În data 24.06.2021, o nouă întalnire a Comisiei mixte de dialog privind sistemul penitenciar

 În data de 24.06.2021, ora 09.00, la sediul  Ministerului Justiției va avea loc o nouă  ședința a Comisie mixte de dialog privind sistemul penitenciar, cu următoarea ordine de zi:

1. Evaluare stadiului implementării problemelor discutate în ședința anterioară. Se solicită ca în fiecare ședință a Comisie mixte să se evalueze problemele discutate în ședința anterioară și să se stabilească termene și responsabili.
– Stadiul proiectului de OMJ privind acordarea sporului de specialist de clasă;
– Aplicarea deciziei nr. 51/2019 a ÎCCJ: punct de vedere al MJ.

2. Înăsprirea sancțiunilor pentru ultraj. Se solicită eliminarea situației discriminatorii a polițiștilor de penitenciare față de angajații celorlalte structuri din sistemul de apărare,ordine publică și securitate națională, fapt ce ar impune modificarea art. 257. Alin. (4) din Noul Cod Penal, prin introducerea în textul legii și a polițiștilor de penitenciare, astfel încât să descurajeze și să sancționeze faptele de agresiune ale deținuților îndreptate împotriva personalului de penitenciare.
3. Repartizarea absolvenților. Repartizarea absolvenților de la Academia de Poliție ”Alexandru Ioan Cuza” și de la Școala Națională pentru Pregătirea Agenților de Penitenciare Tg. Ocna, precum și de la alte instituții de învățământ care pregătesc angajați pentru sistemul penitenciar să se realizeze cu prioritate unităților cu deficit de personal. Se solicită prezentarea în cadrul ședinței Comisei mixte (în procente) gradul de încadrare cu personal pentru fiecare unitate penitenciară, defalcat pe corpuri profesionale (ofițeri/agenți), în vederea stabilirii unei repartiții judicioase a absolvenților acestor
instituții de învățământ.
4. Grupa de muncă pentru personalul civil. Este necesară eliminarea discriminării privitoare la grupa de muncă pentru personalul civil din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională în raport cu funcționarii publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare, polițiștii și jandarmii care lucrează în aceleași condiții de muncă. Este necesară constituirea la nivelul MApN a unui grup de lucru la nivel interministerial din care să facă parte și organizațiile sindicale și care să aibă în vedere repararea acestei discriminări.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *