Scurt rezumat a ședinței Comisiei mixte de dialog social, MJ-ANP-Organizatiile sindicale din sistemul penitenciar

 

În data de 21.08.2023, începând cu ora 14,a avut loc ședința Comisiei mixte de dialog social, la sediul Ministerului Justiției.

În urma discutiilor purtate in cadrul comisiei mixte organizate in data de 21.08.2023, comisie la care au participat secretarul de stat din cadrul Ministerului Justitiei Bogdan Ilea, reprezentanti din cadrul ministerului, Directorul general al ANP- Halchin Dan, reprezentanti din cadrul ANP, precum si reprezentantii principalelor organizatii sindicale din sistemul penitenciar, s-au concretizat urmatoarele aspecte pe baza ordinii de zi stabilite:

1.Proiectul de OUG privind unele măsuri fiscal bugetare in domeniul cheltuielilor publice

Referitor la asa numita ordonanta a austeritatii, secretarul de stat ne a transmis faptul ca nu exista in acest moment o forma finala de oug care sa poata fi asumata, dar ne asigura cu privire la sustinerea ferma a ministerului justitiei in vederea exceptarii sistemului penitenciar alaturi de celelalte institutii din sistemul de aparare ordine publica de la aplicarea masurilor instituite de un astfel de act normativ. Cu toate acestea nu au putut fi prezentate masuri concrete luate de ministerul justitiei sau de conducerea anp care sa ne protejeze de efectele ordonantei austeritatii. Mai mult decat atat, desi cu doua saptamani in urma doamna ministru Alina Gorghiu promitea ca sprijinul in vederea exceptarii de la oug a sistemului penitenciar se va concretiza intr un document oficial inaintat primului ministru, acest lucru nu s a intamplat, fiind protejate numai interesele magistratilor.
De asemenea, secretarul de stat ne a transmis faptul ca in contextul actual sansele sa aiba loc o deblocare a sporurilor in sensul legii 153/2017, sunt inexistente in orizontul de timp apropiat.
Organizatiile sindicale au atras atentia cu privire la demotivarea pe care o genereaza respectivele masuri de austeritate vehiculate in spatiul public, masuri care vizeaza radierea unor functii vacante sau desfintarea unor posturi de conducere, lucru ce ar vulnerabiliza procesul managerial in sistemul penitenciar, fiind prezentat concret cazul sefului de tura care este asimilat unui sef birou, functie in pericol a fi desfintata, dar care in practica penitenciara preia comanda unitatii in intervalul orar 16-08.

2. Legea salarizării.

Referitor la noua lege a salarizarii ce ar urma sa intre in vigoare, secretarul de stat a transmis faptul ca la ministerul justitiei nu a ajuns un draft al acestui act normativ, drept urmare nu poate confirma o eventuala plafonare a cuantumului sporurilor la 20%, ori o eventuala noua grila de ierarhizare a coeficientilor. Cert este faptul ca exista discutii in sensul instituirii unei grile a coeficientilor de functie aplicabila intregului sistem public, cu coeficienti intre 1-12, unde seful inaltului stat major, cea mai inalta functie din cadrul familiei ocupationale ar avea coeficientul 4,35, lucru ce ne ar situa sub media, aproape in coada nivelului de salarizare din sistemul public.
Organizatiile sindicale au subliniat faptul ca din intregul sistem de aparare ordine publica, sistemul penitenciar este singurul care nu contribuie in mod activ la elaborarea proiectului in cauza si considera ca absolut necesara participarea organizatiilor sindicale si a reprezentantilor anp in cadrul comisiilor organizate pe marginea acestui subiect pentru a promova cazuistica specifica aplicabila sistemului in domeniul salarizarii. Acest lucru este absolut necesar, intrucat prin noul proiect de lege se creaza premisele disparitiei unor sporuri specifice sistemului, un exemplu concret fiind cel al sporului de studii superioare, care va fi prevazut doar pentru anumite functii, punctual si nu ca in momentul actual pentru toti cei care se licentiaza in specialitatea studiilor domeniului in care activeaza.
O alta solicitare a organizatiilor sindicale vizavi de noua lege a salarizarii, a fost eliminarea utilizatii sintagmei de spor pentru drepturile banesti acordate pentru compensarea orelor suplimentare efectuate si nerecuperate in termen de 60 de zile, pentru ca o astfel de exprimare cuprinsa in textul legislativ ar conduce la includerea acestor drepturi in cadrul procentului care limiteaza cuantumul sporurilor cuprinse in salariu.

3. Pensii de serviciu

Referitor la noul proiect de lege al pensiilor militare, atat reprezentantii ministerului de justitie cat si cei din cadrul anp, apreciaza demersurile efectuate in sensul aprobarii proiectului vehiculat in spatiul public ca fiind ireversibile. Astfel incep sa se contureze ca fiind tot mai concrete initiativele de majorare a varstei de pensionare precum si de o reasezare a sistemului de pensii pe principiul contributivitatii, lucru care in mod cert va conduce la disparitia conceptului de pensie de serviciu si implicit la o diminuare consistenta a bazei de calcul utilizate la stabilirea drepturilor de pensie.

4. Concursurile din sistemul penitenciar

Referitor la situatia incadrarii personalului precum si a concursurilor in derulare s-au concretizat urmatoarele aspecte:
– nivelul de incadrare a personalului la nivel de sistem se situeaza in jurul procentului de 78% din posturile prevazute, iar raportat la situatia ideala de incadrare conform numarului de persoane custodiate ne situam undeva in jurul a 61%. Situatia este cu atat mai dramatica cu cat pentru perioada 2021-2025, este prevazuta prin memorandum o sporire a capacitatii de detinere, care ar presupune crearea a cel putin 8000 de noi locuri de detinere. Acest lucru ar însemna o suplimentare a numărului de posturi la un minim de aproximativ 17500 de posturi, numar de posturi ce ne-ar apropia de media europeană de aproximativ 1,43 detinuti/polițist de penitenciare, foarte departe de standardele convenite de administrație-sindicate ca fiind minimal necesare pentru desfășurarea in limitele normale a activităților in penitenciare de aproximativ 20.000 de posturi, care in contextul masurilor de austeritate vehiculate, devine imposibil.
In acest moment se afla in derulare concursuri pentru aproximativ 1100 de posturi care au fost exceptate de la masura suspendarii procedurii de incadrare in luna iunie 2023, 423 de posturi deblocate prin primul memorandum promovat de ministerul justitiei in cursul acestui an, respectiv 128 de posturi strict in zona operativa, a caror ocupare a fost promovata printr un al doilea memorandum.
Secretarul de stat apreciaza ca in perioada urmatoare va fi foarte dificil de promovat un nou memorandum pentru debocarea altor posturi avand in vedere contextul actual.
Se va avea in vedere totusi promovarea unui memorandum privind posturile din sfera reintegrarii sociale.

5. Diverse
Organizatiile sindicale au solicitat limitarea detasarilor dinspre anp in cadrul ministerului justitiei, deoarece exista semnale ca aceasta masura este utilizata in vederea protejarii unor structuri din cadrul ministerului de masurile de austeritate ce vizeaza radierea unor functii, insa vulnerabilizeaza structura anp.

S-a mai solicitat de asemenea testarea psihologica obligatorie in cazul imputernicirilor pe functii de director, fiind prezentate o serie de situatii in care au fost imputernicite persoane cu un parcurs profesional mai mult sau mai putin reprobabil. Conducerea anp a respins vehement aceasta propunere considerand ca nu exista temei primar, ba mai mult ar conduce la o scadere a interesului pentru pozitiile de conducere.

Un alt subiect de interes a fost reprezentat de recentul caz din cadrul penitenciarului giurgiu, in urma caruia 5 politisti de penitenciare au fost plasati in arest preventiv pentru 24 de ore, masura fiind apoi schimbata in arest la domiciliu, cei 5 colegi fiind cercetati initial sub aspectul savarsirii infractiunii de complicitate la viol, iar mai apoi incadrata in zona de abuz in serviciu. Mai concret cei 5 colegi sunt acuzati de faptul ca prin modul superficial si neglijent de a si executa serviciul nu au sesizat la efectuarea apelului faptul ca un detinut fusese pe parcursul noptii victima unei fapte de viol, la consumarea careia s a utilizat inclusiv un obiect metalic (teava).
In acest caz conducerea anp a dispus o serie de masuri printre care mutare a peste 100 de detinuti in cadrul altor unitati precum si asigurarea a 2 supraveghetori care sa execute serviciul pe anumite sectii de detinere considerate ca prezentand un risc sporit.
Suplimentar acestor masuri, organizatiile sindicale au solicitat deplasarea unei comisii conduse de directorul general al anp la penitenciarul giurgiu, precum si costituirea unui grup de lucru care sa analizeze disfunctionalitatile existente la nivelul acestei unitati si sa stabileasca un set de masuri de remediere.

Președinte
Federația Sindicatelor din Sistemul Penitenciar
Petre Florin ȘCHIOPU

Un răspuns la „Scurt rezumat a ședinței Comisiei mixte de dialog social, MJ-ANP-Organizatiile sindicale din sistemul penitenciar”

  1. Cu privire la sedinta comisiei mixte de dialog social, eu indraznesc sa cred ca au fost discutate acolo diverse subiecte importante, pozitiile exprimate fiind necesare pentru ca sistemul penitenciar sa nu fie afectat de OUG privind masurile bugetare si sa nu fie obligat sa se conformeze legii salarizarii din sistemul public. Sper ca reprezentantii ministerului Justitiei, impreuna cu cei ai ANP si ai organizatiilor sindicale, au facut un pas inainte prin reusitele obtinute in cadrul sedintei si ca rezultatul discutiilor se va vedea in curand in realitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *