Întâlnire ANP-Sindicate 26.10.2023

 

Joi 26.10.2023 ora 10.00, la sediul Administrației Naționale a Penitenciarelor a avut loc întâlnirea de lucru dintre conducerea ANP si reprezentanții organizațiilor sindicale reprezentative. Din pacate, sentimentul este de punctare a unei intalniri in care se ia act de o serie de probleme ale sistemului, care se rezolva sau nu. Trenează probleme vechi(vezi acordare spor HIV), apar altele noi, cu importantă mai mica in opinia noastră, care nu fac altceva decât sa distragă atentia de la lucrurile cu adevarat importante(vezi salarizare, acordare drepturi etc)

Problemele ridicate de Federatia Sindicatelor din Sistemul Penitenciar au fost urmatoarele:
1. Situatie buget pana la finalul anului 2023 – salarizare, cheltuieli cu personalul, punere în plată hotărâri judecătorești, bunuri și servicii, etc
2.  Stadiu noua lege de salarizare
3. Care este situația functiilor de sef birou/serviciu/director adjunct avand in vedere legea austeritatii recent promulgata.
4. Reanalizarea statelor de functii si punerea lor în acord cu noile tipuri de activități desfasurate in penitenciar, precum si modificarea numărului de posturi în concordanță cu nevoile de personal ca urmare a noilor capacități de deținere.
5. Plata spor HIV pentru supraveghetorii care custodiaza deținuți bolnavi HIV pe toată perioada cât detinutii se afla pe secția de deținere.
6. Infintare grupe de intervenție în toate penitenciarele din România. Stadiu analiza.
7. Stadiu promovare modificări OMJ 4800
8. Deblocare posturi noi pe memorandum in vederea asigurării necesarul de personal
9.Finantare investitii aflate in derulare

Probleme discutate:

FSANP – solicitare rezolvare probleme achizitie medicamente si servicii medicale – problema ce tine de decontul serviciilor medicale si a medicamentelor – este nevoie de o modificare a cadrului normativ – se incearca acest lucru

FSSP – OMJ 4800 – Inca la ANP la Directia Juridică. Urmeaza a fi trimis la MJ. Am solicitat sa ne fie transmisă ultima formă ce va fi inaintată catre MJ.

Organizatii sindicale – Introducerea in legea 254 ca injuriile sau agresiunile din partea detinutilor sa fie incadrate ca abateri disciplinare grave. Justificările de nemodificare ce ne-au fost transmise au fost acelea ca legile ce privesc sistemul de justitie se modifica mai greu si ca probabil vor fi promovate la pachet cu modificari la codurile penal si de procedura penală.

FSSP – Infintare grupe de interventie la nivelul intregului sistem penitenciar – La acest moment se face o analiza, care nu este definitivă, din care a rezultat nevoia initială de infintare a grupelor de interventie  in penitenciarele cu regim de maxima sigurantă, cu regim inchis si penitenciarele cu peste 1000 de detinuti indiferent de regim. Se doreste infintarea grupelor de interventie in penitenciarele Bacau, Slobozia si Focsani ca penitenciare cu regim inchis. Pentru celelalte urmează o nouă analiză. La acest moment in statele de organizare sunt prevăzute 634 posturi din care 500 sunt incadrate.

FSANP – Desfintare posturilor de pază perimetru – ANP intenționează să le desființeze, cu condiția ca acestea să fie înlocuite de garduri, camere de supraveghere și senzori de mișcare. În acest fel s-ar majora numărul de polițiști de penitenciare de pe secțiile de deținere.

FSANP – Diminuarea costurilor cu prezentarea detinutilor la afaceri facute de detinuti. Se solicită o situație cu aceste costuri. Folosirea audierilor on-line.

FSANP – transmitere acte normative spre consultare cu doar 2 zile inainte de promovare

FSSP – Situația functiilor de sef birou/serviciu/director adjunct avand in vedere legea austeritatii recent promulgata – ANP ne comunica ca nu se desființează deoarece nu ne sunt aplicabile prevederile Codului administrativ

SNPP – diminuare interes pentru sistemul penitenciar – se au in vedere o serie de masuri desi ANP spune ca ne-am ocupat posturile la toate sesiunile de concurs.

FSSP – ce posturi se intentioneaza a mai fi scoase la concurs prin memorandum? Nu se mai are in vedere scoaterea la concurs prin memorandum pana la sfarsitul anului deoarece sunt in derulare doua sesiuni de scoatere la concurs prin memorandum cu peste 500 de posturi.În 2023 s-au încadrat 1885 de posturi (167 funcții de conducere, 205 TCO, 1513 din sursă externă). Avem un total de 13007 polițiști de penitenciare și daca până la 31 decembrie 2023 nu ar mai pleca nimeni din sistem, lucru extrem de greu de crezut am atinge cifra de 13500 salariati. Am solicitat a se face o analiza pe posturile din DEA din perspectiva evaluarii posturilor unice, dar si a posturilor de nivel mediu(ex.responsabil economic). La acest moment  ar putea pleca din sistem 1200 de polițiști de penitenciare, iar de la începutul anului au părăsit sistemul penitenciar 730 de polițiști de penitenciare. Singurele posturi pentru care se va declansa procedura de concurs sunt posturile unice pentru care nu este nevoie de aprobare.

FSSP – reevaluare state de functii – s-a facut o analiza si a reiesit o nevoie de aproximativ de 1400 de posturi noi. Exista o dorintă de promovare a acestei nevoi cel putin din partea MJ. Se va promova aceasta propunere in prima faza cu aceste posturi nebugetate, urmând ca în functie de rezultat sa se treaca la pasul doi, bugetare si scoatere in procedura de concurs.

FSSP – plata hotarari judecatoresti – nu se are in vedere plata acestora anul acesta.

FSSP – Buget – nu se are in vedere decat plata cheltuielilor strict necesare – salarizare, facturi intretinere, hrana detinuti, etc.  De la Fondul de rezervă ANP a primit aproximativ 100 de milioane lei.

FSSP, SNPP – Plata lucrari de investitii – se repartizeaza peste 1 milion catre Aiud, peste un milion Jilava. Mai asteaptă vreo 6 milioane de la MJ. Deci se vor primi bani pentru continuare lucrari.

Plata spor HIV pentru supraveghetorii care custodiaza deținuți bolnavi HIV pe toată perioada cât detinutii se afla pe secția de deținere. – Desi la Comisia mixtă directorul general si-a luat angajamentul ca se va gasi o solutie nici până la această dată nu avem o formă ce poate fi transmisă in unitati. Consideram tergiversarea acestei probleme de aproape 2 ani o mare nedreptate facută personalului supraveghetor, cel mai expus dintre toti beneficiari acestui spor. Argumentele aduse de ANP nu au nicio sustinere si ca atare nu pot sta in picioare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *