Întâlnire cu ministrul justiției pe tema salarizării….

Săptămâna aceasta, ca urmare a unei solicitări transmise anterior, am participat împreună cu Ștefan Teoroc, președintele SNPP, la o întâlnire cu ministrul justiției, domnul Cătălin Predoiu. La întâlnire au mai fost prezenți directorul general al Administrației Naționale a Penitenciarelor, domnul Dan Halchin si consilierul ministrului, domnul Tiberiu Ungureanu.
Scopul întâlnirii a fost de a ne asigura ca acordarea unei eventuale transe(1/4) din aplicarea legii 153(legea salarizării) ce ar fi avuta in vedere de guvernanți in luna mai, sa nu ocolească personalul din Sistemul penitenciar și promovarea ordinelor de ministru ce privesc acordarea unei majorari de pana la 50% a salariului de baza pentru lucrări de excepție, plata majorării de 75% pentru personalul ce nu a putut sa stea cu copii până la vârsta de 12 ani pe perioada pandemiei si Ordinului ce face posibilă plate orelor suplimentare.

In ce privește majorarea, am vrut sa ne asiguram ca nu vom fi lăsați iar de izbeliște, în sensul ca nu ne vom regăsi în actul normativ ce se dorește a fi promovat. Istoric avem, mai ales ca spre deosebire de atunci, nu avem nici finanțare până în rectificare.
Ministrul Predoiu ne-a asigurat ca nu se va întâmpla acest lucru, chiar dacă MAI si MApN au in buget sumele de bani necesare acordării. Siguranța era dată in urma corespondentei si discuțiilor purtate de acesta cu primul ministru.
Nu am credința ca avem garanția 100% a acordării acestui drept in cazul în care nu avem finanțare, drept pentru care i-am transmis domnului ministru ca o eventuala omiterea sau neacordare va duce la mari probleme pentru sistem.
A înțeles mesajul, era conștient de acest lucru și a promis că va face ce depinde de el pentru a avea parte de același tratament. A zis ca orice încercare de ieșire din pluton a MAI si MApN, va fi urmată de o solicitare adresată primului ministru de a avea o discuție cu toate structurile din sectorul de aparare la care vom participa și noi. Ministrul și-a exprimat nemulțumirea ca gestionează personal salarizat intr-o altă familie ocupațională, iar ministerul ce îl conduce nu este parte a tuturor discutiilor legate de acest aspect.


Cât privește a doua problema expusă, ce privea întârzierea nejustificată in emiterea Ordinelor menționate mai sus, ministrul s-a aratat surprins ca nu i-au fost aduse la semnat ca sa aflăm ulterior ca primele doua erau deja semnate și trimise la MO, iar cel de-al treilea este in transparenta decizionala, astfel încât sa poată fi aplicat cat mai curând. Oricum perioada de timp cât a durat acest ping-pong instituțional între minister și ANP este nepermis de lungă mai ales că era vorba de niște acte normative ce aveau nevoie doar de prelungirea aplicarii lor. Rămânem atenti si vom încerca să reducem cat putem riscul de a ne afla in situațiile în care personalul din sistem a fost prejudiciat, ca in trecut.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *