Întâlnire MJ Comisia Mixta de dialog social

Azi 06.06.2023 a avut loc la sediul Ministerului Justiției, Comisia Mixta de dialog social unde au fost discutate următoarele probleme:

1.  Acordarea salariilor prevăzute de legea-cadru nr. 153/2017

Organizațiile sindicale au solicitat să ni se comunice dacă la MJ sau ANP există un draft de modificare a OUG 34/2023 și dacă ANP a făcut o simulare in acest sens ținând seama de aplicarea acestor modificări.
Nu există un draft și nici o discuție tehnică la nivel de sistem de apărare in acest sens cu excepția mesajului din spațiul public al Ministrului Afacerilor Interne și a Președintelui României precum și cele rezultate in urma discuțiilor dintre Ministerul Justiției și organizațiile sindicale reprezentative.
Simularea s-a făcut și ar rezulta unele creșteri generate de aplicarea grilei, urmand ca ulterior să vă punem la dispoziție și eventualele sume certe cu privire la aplicarea Legii salarizării 153/2017.
La acest moment discutam exclusiv de drepturi salariale ce rezulta din aplicarea Legii-cadru 153/2017, familia ocupațională Apărare,Ordine Publică și Siguranță Națională fiind singura căreia nu i s-a aplicat Legea-cadru de salarizare in integralitate. Ministerul Justiției ar trebui să ia în calcul că o neaplicarea a Legii-cadru 153/2017 în integralitatea ei va conduce la continuarea mișcărilor de protest ale polițiștilor de penitenciare.
Legat de noua lege a salarizării, la acest moment nu există fizic un proiect de act normativ care să facă obiectul unei consultări publice. Solicitarea noastră către MJ și ANP era de a fi puși la curent cât mai rapid cu privire la acest lucru pentru a putea interveni prompt.

2. Aplicarea legii pensiilor militare fără modificări

La acest moment Proiectul de Lege promovat de senat a ajuns pentru raport final la Comisia de muncă din camera Deputaților. Suntem atenți la lucrările comisiei urmand ca aceasta sa dezbată amendamentele la proiectul de lege începând de săptămâna viitoare, ședințe în cadru cărora vom face tot ce ne sta în putință ca prevederile Legii 223/2015 să nu se modifice. Presiunea este foarte mare din partea Comisiei Europene, cu impact financiar semnificativ, generat de neacordarea transei de aproximativ trei miliarde de euro, sumă cu care Comisia Europeană ne șantajează.

3. Actualizarea și indexarea pensiilor militare

La acest moment nu se pune problema unui astfel de demers, deoarece se consideră că la 1 Ianuarie 2023 s-a făcut indexarea pensiilor, iar actualizarea reprezintă un concept de care nu au habar cum ar putea fi pus in practică.

4. Plata normei de hrană la valoarea actualizată, fără plafonări

Având în vedere faptul ca prin OUG 34/2023 posibilitatea de actualizare a NH fost suspendată, singura soluție este de modificare a acesteia, organizațiile sindicale cerând înlăturarea prevederilor din OUG 34/2023, care suspendată actualizarea acestui drept.

5. Plata normei de echipare la valoarea actualizată, fără plafonări

Având în vedere faptul ca prin OUG 34/2023 posibilitatea de actualizare a Normei de echipare a fost suspendată, singura soluție este de modificare a acesteia, organizațiile sindicale cerând înlăturarea prevederilor din OUG 34/2023, care suspendată actualizarea acestui drept.

6. Plata salariului de grad la valoarea actualizată, fără plafonări

Având în vedere faptul ca prin OUG 34/2023 posibilitatea de actualizare a gradului a fost plafonat, singura soluție este de modificare a acesteia, organizațiile sindicale cerând înlăturarea prevederilor din OUG 34/2023, care suspendată actualizarea acestui drept.

7. Deblocarea posturilor vacante

S-a cerut ca pe memorandumum să fie incluse și posturile ce fac obiectul trecerii agenţilor în corpul ofiţerilor (TCO).
Am mai cerut majorarea numărului de posturi la nivelul sistemului penitenciar și majorarea acestuia cu cel puțin 1500 de posturi, motivat de faptul că până în anul 2024 se vor realiza un număr de peste 7000 de noi locuri de deținere, locuri de detinere care generează nevoi de posturi în pază, supraveghere, escortare sau pentru alte nevoi operative sau logistice.
Solicitarea este in concordanță cu analiza ANP cu privire la acest aspect, analizăcare a scos în evidență o nevoie minimă imediata de 1400 de funcții in operativ, necesară dării in folosință a celor 7000 de noi locuride cazare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *