Întâlnire ANP-Sindicate

 

Ieri, la sediul Administrației Naționale a Penitenciarelor a avut loc întâlnirea conducerii ANP cu organizațiile sindicale.
Probleme discutate :

 1. Situație infecție Covid în sistemul
 • nu avem la acest moment confirmat niciun caz de infectare cu Covid 19.
  Am fost informați că exista în schimb personal, atât operativ dar mai ales medical care pe fondul lipsei materialelor de protecție refuză să lucreze cu deținuții chiar dacă singurii care pot îmbolnăvi deținuții sunt membrii personalului.
 • pe fondul situației ce o traversăm mulți colegi aleg să părăsească sistemul, unii căutând să se pensioneze deși puteau să o facă si până acum, alții să-și dea demisia(vezi cazul directorului medical de la Spital Rahova) pe fondul hotărârii ANP de a transforma spitalul Rahova in spital ce va trata eventuale cazuri de infectare cu Covid.
  ANP a discutat și ia în calcul posibilitatea schimbării destinației centrelor de pregătire, Sovata, Amara si Rodbav, in centre care intr-o situatie exceptionala sa fie folosite ca spații de dislocarea a unui penitenciar, sau ca posibilitate de izpersonalului.
 • in ce priveste personalul, în caz de criza( situație de forță majora) detașarea va fi avută în vedere, cel putin in zona de personal medical. Și asta pe masura ce acele centre desemnate sa preia deținuți cu Covid, se vor ocupa progresiv.

2.  Modificarea programului de lucru pe schimburi.

O altă problemă discutată a fost cea legată de programul personalului. Se are în vedere crearea a minim 5 schimburi care sa fie prezenți prin rotație la serviciu, într-un program care sa asigure prezenta în unitate 15-18 zile după care personalul din acele schimburi sa stea acasa 15 zile. Acolo unde exista posibilitatea vor fi create 6 schimburi. Și asta cooptând, acolo unde este posibil și personal din acte sectoare.

Variantă de lucru propusă

 • Propunerea noastră a fost să funcționam la fel, în același timp continuând cu pregătirea personalului pentru un astfel de scenariu și dacă chiar se dorește o astfel de abordare, în situația excepțională în care am avea de-a face cu personal sau deținuți infectați, mai degrabă îi cantonezi în unitate 15 zile, efectuezi servici cu cei pe care îi ai acolo și în 15 zile scăpa și de probleme și în acest fel îi protejam pe ei și familia acestora.
 • În altă ordine de idei nu se va mai forța personalul să-și ia zile de concediu de odihnă pentru a trece aceasta perioada decât dacă concediul este restant sau acest lucru este dorința angajatului. Se vor folosi ca mijloace: acordare concediu restant, zile recuperare,zile învoire,etc.
 • Nu se mai aduce personal de acasă pentru a se efectua exerciții de pregătire .
  Se iau măsuri de decalare a programului de intrare în serviciu, chiar și intre componenții aceluiași schimb. Astfel e posibil să se stabilească ca supraveghetori să intre primii în serviciu, urmați la 20-30 de minute de agenții de pe perimetru, după care sa intre la o perioadă de 20-30 de minute cei de la însoțire, vizită etc.
  Intervalul de timp este creat pentru a se crea acea separațiune socială și a putea sa se facă dezinfecția.

3.  Compensații muncii suplimentare. 

În perioada în care personalul va efectua ore suplimentare ca urmare a modului în care este planificat în serviciu, aceste ore îi vor fi plătite dacă nu se va reuși acordarea lor prin compensare cu timp liber.
Pentru situații când ne vom confrunta cu cazuri de lipsa a personalului se ia în considerare activarea elevilor de la Tg-Ocna precum și  angajarea din sursa externa.

4. S-au făcut virări de credite pentru asigurarea sumelor necesare achiziției materialelor de orice fel necesare protejării personalului și deținuților.
Nu este afectat titlul I (cheltuieli de personal) deci vom avea bani pentru salarii, asta în situația în care nu se prăbușește economia. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *