Scurt rezumat al întîlnirii Comisie mixte de dialog MJ – ANP- Organizatii sindicale reprezentative 05.08.2021

 1. Stadiul implementării sporului privind specialistul de clasă. Pașii inregistrati dupa publicarea OMJ in MOR( stadiul proiectului de rectificare bugetară si metodele prin care acest OMJ poate fi aplicat politistilor de penitenciare in anul 2021.)

– la acest moment au fost purtate discutii cu Ministerul Finantelor cu privire la modul in care va fi facuta posibila plata. Una din solutii ar fi aceea ca in cuprinsul Ordonantei ce priveste rectificarea sa fie introdusa derogarea de la OUG 226/2020. Ministerul Finantelor nu ar prea vrea sa promoveze asta prin Ordonanta privind rectificarea deoarece aceasta se doreste a fi promovata prin Ordonanta simpla. In plus spun ei ca o astfel de derogare ar duce si la dorinta altora de a promova alte derogari. In schimb are in promovarea acestei derogari prin OUG separata, care sa fie aprobata in aceeasi sedinta de Guvern. Cert este ca problema a fost discutata,MJ are dorinta sa rezolve problema, bani in plus nu trebuie deoarece ANP are in buget acesti bani, deci ramane sa vedem cum o sa se rezolve. La rectificare MJ nu pierde bani, deci nu ar trebui sa fie probleme. Dar pana nu vedem problema ramanem pe pozitii.

 1. Aplicare Decizie 51. Situatie la acest moment

– ANP recunoaste, asa cum va spuneam ca nu sunt numai 6 persoane care au fost in aceasta situatie, ci aproximatix 1400 de persoane. Cele mai mari probleme sunt la ofiteri, aproximativ 1000 de oameni se afla in aceasta situatie si asta datorita a 14-16 trepte de avansare. Problema ei o vad rezolvata prin avansarea accelerata in functie a celor care se afla in aceasta situatie precum si numirea in functie pe maximul posibil pentru cei numiti in functie de acum inainte. ANP are si o problema, deoarece MJ are incadrati pe functie maxima, inca de la prima numire, politistii de penitenciare salarizati de MJ

3. Stadiul demarării concursurilor care sunt de competenta ministrului justitiei ( functiile de directori generali adjuncti, directori de directii, directori de unitate). In prezent peste 95% din functiile de directori sunt ocupate prin imputernicire si asta de ani de zile. O situatie de exceptie se mentine ca regulă.
– Luni sau marti, saptamana viitoare va fi demarata procedura de concurs.

Vor fi 32 de posturi de director de unitate scoase la concurs.

Avand in vedere numarul mare de posturi si a faptului ca nu pot tine intr-o procedura de concurs, pro-bono, o perioada destul de mare a unor specialisti din afara sistemului, se are in vedere organizarea concursului in trei centre regionale, Bucuresti, Cluj si Iasi. Am cerut atat MJ cat si ANP, ca macar cei care sunt desemnati de aceste institutii sa fie aceeasi, lucru care cred ca se va intampla. Altfel exista riscul unei evaluari diferite a candidatilor. S-a discutat inclusiv posibilitatea eliminarii pragurilor de vechime in functiile de conducere, propuneri ce nu au fost agreate, deoarece elimina partea de experienta in actul managerial, fapt ce creeaza un neajuns destul de important in actul de conducere.

 1. Acordare 10 zile CO suplimentar personalului.

– Daca initial propunerea era sa vizeze personalul din operativ care lucreaza exclusiv cu detinutii, aceasta a fost extinsa catre intreg personalul. Astfel, avand in vedere faptul ca urmeaza promovarea unui OMJ cu aceasta prevedere, vom face propuneri in acest sens. Vedem daca se va aproba.

 1. Analiza activităților directiilor de specialitate din cadrul ANP ( verificarea suprapunerilor de sarcini , roluri si implicarea pro-activă in sprijinirea activitatilor din penitenciare). Sunt directii care in ultimii ani nu au avut un rol activ, in sensul că si-au anulat unele functii cum ar fi: indrumare, coordonare, menite să ofere suport penitenciarelor , și si-au exagerat functia de control. De asemenea , in ultima perioadă se observă o lipsă de comunicare intre directii, atunci când au sarcini comune, astfel că in loc să sprijine activitatea penitenciarelor , o ingreunează. Ex: când trebuie să rezolve o lucrare in comun, acestea solicită separat puncte de vedere de la unitatile penitenciare , dublând, cel putin, volumul de munca pentru angajatii din penitenciare, stabilind si termene de răspuns foarte scurte. De asemenea , se poate constata o intruziune a unor directii , peste responsabilitatile ce stau in competenta altei directii. Ex: DSDRP , in urma unor controale exercitate in penitenciare, constata deficiente pe paza, insa stabileste măsuri pentru angajatii din DRS si exemplele pot continua.

– Se va avea in vedere emiterea unei decizii care sa transpuna in practica o procedura care elimine, pe cat posibil, aceasta intersectari de atributii. Pentru petitii aceasta problema se afla in stare avansata de transpunere in practica.

 1. Plata chirie/rata pentru localitatile adiacente Municipiilor, localitati care nu sunt UAT(unitati administrativ teritoariale- nu au aparat administrativ).

– Opinia ANP era ca nu poti plati chirie/rata pentru personalul care are domiciliu in alta localitatea decat cea in care se afla penitenciarul. MJ spune ca atat timp cat localitatea limitrofa nu are structura juridica, fiind de fapt localitate parte a Municipiului atunci trebuie sa dea.

 1. Au mai fost discutate probleme legate de:

– faptul ca sunt facute imputerniciri fara a fi respectate in multe cazuri conditiile minime de ocupare a postului. ANP spune ca adresele transmise in teritoriu in acest sens au avut in vedere imputernicirea pe functii de conducere a celor care nu indeplinesc conditiile de participare la concurs, numai dupa epuizarea tuturor propunerilor care indeplinesc aceste conditii.

– Mai mult, prin imputernicire se creaza conditiile celor care altfel nu ar indeplini conditiile, sa sara aceste praguri, fiindu-le create conditiile de participare in mod strict subiectiv. Discutii legate de functionarea si folosirea comisiilor de disciplina in scopul intimidarii, impiedicarii unor membrii ai personalului sa evolueze in cariera, in timp ce unii sunt protejati, in special unii imputerniciti directori si care sunt protejati si in comisiile de disciplina.

5 răspunsuri la „Scurt rezumat al întîlnirii Comisie mixte de dialog MJ – ANP- Organizatii sindicale reprezentative 05.08.2021”

 1. Buna ziua! Se cunosc ceva date aproximative cu data in care vor fi mutați agenții cărora li s a aprobat transferul la alte unități?

 2. Buna seara!
  In sectorul Economico-administrativ se vor mai scoate posturi la concurs? Ma interesează la Penitenciarul Iași.
  Multumesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *