Scurt rezumat al întâlnirii grupului de lucru pentru stabilirea modului de aplicare a Decizie nr. 51/2019 la nivelul sistemului administrației penitenciare

Azi a avut loc o noua întâlnire a grupului de lucru ce are ca obiectiv lămurirea aplicării Deciziei 51 a ICCJ.
Am facut un pas înainte în ce privește numărul celor cărora ar trebui sa li se aplice Decizia.
A fost o recunoaștere a faptului ca nu sunt numai 6 cazuri, deja rezolvate în opinia ANP, ci de aproximativ 1300 agenti si ofițeri.
La intalnire a participat și Directorul general, fapt ce a generat o lamurire formala a poziției ANP.
Sunt 2 mari probleme.
1. Faptul ca decizia ICCJ(fiind decizie de instanta) este opozabila părților. Este adevărat ca lamureste juridic o situatie, dar este pentru parti si nu opozabila direct ANP. Mai mult, este o soluție ce are la baza o sesizare a Înaltei Curti pe o speță a polițiștilor. Este adevărat ca textul hotărârii aduce lămuriri cu privire la principii.
2. Legislația noastră care ne limitează in demers, dar care pica ca si motivație in situatia in care, în instanță, am solicita punerea în aplicare a Deciziei 51.
Astea sunt lucrurile certe.
ANP folosește aceste doua limitări si din cauza ca decizia ar fi una pur administrativă si oarecum vulnerabilizeaza decidentul dar și beneficiarul in cazul unui control al Curtii de conturi.
Plecand de la asta am cerut ANP sa găsească cumva o formă de uniformizare a funcțiilor de agenti ce nu ar trebui sa genereze diferențe salariale, cum ar fi postul de paza sau escortarea, unde atribuțiile postului nu justifica o grila, ca in prezent, neexistând niveluri de competenta diferita care sa genereze salarizare diferita. La fel și în cazul ofițerilor care ocupa spre exemplu functie de ofiter regim sau siguranta.
Pana se face aceasta situație, ce ar trebui prezentata la următoarea intalnire( care ar trebui sa fie și cea care generează o concluzie) am discutat si de o indreptare a situației pe viitor. ANP la solicitarea organizațiilor sindicale intelege ca ar trebui reduse numărul de trepte ce trebuiesc parcurse de ofiteri, la avansarea in functie, de la 16 trepte la 3, pentruca cele mai mari discrepanțesunt la ofiteri. Chiar dacă pare frustrant pana la găsirea unei soluții pentru cei aproximativ 1000 de ofiteri, soluția pentru cei care vor fi numiți de acum înainte pe prima functie va avea în vedere tocmai acest aspect, urmând ca numirea sa se facă pe treapta 14 din 16. Ramane de vazut ce vom reuși la aceasta(sper) ultima întâlnire.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *