Ieri 22 Decembrie, membrii Sindicatului SOLIDARITATEA 2004 Tg-Jiu au protestat în stradă. Peste 100 de membri de sindicat, de ziua Revoluției române, au protestat față de ,,mizeria de 5%” numită majorare salarială pentru anul 2024. Mai exact o majorare pe net de maxim 75-100 lei. Atât reprezintă,,minunata” creștere salarială pentru 90% din personalul structurilor din sectorul de apărare, ordine publică și siguranță națională. Atât reprezintă valoarea ce o merită cei ce renunță la familie, probleme, mai greșind uneori, dedicându-se apărării țării, siguranței cetățeanului și încercând să țină departe de oameni pe cei care societatea îi vrea în spatele gratiilor. Asta fac, fără sa suspende activitatea ca magistrații(și asta este doar o forma de a încalcă legea nepedepsită de nimeni), armata României, polițiști, jandarmi, pompieri și nu în ultimul rand colegii noștri din penitenciare.
Ieri am fost o sută de oameni în stradă. Recunosc ca mi-aș fi dorit sa fim mai mulți, având în vedere nemulțumirile transmise noua de către membrii noștri de sindicat. Dar poate că ce s-a întâmplat la Tg-Jiu să fie doar începutul unei dezmorțiri a mișcării sindicale din penitenciare. Starea asta de hibernare a unora dintre noi va duce nu numai la pierderea unor drepturi câștigate cu multă greutate, mai rău, ne va întoarce la practicile ce le credeam demult apuse: muncă fără limite, cu plată pentru smecheri, cunoștințe, șefi, pe când pentru ceilalți libere când se poate, concedii neacordate cu anii( la momentul acesta vorbim de unii colegi care nu au o zi de concediu efectuată din concediul pe anul 2022).
Și ca să înțelegeți cum am început povestea, în anul 2005 a fost pentru prima oară în sistemul de apărare când o structura sindicală s-a răzvrătit. Atunci 38 de oameni, inconjurati de 50 de jandarmi, cereau sa li se acorde restantele la echipament. Nu vorbeam de plata orelor suplimentare, de plata sporurilor pentru sâmbătă-duminică și sărbători legale, plata muncii suplimentare sau plata ratei la bancă. Restul le-am obținut pe parcurs, bătându-ne pentru fiecare dintre ele. Ca de altfel fiecare leuț câștigat pentru personalul sistemului penitenciar. Și sunteți atât de aproape sa pierdeți tot. Și asta pentru că nu reacționăm, pentru că ne mulțumim să așteptăm să facă alții ce ar trebui sa facem fiecare dintre noi.
În acest timp, noi transmitem ca majorarea de 5% reprezintă diferența ce ne trebuia acordată, ca sentințele sunt rodul diligentelor noastre, asta în timp ce adevărul ce trebuie spus este acela ca 11 milioane lei, cât reprezintă valoarea sumelor ce trebuie plătite personalului de penitenciarereprezintă a sută parte din miliardul ce îl au de primit magistrații, ca totul este în regulă în loc sa ne răzvrătim că suntem plătiți cu 20% mai puțin din cât ar trebui dacă am aplica legea.
Nu amenințăm cu neacordarea drepturilor deținuților, nu amenințăm cu nu știu ce acțiuni sau inactiuni ce duc personalul in zona abuzului in serviciu. Spunem doar că nu vom mai muncii suplimentar până când Guvernul României, Ministerul Justitiei, Administrația Națională a Penitenciarelor si conducerile Penitenciarelor vor înțelege că fără noi sistemul penitenciar nu există. Asta am făcut la Tg-Jiu. Începând de azi 23 decembrie refuzam munca în bloc. Nu vom mai muncii suplimentar. Chiar dacă șefii noștri nu înțeleg că planificarea in serviciu nu trebuie confundata cu incalcarea legii. Drept pentru care de dimineață am refuzat întrarea în serviciu a schimbului de dimineață până la venirea in unitate a directorilor cu care am stabilit ca nu este o soluție forțarea oamenilor să intre in serviciu daca si-au facut norma de timp a lunii, ci să găsească soluții pentru ca oamenii să primească ce au dreptul. Sa transmită directorului general ce își doresc oamenii, ministrul justiției să transmită primului ministru doleanțele personalului din penitenciare. Nu sa mimăm că ne interesează. Altfel, să facă serviciu toți cei care azi își bat joc de efortul oamenilor din penitenciare…