Scurt rezumat al întâlniri de azi 24.06.2021, din cadrul ședinței comisiei mixte de dialog privind sistemul penitenciar

Azi, 24.06.2021, începând cu ora 9.00, Federația Sindicatelor din Sistemul Penitenciar a participat la ședința Comisiei mixte de dialog privind sistemul penitenciar.
În cadrul Comisiei mixte de dialog social, au fost discutate următoarele probleme după cum urmează :

1. Decizia ICCJ 51/2019 – ANP considera ca trebuie sa se mențină avansarea prevăzută in legea 145. Administrația are in vedere ca si soluție elaborarea unei fise a postului ce va stabili sarcini in funcție de coeficient. MJ va emite un punct de vedere referitor la acest lucru. E posibil să participe si MJ la grupul de lucru constituit deja. In opinia mea nu se va întâmpla o egalizare a coeficienților raportat la la munca în aceleași condiții deoarece Decizia ICCJ este opozabila doar instantelor si avand in vedere ca exista impact financiar nu va fi o prioritate. Pe viitor se incearca o reglementare dar care nu va avea o finalitate care sa rezolve in totalitate problema. Nu cred nici in fise ale postului diferențiate de experienta și valoare deoarece nu sunt cuantificabile.
2. OMJ specialist de clasa – când vor expira cele 30 de zile de dezbate republica, OMJ va fi transmis spre Monitorul Oficial. Sindicatele vor publicarea înainte de rectificare. Credem ca si Administrația, probabil și MJ. Rectificarea va fi in luna August. ANP, pe proiecția ce o are in vedere pentru rectificare, are prevazute si aceste sume. Efortul ce trebuie făcut este și acela ca prin OUG de rectificare sa fie evidențiată si derogarea de la aplicarea OUG 226 altfel publicarea Ordinului nu ajuta cu nimic. Vom menține interesul si presiunea pana la rezolvarea problemei. Nu ar fi decât o punere în acord a salarizării din penitenciare cu celelalte structuri din sectorul de apărare.
3. Indexarea pensiilor – Nu exista pe agenda guvernului acest demers.
4. Înăsprirea sancțiunile de ultraj – S-a mai încercat. ANP a propus MJ in trecut. MJ va relua demersul. DG solicita modificarea legii. MJ va veni cu un punct de vedere la ședința următoare.
5. Repartizarea absolvenților se va face cu prioritate în unitățile cu probleme – 14007 este cifra avansata de DG, a angajaților ce vor exista in sistemul penitenciar după concursurile demarate anul acesta, dacă nu se mai pensionează nimeni si vor fi încadrate toate posturile scoase la concurs. In sectorul operativ se dorește ca gradul de încadrare să fie de peste 80%. Repartiția va acoperi golurile din unitățile penitenciare cu probleme și nu are in vedere unitățile din Oltenia decât in cazul unor situații excepționale.
6. Grupa de munca civili – 151 salariati personal civil. Nu exista decât solutia modificari HG din 2001, fapt ce nu este asumat de nimeni, motivat de numărul mic de salariati civili si de faptul ca nici celelalte structuri din sectorul de apărare( care au mult mai mulți civili – adevărat ca si lucrează puțin altfel decât la noi)nu isi doresc acordarea grupei pentru acestia. Trebuie modificat pentru tot sistemul de apărare.
7. Dacă pana la 1 septembrie nu se va găsi o soluție pentru plata sporurilor pe perioada CO (RIL sau publicare soluție ICCJ cu privire la eliminarea articolului din OMJ 399) – DG își va asuma emiterea Deciziei privind plata sporurilor pe perioada concediilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *