In sfarsit s-a terminat. Avem Director General al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor

In sfarsit chinul alegerii Directorului General al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor s-a terminat. Contestația depusa nu a schimbat rezultatul stabilit înainte de depunerea acesteia decât în ceea ce il privește pe cel care a depus-o.

A fost un concurs al cărui rezultat nu poate fi contestat din perspectiva prestației concurenților, rezultatul fiind unul corect sub acest aspect și care a fost perceput astfel cel puțin de mine( si nu numai) chiar de la terminarea probelor de concurs și  fără să sa existe vreo evaluare a membrilor Comisiei.

Probleme mari au fost însă din perspectiva forțării procedurii de concurs la limita maxima(in mod gratuit si generator de conflicte), in ideea prosteasca ca vor tine departe de  reprezentantii desemnați de organizațiile sindicale(mari amatori de combinații in mintea unora din membrii Comisiei) a rezultatelor de după fiecare proba și acestia promovandu-le creează un beneficiu interesat unuia sau altuia dintre candidați. O prostie mai ales ca nu noi notam prestația concurenților si in condițiile în care fiecare reprezentant semnase un Acord de confidențialitate.

In opinia mea s-a procedat greșit ca notarea nu s-a făcut după prestația fiecărui candidat(in ziua desfășurării probei), de către fiecare membru al Comisiei, chiar cu păstrarea confidențialității notarii pana după etapa de contestare a baremelor de notare(puteam intelege acest lucru chiar dacă asta insemna o neîncredere nemeritata cel puțin în ceea ce ma privește).

Mai mult, nu știm dacă in cadrul procesului de notare diferenta intre note pentru prestația unui candidat per proba, a fost mai mare de un punct pentru ca aceasta discuție nu s-a purtat intr-o forma organizata și conform legii, cel puțin cat am fost eu acolo.

Nu in ultimul rand, nu înțeleg atitudinea unor membrii ai Comisiei raportat la cei desemnați sa asiste la acest concurs atat la momentul începerii concursului, pe parcursul acestuia și dezamăgitor pentru mine și mai ales după terminarea acestuia. Pentru ca eu nu am făcut procese de intenție nimănui, ci am scos în evidență lacune ale procedurii de concurs care pot vulnerabiliza însăși efortul ca acesta sa se desfășoare fără a exista dubiul unui interes. N-am înțeles reacția ulterioară, mai ales ca asa cum s-a încercat sa se evidențieze, nimeni nu a intervenit cu nimic asupra Comisie, fapt de apreciat. Si atunci, de ce s-a faci tu lucrurile de asa natura încât sa creezi aceasta indoiala?

Respect pentru atitudinea doamnei Alina Barbu fata de deschiderea  aratata pe toata perioada desfășurarii concursului si pentru efortul domnilor membrii ai Comisiei, participanți la acest concurs din exteriorul sistemului. Mi-as fi dorit sa aflu cum au evaluat ei concurenții si care au fost elementele ce au stat la baza acestei evaluări. Cred ca o astfel de prezentare ne-ar fi îmbogățit profesional pe toți.

Regret(o vina ce mi-o asum) ca am semnat fără aceste observatii procesul verbal încheiat la sfârșitul concursului. Fac aceste precizari acum, tocmai pentru ca urmează a se declanșa procedura de ocupare a posturilor de director de unitate și nu cred ca o astfel de situație se mai poate întâmpla. Cel puțin eu nu o voi mai valida fără observatii dacă va fi cazul. Mizez pe o altfel de abordare la proxima procedură de evaluare si o valorificare a înțelepciunii de către cei care vor desemnați sa conducă acest proces.

Nu vreau sa se înțeleagă ca lipsa de comunicare între unii membrii ai Comisiei de concurs și reprezentanții organizațiilor, precum și observațiile facute cu ocazia acestui concurs, ca rezultatele nu sunt cele corecte in opinia mea. Repet ce-am spus la începutul articolului. Ierarhia rezultata in urma concursului este cea corecta și credem ca noul Director General al Administrației Naționale a Penitenciarelor va avea un mandat foarte greu, pentru ca provocările sunt foarte mari. Plecand de la necesitatea folosirii celor mai profesioniști colegi in procesul de conducere al acestui sistem(credem ca ar fi cea mai înțeleaptă decizie), care sa creeze convingerea ca nu suntem la indemana oricui si care sa convingă personalul ca se iau cele mai bune decizii pentru sistem si implicit pentru oameni, continuând cu efortul de contracarare a lipsei personalului prin promovarea unor noi proceduri de asigurare a resurselor de personal din sursa externa prin suplimentarea numărului de locuri în asa fel încât sistemul sa nu fie vulnerabil din aceasta perspectiva, precum si multitudinea de alte provocări la care este supus sistemul penitenciar.

Tot ce am scris mai sus se dorește a fi o reacție care sa ii facă să înțeleagă pe cei aleși să intervină în evoluția acestui sistem(chiar și accidental) ca cea mai buna soluție in eliminarea oricărei indoieli o reprezinta comunicarea, încrederea și respectul. Dacă va exista acest lucru atunci multe dintre probleme nu vor mai fi aduse în discuție.

 

3 răspunsuri la „In sfarsit s-a terminat. Avem Director General al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor”

  1. Dl Halchin a mai fost director general, a fost in tinerete (proaspat angajat) si supraveghetor la Tulcea. Dl Halchin a plecat de pe functia de supraveghere (2-3 ani cel mult)direct comandant al Penitenciarului Arad. La acelasi examen de Director a fost si…. Ulterior , cu partidul favorabil la guvernare , a ajuns si DGANP. Partidul revine, oamenii revin! Nu a contat niciodata de unde a plecat , nu a tinut cont de asta si a ramas „ipartial” cumva. Interesanta e ascensiunea , la o simpla cautare pe „goagal” puteti vedea multe . Personal ii doresc sa aiba realizari pentru sistem, desi cred ca o sa se pensioneze dupa 6 luni. As putea spune mai multe, chiar din preocuparile si anturajul avut inainte de a ajunge Director,,,,,dar e suficient. Succes dl Halchin in gestionarea unei situatii grele a sistemului penitenciar actual.
    Cu respect, Ionel.

    1. Scuze de greseala,,, „direct la Penitenciarul Arad”. Sper sa inteleaga dl. DGANP ,ca comentariul a fost facut de un frate al lui , de la Tulcea,,,cu care mergea la discoteci si chefuri,,,despre care nu povestesc.

    2. Asta e problema a mare ca a plecat de la simplu agent (editat admin) și a luat fața unora cu 3 oo. Ma băieți puneți mana pe carte, lăsați frustrările ca vi se cuvine tot doar prin simplu fapt ca ați luat examen la academie și poate poate ajungeți și voi cineva în sistem, pana atunci ciocu mic și joc de glezne.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *