Scurt rezumat al întâlnirii Comisiei mixte de dialog de azi 21.07.2022

 

După cum știți azi a fost programata întâlnirea din Comisia mixta de dialog. S-a convenit ca la această ședință sa fie discutate exclusiv problemele a căror rezolvare sau nivel de competenta este Ministerul justiției, celelalte probleme( prima data care au fost ridicate) urmând a fi discutate în ședința de săptămâna viitoare, antamata deja pentru miercuri.
Astfel, problemele discutate azi au fost legate de:
1. – ieșiri în spațiul public a ministrului muncii cu declarații privind introducerea pensiilor militare in sistemul pensiilor contributive, jalon de atins ca urmare a asumării prin PNRR(declarațiiministrul muncii) a pensiilor speciale. Reacții ministru justiției cu privire la această problemă raportat la reacțiile ministerelor de forta, MAI și MApN, participări la discuții, finalitate.

Poziția MJ

– In legislaţia românească nu exista reglementate pensii speciale, ci pensii ocupaționale si militare. Pe cale de consecință nu există un subiect pe agenda Guvernului de acest fel, nota care cuprindea punctul de vedere a ministrului muncii cu privire la aplicarea si in sistemul de apărare nu a fost însușit de instituțiile ce reprezinta sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională și nici nu se va pune problema acceptării unui astfel de demers de către aceste instituții.

2. – Stadiu aplicare lege salarizare atât din perspectiva întrării in vigoare a legii de modificare a OUG 130 prin care se aproba majorarea cu 1/4 din diferența ce trebuia acordata personalului din sectorul de apărare, ordine publică și siguranță națională, precum si stadiul proiectului de OUG însușit de MJ cu propunerile ANP, dar si a organizațiilor sindicale reprezentative, acelea de a fi promovata prima forma transmisă spre consultare, cea care includea si majorarea integrala a salariului.

– Despre prima problema știți care este situația, legea fiind trimisa la control de constituționalitate și se așteaptă Decizia Curții Constituționale.
In ce priveste cea de-a doua situație, MJ și-a asumat propunerile, dar la acest moment lucrurile nu au mai evoluat deoarece Guvernul nu este abilitat sa emită OUG. Cred că le-a convenit, situația pliindu-se mănușă pe problematica ce o are de gestionat Guvernul, in sensul întârzierii cat mai mult a acordării acestor drepturi.
Rămâne sa vedem cât de mult își vor dori oamenii sa se implice și sa-si asume punerea în practica a mijloacelor de protest ce le avem la indemana.

3. Stadiu concursuri de ocupare a posturilor de director

– Așteptând decizia Curții de Apel Craiova ce judeca contestația DASDRP Calota de la PMS Craiova, nu se întrevede o soluție imediată, deoarece solutia de pe site-ul Curții i-a băgat în ceață pe toți deoarece Curtea suspenda inclusiv OMJ ce face posibilă organizarea concursurilor, fapt ce face ca Administrația sa fie puțin mai prudenta pana la apariția scrisa a soluției instanței.
In rest observam o reticenta la renuntarea la împuternicirea vesnica a unora.
Problema va fi discutata in ședința de săptămâna viitoare, după care, in luna August discutam aceasta problema și cu MJ.
Asa cum am spus mai sus, miercuri, cel mai probabil vom discuta toate celelalte probleme, tinand cont de opinia MJ, care considera ca acestea sa fie trecute printr-o discuție interna, după care problemele ce nu au o finalitate sa fie pe ordinea de zi a Comisiei din August.
Așteptați probabil si un feedback privind speta de la Baia Mare si nu numai. A fost recomandat sa purtam si aceasta discuție miercuri, pentru a avea o imagine de ansamblu a situației în urma misiunilor ordonate a fi efectuate acolo, pana miercuri urmând si un rezultat al cercetărilor.
Oricum problema nu ramane asa, in situatia in care ce vom afla miercuri nu ne va multumi.

Un răspuns la „Scurt rezumat al întâlnirii Comisiei mixte de dialog de azi 21.07.2022”

  1. Ba, cel mai mult ma bucura ca anp ul o mai ia câteodată peste bit când își bate Joc de oameni, bravo Calota !
    Cum va permiteți mai sa va bateți joc de un om care lucrează de 30 ani in acest sistem, nesimțiților !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *