Ședința Consiliul de Conducere în cadrul ANP

Azi 16.05.2024 la sediul Administrației Naționale a Penitenciarelor a avut loc ședința Consiliului de Conducere al A.N.P cu următoarea ordinea de zi:

1.– Mecanismul financiar norvegian – grad de execuție la sfârșitul anului trecut  17% din 32 milioane de euro – avand in vedere gradul mic de execuție, anul trecut in octombrie, începând cu luna ianuarie 2024, printr-o implicare mai activă,  o parte din bani(10 milioane de euro)au fost folosiți pentru achiziția de bunuri necesare sistemului, respectiv defibrilatoare, sisteme video, sisteme de stocare, marmite electrice sau pe gaz, uscătoare de rufe, mașini de spălat, gradul de execuție fiind la acest moment de aproximativ 73-75%.
. Achiziția de tablete pentru personalul supraveghetor și pentru deținuți în vederea digitalizarii traseului birocratic(cereri deținuți, etc). Se continua cu fonduri de la buget realizarea infrastructurii ce a fost demarata pe fonduri norvegiene.
2.– Grupul de lucru nominalizat pentru găsirea unor soluții de relocare a penitenciarelor din centrul orașelor
. 13 februarie – 7 martie memorandumuri
90% din structuri vor fi identice din perspectiva modului în care vor arata structural penitenciarele relocate(acțiunea este de durată)
3.– Raportările trimestriale
. Încheieri ale judecătorului delegat cu privire la abuzuriale personalului asupradeținuților – cu 19% mai puține decât în trim.IV 2023
. A crescut numărul garanțiilor oferite de statul roman pentru repatrierea deținuților din alte tari
. Îmbunătățirea condițiilor de detenție – trim.I 2023-trim.I 2024
. 2800-3200 de locuri de detenție vor fi aduse la 4 m2.
. Bunuri interzise – numărul de telefoane descoperite mai mic în primul trimestru al anului 2024
. Substanțe interzise – este o creștere a acestui fenomen
. Alcool – este o creștere și în acest caz
Se dispune creșterea numărului de percheziții astfel încât fenomenul de introducere, producere și consum de alcool sa fie controlat și diminuat.
. Disciplina în rândul deținuților este în scădere. Evenimente negative cu 381 mai multe în primul trimestru al anului în curs decât cele produse în 2023. Se va monitoriza situația
. 117 situații ce au necesitat aplicarea mijloacelor de imobilizare mai multe decât în primul trimestru al anului 2023
. Sancțiuni disciplinare cu 116 mai multe decât în primul trimestru 2023
. Situații în care a fost schimbat regimul de executare a regimului – 589 de cazuri.
. Violenta fizică si verbala împotriva personalului in creștere raportat la perioada similara a anului trecut
. 77 sancțiuni în trimestru I 2024 cu pedeapsa izolării
. Organizarea misiunilor operative astfel încât sa se reducă numărul evenimentelor negative.
. Cereri on-line
2022 – 574900 cereri
2023 – 446000 cereri pana în noiembrie
De pe 27 mai ar trebui sa înceapă pilotarea în cele 3 penitenciare(Aiud, Giurgiu și Timișoara). Sunt probleme de implementare de ordin tehnic din lipsa rețelei(Giurgiu).
4. – S-a modificat legea de executare a pedepselor în sensul creării unor centre de detenție cu secții ce gestionează persoane cu probleme ce tin de consumul de droguri. Discuția se poartă deocamdată doar în zona de minori și tineri(Centre de detenție).

Probleme de discutat:
a. – discuții la nivel regional cu privire la diversificarea regimurile ce ar trebui custodiate în penitenciare care acum custodiaza persoane cu regim de executare unic. Ce se are în vedere?
b. – intra în reabilitare structura de la Flamingo? In cazul in care acest lucru ar fi real ce se va întâmpla cu personalul care a solicitat bilete acolo? – Se incep lucrări de reabilitare dar pe corpuri de cladire, masa urmând a se asigura prin servicii de catering
c. – acordare salariu titlu de doctor la nivelul unităților si sectoarele ce pot sa demonstreze plus valoare adusa institutiei si sistemului – elemente clare care să justifice acordarea acestui spor raportat la prevederile legale.
d. – procedură achiziție autospeciale deținuți
. Autobuze – curse de transfer
. Autospeciale transport deținuți si in ce privește si penitenciarele spital – vezi Spital Dej
e. – număr foarte mare de cereri de vizita on-line care ar trebui reglementat mai clar deoarece generează – se va verifica situația și se va încerca reglementarea raportat cadrul legal existent

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *