Intalnire cu ministrul justitiei

Reprezentantii Federației Sindicatelor din Sistemul Penitenciar s-au întâlnit miercuri 28.08.2019 la sediul Ministerului Justiției cu Ministrul Justiției Ana Birchall, pentru a discuta despre recenta rectificare bugetară și problemele din sistemul penitenciar.
Întâlnirea  a avut loc la solicitarea noastra si la ea au mai participat:

Ion-Claudiu Teodorescu – secretar general MJ
Claudiu Catalin Bejan – consilier ministru
Cristian Plesa – director general ANP
Aurel Oprea – Director DEA ANP
Adrian Neagoe – SNLP

Discutia a fost una deschisa, in care ne-a fost prezentata situatia reala dupa rectificare, ce are in vedere ministerul pentru sumele ramase neacoperite dar si raportat la urgentele legislative necesare punerii in aplicare a legii 145/2019.

Bugetul actual acoperă plata drepturilor salariale până la sfârșitul anului (chiar daca suna prost,în actuala situatie este chiar o reusita, fiind printre putinele institutii care nu au restrictii bugetare la acest capitol), plata la zi si pe viitor a orelor suplimentare pana la sfarsitul anului, permite încadrarea celor 312 absolvenți ai instituțiilor de învățământ incepand cu luna septembrie 2019 (data absolvirii, deoarece exista riscul amanarii acestui lucru) precum si plata tuturor drepturilor cu caracter salarial până la finele anului 2019.

Din pacate, la acest moment nu sunt bani pentru plata diferentelor la norma de hrana si echipament, lucru ce mai depinde si de rezultatul modificarilor la OUG 114/2018 promovate de MAI, ce au in vedere tocmai clarificarea textului ce vizeaza acordarea acestor drepturi. Pentru acordarea majorarii de 50% pentru lucrari de exceptie se va face o evaluare a resurselor financiare dupa plata drepturilor salariale din luna septembrie si in functie de rezultat sa fie luata in calcul plata pentru trimestrul I, in ideea securizarii acestor drepturi, la acest moment fiind singura forma de motivare, chiar daca nu intotdeauna, acordarea  a fost facuta cu discernamant si cu valorificarea meritelor fiecaruia dintre noi. Ne-am dori ca macar pe aceasta prima lista sa nu se regaseasca directorii, acesta fiind un semnal pentru personal.

Am solicitat urgentarea numirii Comisiei mixte de dialog in sistemul administratiei penitenciare si reluării intalnirilor in cadrul acesteia. Am solicitat incheierea si semnarea unui nou Acord privind Transparența Decizională. Unul din impedimentele emiterii ordinului de constituire a fost lipsa secretarilor de stat în minister, președinția Comisiei fiind asigurată de un secretar de stat(cerinta noastra fiind ca cel care conduce aceasta Comisie sa aiba macar acest rang).

In ce priveste legislatia ce are in vedere organizarea concursurilor precum si evaluarea personalului  sunt avute în vedere doua posibilități de deblocare a situației actuale: fie printr-o ordonanță de urgență, lucru cerut de organizatiile sindicale, fie printr-o lege promovată în procedură de urgență, procedura promisa de ministrul justitiei. Există în momentul de față un proiect elaborat, va fi transmis spre consultare, urmând a fi luată in cel mai scurt timp o decizie referitor la ce demers este mai eficient.

Luni se va transmite spre consultare în unități proiectul de OMJ privind transformare chiriei în cumpararea unei locuinte . Am cerut ca proiectul sa ne fie transmis spre consultare dupa ce sunt inglobate toate observatiile retinute din unitati, pentru a putea discuta pe o forma asumata .
Am cerut de asemenea ca Proiectele care au fost elaborate și asupra carora s-a cazut de acord asupra formei în discutiile cu sindicatele să fie promovate  în formă convenita.

Asa cum spuneam la inceputul articolului, discutia a fost una destul de elaborata, ministrul a cerut ca documentele ce tin de plata restantelor la drepturie de natura salariala ale personalului sa-i fie trimise la semnat in cel mai scurt timp, a cerut o prioritizare si urgentare a promovarii actelor normative subsecvente aplicarii Statutului Politistului de Penitenciare. Am vazut o atitudine asumata a doamnei Birchall si speram ca intr-un efort comun si o comunicare eficienta acest lucru sa se intample. A dovedit ca daca depinde de ea lucrurile se misca. Acum ramane ca viitorul apropiat sa confirme sau sa infirme aceste impresii. Vom fi atenti si vom ajuta in masura in care vom sti din timp de intentii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *