HOTĂRÂRE nr. 1.078 din 4 octombrie 2021 privind condițiile de acordare a despăgubirilor privind viața, sănătatea și bunurile polițiștilor de penitenciare

Guvernul  a adoptat HG nr. 1078 privind condițiile de acordare a despăgubirilor privind viața, sănătatea și bunurile polițiștilor de penitenciare . Actul a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 1033 din  29.10.2021.

Conform HG nr. 1078 din 2021, despagubirile constau in acordarea unei sume de bani pentru politistii de penitenciare sau, in cazul decesului, pentru familiile acestora, in situatia in care viata, sanatatea ori bunurile politistului de penitenciare, ale sotului/sotiei si ale copiilor aflati in intretinerea sa sunt afectate in exercitarea atributiilor de serviciu ale acestuia sau, in legatura cu acestea.

Politistii de penitenciare au dreptul la despagubiri si in situatia in care au suferit, din culpa institutiei, un prejudiciu material in timpul indeplinirii atributiilor de serviciu. Despagubirile se acorda daca faptul prejudiciabil s-a produs din motive independente de vointa politistului de penitenciare, iar acesta nu a actionat printr-o incalcare a normelor legale, regulilor de conduita ori de securitate a muncii de la locul de desfasurare a activitatii.

Unitatile din sistemul administratiei penitenciare acorda despagubiri in cazuri individuale politistilor de penitenciare sau, dupa caz, membrilor de familie ai acestora, in cazul producerii urmatoarelor evenimente: vatamare, invaliditate, deces, cauzarea de prejudicii bunurilor. In cazul in care din aceeasi imprejurare au rezultat concomitent sau succesiv doua sau mai multe dintre evenimente se acorda despagubiri pentru fiecare prejudiciu in parte.

Pentru invaliditatea survenita in exercitarea atributiilor de serviciu sau in legatura cu acestea, politistului de penitenciare i se acuorda despagubiri dupa cum urmeaza:
  • pentru invaliditate de gradul I — 10.000 euro;
  • pentru invaliditate de gradul al II-lea — 8.000 euro;
  • pentru invaliditate de gradul al III-lea — 6.000 euro.
In situatia decesului politistului de penitenciare in exercitarea atributiilor de serviciu sau in legatura cu acestea se acorda despagubiri in cuantum de 20.000 euro, care se platesc familiei politistului de penitenciare decedat.

Prevederile prezentei hotarari se aplica in mod corespunzator si in cazul in care sunt afectate viata, sanatatea ori bunurile sotului/sotiei si ale copiilor aflati in intretinerea politistului de penitenciare, in legatura cu exercitarea atributiilor de serviciu ale acestuia.

Aici puteți consulta HG 1078/2021: hotarare 1078

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *