Întâlnire în Comisia mixta de dialog privind sistemul penitenciar.

Joi 15.12.2022,  a avut loc  întâlnirea in Comisia mixta de dialog privind sistemul penitenciar.
La întâlnire a luat parte, la solicitarea noastră, (FSSP), domnul ministru al justiției Catalin Predoiu, domnul secretarul de stat Ilea Bogdan, consilierul ministrului justiţiei, domnul Ungureanu, reprezentanții ai structurilor din MJ directorul general al ANP, domnul Dan Halchin, directorii adjuncți, domnul Românu si domnul Oprea, precum si doamna Petrovici. Din partea Sindicatelor din Sistemul Penitenciar(FSSP) au participat FLORIN SCHIOPU, Mihaela Neacșu din partea SNPP, Ionuț Mogîldea cu Răzvan Chilarasu din partea FPP si Cosmin Dorobanțu din partea FSANP.
Problemele trecute pe ordinea de zi au fost cele cuprinse in adresa prin care am cerut întrunirea Comisiei mixte, întrunire ce a avut loc cu întârziere deoarece parte din probleme nu mai erau de actualitate, cel mai bun exemplu fiind OUG privind salarizarea. Astfel, ordinea de zi a fost urmatoarea:
– OUG salarizare – detalii privind aplicarea
– Existenta unui proiect de lege ce aduce modificări legislației privind pensiile militare? – perspective, oportunități, semne de întrebare
– Actualizare norme de hrana și echipament – posibilitatea modificări acestora.

Ministrul justiției a ținut sa precizeze ca prezenta dumnealui in cadrul ședinței era legată de faptul ca își dorește sa înțelegem ca deși nu apare în spațiul public cu intervenții asa cum fac alti miniștrii, demersurile întreprinse, cel puțin în domeniul salarizării, sunt de natura sa protejeze in egala masura interesele polițiștilor de penitenciare in raport cu ceilalți colegi din sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională.
Considera ca ministerul nu a comunicat îndeajuns cu organizațiile sindicale și ca își propune ca nivelul dialogului sa crească în anul viitor. Acest lucru intelege sa se întâmple și din partea ANP.
Spera ca si nivelul de deschidere al organizațiilor sindicale sa fie pe masura interesului ce ar trebui sa îl avem in soluționarea problemelor.
A constatat o diminuare semnificativa a implicării profesionale a personalului si ne-a cerut o implicare mai activa în rezolvarea acestei probleme, deoarece crede ca este principala problema a actualei stări de fapt din Sistemul Penitenciar.
Referitor la problemele de pe ordinea de zi am aflat următoarele:
– majorarea din ordonanță este de 10 la suta aplicata la brutul salariului functiei de baza( nu si a sporului de 30% – singurul spor care rămâne plafonat – care rămâne la nivelul decembrie 2022)
– se acorda în continuare vouchere
– se plătesc ore suplimentare
– se continua incadrarile, de aceea, dintr-un total de aproximativ 800-1000 de locuri ce se doresc a fi încadrate in anul viitor, 500 de posturi se doreste a fi scoase la concurs chiar începând cu luna Ianuarie 2023.
– Bugetul de anul viitor este chiar puțin mai mare decât cel de anul acesta. Cu toate acestea, ca si anul acesta, luna decembrie este ,,descoperita”, urmând ca prin rectificare sa fie acoperite și aceste sume de bani.

In ce priveste existenta unui proiect care sa-si dorească modificări aduse condițiilor de pensionare, ne-a fost ca exista un astfel de proiect la Ministerul muncii, dar ca nici pana la acest moment nu exista o formă care sa fi ajuns la Ministerul justiției pentru a fi făcute propuneri. In momentul în care acest proiect va ajunge la MJ, proiectul va fi transmis spre consultare.

Raportat la punctul 3 de pe ordinea de zi, ce priveste eventuale modificări ale normei de hrană si echipare, acestea nu vor interveni, rămânând în continuare plafonate.
OUG, in schimb, nu mai limitează actualizarea soldei de grad, lăsând posibilitatea modificări acesteia, la acest moment circulând un draft de HG, draft ce ar avea ca emitent MAI, si ale căror prevederi ar crește în mod consistent solda de grad. Rămâne de văzut cât de repede se vor misca si ce va însemna asta.
O alta problema adusa pe ordinea de zi a fost cea legata de concursurile pe posturile de director de penitenciare. Teama a fost ca odată numiți pot fi mai greu schimbați (oarecum subiectiv argumentul), fapt ce n-a făcut ca cei împuterniciți sa fie mai implicați. Tot o serie de abuzuri stau la baza deciziilor lor, fără ca cineva să-i tragă la răspundere.
Luni are loc sedinta cu mutările in unitățile ce deschid noi spatii de cazare, iar cel mai probabil joi, sedinta cu discutarea majorării de până la 50% , a directorilor și directorilor adjuncți.
Am o nemultumire de modul de implicare a noastră a tuturor, mai ales a celor in activitate, în găsirea unor soluții de modificare a OMJ 4800, astfel încât sa facem acest Ordin unul care sa ajute în desfășurarea activității si nu sa o impiedice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *