calitate de observatori, li s-a interzis accesul la telefoane, membrii comisiei de concurs erau cu ele pe masa si le utilizau. Pentru ei regulamenrul prevede sa nu aiba asupra lor telefoane mobile pe toata perioada desfasurarii concursurilor, regula impusa altora, nu respectata de ei. In plus, unii membrii ai comisiei au fost partinitori cu candidatii, unora le-a adresat simulari de intrebari, din care se deducea răsounsul, pe altii i-au ” macelarit” cu tituri de intrebari si critici, predandu-le teorii manageriale, sub scuza ” provocarii la dialog”. Suntem de prea mult in sistem ca sa ne prefacem că nu le intelegem.
    In plus, cea mai mare sfidare la adresa observatorilor sindicali si fată de transparenta in organizarea unui concurs, a fost ” invitatia ” presedintelui comisiei de concurs( secretar general al MJ) facuta presedintilor celor 4 federatii de a parasi sala pentru ca urmeaza notarea.
    Procedural fiecare candidar trebuia notat dupa terminarea prestatiei, transparent, in prezenta observatorilor sindicali, dar s-au temut că nu le iese trocul si au vrut să tină departe de ochii oamenilor o eventuala dezbatere. Personal am fost si la ultimul concurs de dga cand in cadrul dezbaterii pentru acordarea punctajului au fost adevarare negocieri, cu mare iz politic.
    Sunt profund dezamagit de modul in care ministrul justitiei intelege sa organizeze concursul pentru functia de director general al ANP.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *