Întâlnire Comisia mixta de dialog social MJ – ANP- Organizații sindicale reprezentative

Marți 26.09.2023 a avut loc la sediul Ministerului Justitiei comisia mixta de dialog in cadrul careia s-au derulat discutii intre liderii principalelor federatii sindicale din sistemul penitenciar si reprezentanti atat din partea Administratiei Nationale a Penitenciarelor cat si din partea Ministerului Justitiei.
Pe ordinea de zi au fost expuse si dezbatute o serie de subiecte dintre care cele mai importante au vizat iminenta lege a austeritatii pentru care guvernul intentioneaza sa si asume raspunderea, aplicarea integrala a legii 153/2017 privind salarizarea unitara, situatia posturilor vacante la nivelul sistemului penitenciar, situatia bugetului institutiei si proiectiile pentru restul anului 2023, stadiul in care se afla anumite proiecte de acte normative cu incidenta asupra activitatii politistilor de penitenciare, dar si revendicarile si strategia organizatiilor sindicale pentru perioada urmatoare in ceea ce priveste formele de protest initiate incepand cu luna august.
In ceea ce priveste iminenta lege a austeritatii pentru care guvernul urmeaza sa si asume responsabilitatea, atat reprezentantii MJ cat si cei din partea ANP considera drept o victorie faptul ca am fost exceptati de la masuri precum radierea posturilor vacante sau recompensarea orelor suplimentare efectuate peste durata normala a programului de lucru strict cu timp liber in compensare, desi dupa o logica de minim bun simt, astfel de masuri n ar fi putut fi aplicate in nici o situatie sistemului penitenciar care pe langa faptul ca dispune de un efectiv de personal subdimensionat, insuficient in raport cu necesitatile reale, se mai confrunta si cu plecari masive din sistem, procent scazut de incadrare la multe din unitati si lipsa de atractivitate lucru confirmat de locurile ramase neocupate in urma finalizarii concursului de admitere la scolile de politie.
Referitor la situatia functiilor de conducere, in special cele de sef birou, sef serviciu sau cele asimilate acestora, niciunul dintre reprezentantii angajatorului nu au putut oferi garantii ca vom fi exceptati de la desfintarea acestora de catre prevederile legii austeritatii, fiindca in forma actuala a acesteia este prevazuta o reorganizare nediscriminatorie aplicabila tuturor institutiilor. In aceasta problematica ANP ul are o viziune si o interpretare proprie a legislatiei conexe acestor masuri de austeritate si speranta ca ar putea uza de aceasta pentru a ne proteja, insa realitatea cruda se rezuma la faptul ca in acest moment la nivel institutional nu exista o strategie coerenta si se asteapta adoptarea legii pentru a stabili care va fi reactia.
Referitor la aplicarea in integralitate a legii 153/2017 privind salarizarea unitara al carei termen de implementare a expirat inca de la data de 01.01.2022, desi am subliniat in cel mai clar mod cu putinta faptul ca prejudiciul financiar creat politistilor de penitenciare pentru fiecare zi in care sunt privati de diferentele salariale ce le mai aveau de primit reprezinta principala sursa de nemltumire si insusi scopul actiunilor sindicale din ultima vreme, atat reprezentantii ministerului cat si cei din partea ANP au preferat sa duca discutia in zona derizoriului dovedindu ne inca o data ca in luna mai ne au fost livrate doar iluzii, secretarul de stat afirmand chiar faptul ca „din punctul dumnealui de vedere nu exista nici un scandal la nivelul sistemului penitenciar, ci doar niste vuvuzele la o unitate doua si doua-trei fumigene la ministerul finantelor”.
In ceea ce priveste bugetul institutiei lucrurile sunt departe de a fi roz. Se pare ca pentru plata salariilor bugetul este suficient doar pana la jumatatea lunii noiembrie, iar pentru bunuri si servicii fondurile abia ajung pana la finele lunii octombrie. Pentru a putea depasi acest impas ANP ul intentioneaza sa promoveze un demers in vederea disponibilizarii unor sume din fondul de rezerva. Legat de salarii ne a fost comunicat faptul ca se va asigura plata integrala a acestora, inclusiv a sumelor aferente hotararilor judecatoresti. Ceea ce a omis ANP ul insa sa aminteasca este faptul ca proiectul legii austeritatii prevede express amanarea pentru anul viitor a oricaror plati rezultate din esalonarea sumelor datorate pentru hotarari judecatoresti, asa ca inca o data ne sunt livrate doar iluzii.
Legat de situatia posturilor vacante, ANP ul a realizat o centralizare a posturilor unice care indeplinesc conditiile pentru a putea fi scoase la concurs in perioada imediat urmatoare. De asemenea se intentioneaza solutionarea unui punct nevralgic al sistemului si anume dificultatea de ocupare a posturilor de contabil sef din randul personalului propriu prin organizarea unei sesiuni de concurs cu incadrare din sursa externa. Totodata am solicitat demararea cat mai curand posibil a concursurilor pentru functiile de directori de unitate intrucat acest lucru era prioritatea numarul unu a institutiei acum trei luni, dar se pare ca odata cu trecerea timpului a inceput sa se aseze praful pe aceasta initiativa uitata undeva intr un sertar, imputernicirile pe functie incepand sa para o normalitate si o situatie convenabila.
In ceea ce priveste situatia actelor normative cu incidenta asupra activitatii politistilor de penitenciare s au remarcat doua subiecte de interes: modificarea exprimarii juridice din ordinul privind acordarea sporului HIV, astfel incat sa permita remunerarea echitabila si corespunzatoare a supraveghetorilor de pe sectiile de detinere si stadiul in care se afla procesul de aprobare a modificarilor propuse pentru OMJ 4800. Pentru problematica sporului HIV directorul general ne a solicitat sa formulam o propunere de modificare a textului legislativ pentru a fi analizata, iar in ceea ce priveste OMJ 4800 se pare ca modificarea acestuia a intrat in linie dreapta, anticipandu se ca pana la data de 1 octombrie sa fie finalizata. Legat de ordinul 4800 organizatiile sindicale au mai propus modificarea acestuia in sensul introducerii a minim doi supraveghetori pe sectiile de detinere.
Discutiile din comisia mixta de astazi s au finalizat cu solicitarea secretarului de stat din cadrul Ministerului Justitiei, adresata reprezentantilor sindicali, de ai fi prezentata pozitia fiecarei federatii cu privire la actiunile de protest din ultima perioada precum si intentiile pentru viitor.
Referitor la aceasta solicitare organizatiile sindicale s au pozitionat dupa cum urmeaza:
– domnul Cosmin Dorobantu, in calitate de presedinte al FSANP a comunicat faptul ca nu sprijina formele de protest la care s a alaturat in al doisprezecelea ceas, si ale caror rezultate a incercat cu mare fast sa si le insuseasca, pentru ca din punctul dumnealui de vedere lupta s a incheiat, dand de inteles ca proiectul legii austeritatii este unul cat de cat just si echitabil, iar eliminarea neplatii orelor suplimentare si excluderea de la radierea posturilor vacante o mare victorie.
– domnul Stoica Florin, in calitate de reprezentant al SNPP a comunicat ca federatia pe care o reprezinta nu mai continua actiunile de protest dar raman pe pozitii si asteapta sa vada cum vor evolua lucrurile.
FSSP, organizatia ai carei membrii sunteti, ramane asadar singura organizatie sindicala cu un numar suficient de mare de membri si o prezenta solida in unitatile penitenciare, care si a exprimat decizia hotarata de a continua actiunile de protest pana vom fi siguri ca legea austeritatii nu se va atinge nici de cel mai mic drept al politistilor de penitenciare, ba mai mult solicitam acordarea tururor drepturilor financiare de care ati fost privati prin neaplicarea prevederilor legii salarizarii. Singurii care si au exprimat intentia si determinarea de a lupta alaturi de noi in continuare sunt colegii de la FPP prin vocea domnului Ionut Mogaldea, indiferent de ironiile lansate de catre domnul Cosmin Dorobantu pe parcursul intregii sedinte cu privire la numarul nesemnificativ al acestora (in jur de 300) si de riscul de a pierde reprezentativitatea. Ne intristeaza faptul ca lideri in spatele carora stau mii de oameni sparg unitatea sindicala intr un mod atat de las si refuza prin inertia lor sa lupte pentru drepturile oamenilor care au aderat la principiile sindicale si platesc o cotizatie in fiecare luna in speranta ca in astfel de momente cineva e pregatit sa intre in gura leului pentru ei. Va fi dificil dar trebuie sa intelegeti ca puterea sta in numere si in unitate si ca trebuie sa luptati nu sa pierdeti cat mai putin din drepturi, sau sa mentineti ce aveti acum ci sa fiti platiti in mod demn si cinstit, corespunzator muncii pe care o efectuati si riscurilor la care sunteti supusi.

5 răspunsuri la „Întâlnire Comisia mixta de dialog social MJ – ANP- Organizații sindicale reprezentative”

    1. Nu va exista nicio rectificare. Deci nicio majorare de salariu. Atunci când am început protestele colegii noștri in ale sindicalismului spuneau ca ce facem este doar în mintea noastră și ca vom primi bănuții. Uite ca am avut dreptate și ca dormind pe noi nu vom primi nimic. Noi continuam de luna aceasta protestele. Sper sa se trezească și ei.

  1. Aveți respect pentru membrii care vă plătesc și vă rugăm să oferiți informații despre Legea austerității care a plecat la semnat la președinte și despre Legea pensiilor votată acum câteva zile.

    1. ANP spune ca legea austeritatii nu ni se aplică. Ei știu de ce, ei aplică. Sper sa-si asume pana la capăt.
      Despre pensii lucrurile sunt clare. Cei care îndeplinesc acum condițiile pensionare pot pana în 2028 sa se pensioneze pe actuala lege. Asta spune tot ANP. Legea este destul de ambiguă. In rest varsta de pensionare creste din 2030 pana în 2035 de la 60 de ani la 65. Din 1 ianuarie 2024 numărul de luni la care se face raportarea este de 12 luni si creste gradual conform anexei de la prevederile aplicabile legii 223/2017.Cei care întra acum in sistem vor avea o raportare la 300 de luni.
      Cat despre partea cu respectul și platitul mai ușor cu afirmațiile de acest fel. Nu ma plătiți. Nu primesc salariu. Deci o abordare de bun simț cred ca este mai corectă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *