La alții se poate. Noi nu avem ministru….

În Monitorul oficial al României, nr. 264 din 5 aprilie 2019 este publicat Ordinul Ministrului Afacerilor Interne nr. 35 emis in data de 4 aprilie 2019 ce reglementează modul cum este plătită munca suplimentară a polițiștilor, jandarmilor, pompierilor si a altor structuri cu statut special din Ministerul de Interne.Si asta la aproximativ o săptămână de la aprobarea bugetului de stat. Rezulta ca ministrul Carmen Dan, cu bune, cu rele, reușește să dea funcționalitate sistemului pe care-l conduce. Macar in zona in care personalului trebuie să-i fie asigurate drepturile.

La noi, ministrul Tudorel Toader mai așteaptă. Ce așteaptă nu stim, dar macar atat sa fi facut. Sa emită baza legală necesara acordării majorării pentru munca suplimentară. Dar in bună tradiție a mandatului său, mai important decât grija pentru personalul din penitenciare(sau alte categorii de salariați, parte a sistemului de justiție) este grija pentru ca deținuții in România sa fie turiști prin închisori, chiar dacă au omorât, violat, tâlhărit, sa aiba grija ca deținuții sa beneficieze de o norma de hrană dublă față de cei ce mor in spitalele romanești, sa se ocupe mai mult de turism instituțional decât de problemele sistemului.

Ce contează că personalul din subordinea ta este răsculat tot, ce conteaza ca esti singurul ministru care nu s-a bătut pentru bugetul instituției tale, ca avem un buget ce nu ne asigura salariile pe întregul an dupa o lunga perioada de timp, ca suntem singura instituție din sectorul de apărare, ordine publică și siguranță națională care a luat in calcul posibilitatea amânări încadrării promoției de agenți, și asta din cauză că atât pot cei ce ne conduc. Asta numesc ei responsabilitate în conducerea unei instituții.

Ca sa nu mai vorbesc ca din Ordinul ministrului de interne rezulta fără echivoc ca plata muncii suplimentare se face fără a aduce in discuție plata altor drepturi( ex. plata muncii in zilele de sâmbătă și duminică sau sărbători legale). Dar atât puteti domnule ministru. În plus nici nu mai comunicați. Asta in timp ce sistemul penitenciar stă să explodeze. Pe deoparte salariații care refuză să mai muncească suplimentar atât timp cât nimănui nu-i pasă de ei, pe cealaltă parte deținuți, care încurajați de îngăduința cu care sunt tratate faptele lor și care consideră că în penitenciare pot să facă orice.

Mai jos aveți Ordinul MAI nr. 35 din 4 aprilie 2019: https://drive.google.com/file/d/1TYEmoHFi5VH-ANb-zvpPwuJihwm7vsPO/view?usp=drivesdk

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *