,,Episcopia ”ANP, între slugărnicie și compromis raportat la ,,patriarhii sistemului” sau cum se cheltuie banii publici făcând pe neștiutorul

Așa se poate traduce modul în care unii dintre salariații Administratiei Naționale a Penitenciarelor înțeleg să își desfașoare activitatea raportat la rolul pe care această instituție îl are în cadrul sistemului penitenciar. Acela de coordonare , îndrumare și control. Cum poți să faci asta? Numai cu oameni verticali, competenți, dedicați și mereu ancorați în deciziile lor la prevederile legale. Păcat de munca celor mai mulți din această instituție.

 

Și asta pentru că la acest moment, parte din cei care lucrează în instituția centrală, au ajuns prin comportament să fie slugarnici cu unii dintre directorii unităților(aia care au spate), făcând compromisuri în munca lor, iar rezultatul slăbiciunii lor este controlul Administrației Naționale a Penitenciarelor de catre cei din teritoriu in detrimentul rolului Administrației Naționale a Penitenciarelor și a aplicarii legii. De aici înainte trai pe vatrai pentru aceștia.

De-a lungul timpului am sesizat și transmis Administrației Naționale a Penitenciarelor multe nereguli din ,,patriarhiile sistemului”. Foarte multe întâmplate pe ,,domeniile patriarhului” de la Arad.

Și amintim aici de plata orelor suplimentare persoanelor apropiate, fără ca acestea sa fie dispuse de vreun șef ierarhic, aspecte controlate de Direcția de Inspecție, constatate ca incălcări ale legii și clasate într-un mod jenant de acei funcționari mici si slabi din cadrul Direcției, că doar ,,patriarhul”, la acel moment, era director general adjunct, iar pe mână cu directorul general de la acel moment au dispus și au obținut îngroparea rezultatelor controlului. Au fost verificate și constatate ulterior și de Direcția de audit, dar lăsate pe planul doi raportat la multitudinea de nereguli constatate la Centrul de formare. Au fost constatate si nicio masura.

Vorbim de un amestec mai mult decât vizibil de incompatibilitați între el si persoanele apropiate, cărora le-au fost delegate atribuții de coordonare a Centrului de formare, atunci când era director general adjunct, sau în subordinea unor interpuși ușor de manipulat, cu încalcarea gravă a tot ce înseamna conducerea acestui Centru. De la plata salariilor celor de la Centru si terminand cu cheltuieli pentru funcționarea acestuia, mai ales că acesta trebuia să funcționeze legal numai dacă era în subordinea unei instituții de învățământ acreditată(vezi SNPAP Tg-Ocna) ce trebuia să suporte toate aceste cheltuieli, ori cheltuielile erau făcute de Penitenciarul Arad. Acest lucru a fost constatat de Audit. Ramane de vazut ce va urma si cine va plati pentru neregulile constatate. Mai ales ca asta seamana mult și a deturnare de fonduri. Probabil nimeni.

Am sesizat Administrația Națională a Penitenciarelor cu privire la abuzurile comise de ,,patriarhul” Aradului in legătură cu modul în care acesta a înțeles să fie soluționată o speță referitoare la înscrierea la un concurs a unei persoane aflate sub efectul unei sancțiuni disciplinare(e adevarat ca infirmată intr-o primă soluție a unei instanțe, dar nerămasă definitivă decât după terminarea perioadei de înscriere în concurs). În pofida unor evidențe, argumentate în scris de juristul unității, argumente ce susțineau respingerea înscrierii la concurs a respectivei persoane, ,,patriarhul” a dispus refacerea avizului negativ și înscrierea în concurs a celui respins inițial. Am informat Direcția resurse umane din Administrația Națională a Penitenciarelor, aceasta a spus ca in opinia lor acel candidat nu trebuia admis deoarece nu indeplinea conditiile de participare la concurs, iar avizul lor in cazul in care ce am sesizat este corect va fi unul negativ. Nu știm în ce etapă a concursului se va întâmpla asta, nu știm nici cum vor putea face asta, dar nu avem mari așteptări. Oricum nu va conta pentru ,,patriarh”. Mai mult ca sigur însă, vom afla de curajosul,,patriarh”care va sâri la gatul celor care au îndrăznit să-i prezinte realitatea și modul legal în care trebuia sa fie rezolvată speța.

O altă sesizare, ce are legatură cu titlul articolului, am făcut-o în luna decembrie și avea în vedere desfășurarea în cadrul programului de muncă a cabinetului medical, cu interferențe evidente in cadrul programului unitații, de activitati religioase. In fruntea soborului(chiar daca este de cult baptist) medicul șef. Activitatea desfășurată in jur de 40-50 de minute in fiecare zi la intrarea in servici. Locul activităților religioase, cabinetul medical. Participanții cu mici excepții(de care a avut grijă ,,preotul”(medicul) sef cu suportul ,,patriarhului” să le sancționeze în mod prompt ca erezie) medici si asistenți medicali aflați în servici. Nu știm dacă ceilalți erau conectați on-line. Totul cu încălcarea evidentă a prevederilor legale, pe bani publici si totul cu blagoslovirea si sub privirea blanda a ,,patriarhului”.

Să vedeți unde suntem. Unii fac zeci de mii de ore suplimentare neacordate si neplătite, fără ca directorul să miște un deget, iar altii, pe banii statului, fac slujbe religioase în timpul programului. Și asta cu concursul ,, patriarhului” și a ,,episcopilor” ce ii țineau locul, care refuz să cred că nu știau, dar care au ales să tacă . Sau să se facă că nu văd pentru ,,bunul” mers al unității(dar si al lor). Să nu fi fost niciodată în prima oră de servici a cabinetului medical în sectorul în care aceștia își desfășoara activitatea? Sau poate suportul medicului șef fix în ziua în care ,,patriarhul” s-a prezentat în fața Comisiei medico-militare, atunci cand a însoțit ,,patriarhul” in momentul evaluării, să fi cântărit mult ulterior?

Și acum vine rezolvarea Administrației Naționale a Penitenciarelor . Una mai mult decât năucitoare. Asta după ce lucrătorii slugarnici ai Direcției medicale vin și creează o imagine a îngăduinței și toleranței față de aplecările spirituale ale medicului șef și adepților acestuia, dupa ce ne fac o prezentare a dreptului la libertatea religioasă(s-o fi aplicat și la ceilalți salariați?), înțeleg să aducă în discuție faptul că sesizarea este facută din răutate, pentru ca medicul șef nu ar fi permis schimbarea programului de muncă al unui alt medic( care după sesizare a fost pedepsit cu desfașurarea în mod permanent a activității la o secție exterioară a unității, activitate ce o desfășurau medicii prin rotatie) care dorea să vină la servici cu un coleg din pază. Mizerabil, domnilor reprezentanți ai Direcției medicale. Mizerabil si slugarnic.

Nu ați scris nimic despre faptul ca deși vi se confirmase faptul ca aproape o ora din timpul programului( și asta probabil de la numirea medicului șef in funcție, dar în mod sigur pe tot parcursul anului 2018), o mare parte a unui sector desfășoara alte activități decât cele de serviciu, iar ceilalți sunt obligați să participe din calitatea de observatori pentru că nu pot să-și desfășoare activitatea în altă parte, pe bani publici, și în opinia voastră sunt de vină cei care au sesizat. Despre care putem insinua mizerabil că o fac având alte interese. Sau scrieți că în anul 2019 aceste activități s-au redus la 10-15 minute si conform celor vizați,, aduc un altfel de tonus la intrarea în servici”. Asta dupa ce ați fost acolo cu misiunea de a constata dacă era real ce sesizasem și cu obligația să reinstaurați legea.

Deși am dicutat cu cei de la Direcția medicală, le-am adus la cunoștință faptul că lucrurile nu stau în forma prezentată de cei doi, de faptul ca ulterior misiunii au existat repercusiuni asupra medicilor, cel care a sesizat precum si medicul stomatolog, aceștia nu au găsit de cuvință să revină la Arad, să încerce măcar să prezinte o situatie reevaluată, ci au ales sa avizeze si sa prezinte directorului general, o notă care scoate în evidență o situație aproape de normalitate, în contradicție evidentă cu realitatea din penitenciar, dar care notă scoate în evidență în mod clar slăbiciunile structurii centrale în ansamblul ei. Noroc cu Ioana Morar a pus o rezoluție pe materialul prezentat directorului general, în sensul interzicerii desfășurarii activităților religioase în timpul programului de lucru, altfel ajungeam și vinovați de faptul că sesizasem una din multele enormități întâlnite în cadrul penitenciarului Arad.

Dar ce să așteptăm? Ca Administrația Națională a Penitenciarelor să ia vreo măsură într-un penitenciar cum e Aradul? Sau măsura să fie luată de către ministrul Tudorel Toader? Acestuia îi revine rolul de a evalua activitatea directorilor de unități. Mai ales a celor care nu mai răspund în fața nimănui. Dar la modul în care se mișcă ministrul, iese ,,patriarhul” la pensie. Mai ales ca acum are si posibilitatea creată.

Nimeni nu iși pune intrebari de ce Aradul este unul din penitenciarele cu cei mai multi salariați clasați apt limitat de comisia medico-militară de la Timișoara(Peste 100 de salariați, mulți deja pensionați, dar încă vreo 60 la momentul acesta. E adevărat că Administrația Națională a Penitenciarelor a sesizat la Parchet speța, dar totul s-a terminat prin arestarea doctorului si atat. Nu o solicitare de reevaluare, nimic)?

Pe lista celor clasați apt limitat de Comisia medico-militara a fost si credem că încă este ,,patriarhul” Aradului. Pentru orice eventualitate. Sau dacă diagnosticul este corect, ne intrebăm dacă acesta mai poate să-și desfășoare activitățile la nivelul cerut de obligațiile funcției? Oare, restricțiile impuse in urma evaluării medicale nu împietează în mod grav activitatea ce ar trebui desfășurată de acesta, activitate ce ar trebui să fie in concordanță cu fișa postului, cu privațiunile serviciului și cu necesitatea de a desfășura o activitate așa de complexă cum este cea de ,,patriarh”. Și asta tot timpul, fără să existe o minimă suspiciune că acest lucru nu s-ar putea întâmpla sau că anumite activități, datorită restricțiilor impuse în urma evaluării de către Comisia medico-militară și raportate la doua cerințe importante de ocupare a postului, aceea de – rezistenta la lucru in conditii de stres si in program prelungit ar trebui să le indeplinească alții. Dar nu-i asa, asta nu se aplica decat la prosti?

Vom fi catalogați din nou ca răutăcioși și frustrați. Nu înțelegem forma asta de management instituțional. Poate o vor face alții. Într-o formă care să se plieze pe prevederi legale.

Treziți-vă domnilor din Administrația Națională a Penitenciarelor. Faceți din Administrația Națională a Penitenciarelor aceea instituția centrală care să dea un viitor sistemului penitenciar. Asta numai dacă veți fi profesioniști, integri si exigenți față de toate derapajele sesizate. Altfel nu veți fi decat groparii sistemului penitenciar si o zdreanță cu care-și vor șterge papucii ,,patriarhii” din teritoriu.

5 răspunsuri la „,,Episcopia ”ANP, între slugărnicie și compromis raportat la ,,patriarhii sistemului” sau cum se cheltuie banii publici făcând pe neștiutorul”

  1. Cu regrete trebuie să contrazic cate ceva din acuzațiile aduse în articol. În primul rând nu a fost trimis nici un medic PERMANENT la secția exterioară. În cursul anilor 2027 și 2018 la secția exterioară mergea de două ori pe săptămână luni și joi o doctorita, alta decât cea care a reclamat „programul religios” în urmă dorinței exprimată de reclamantă într-o ședință de compartiment desfășurată la sfârșitul lunii ianuarie in acest an v-a merge dansa la sectia exterioară cu acelas program: luni si joi.

  2. Asa numitul „program religios” a început undeva în cursul anului 2017 și a durat până la jumătatea lui 2018 între 15-20 de minute și nimeni nu a fost sancționat pentru neparticiparea așa cum nu au fost premiați cei care au participat. Doamna doctor care a făcut reclamațiile se autoizoleaza în biroul obținut în urmă unor vehemente solicitări, se victimizeaza în permanență că este nedreptățita și se vede eroină, în accepțiunea dansei doar ea deservește urgențele, asistenții medicali stau cu mâinile încrucișate ! In realitate dânsa critica in fata detinutilor colegii, da apa la moara detinutilor care denigreaza pe ceilalti colegi din compartimentul medical, ba chiar distorsoneaza realitatea și în declarațiile date la parchet pentru a se face pe ea însăși eroină care calmează asistenții medievali și deținuții.

    1. Ca rugăciunile durau 45-50 de minute a constatat ANP-ul si s-au redus la 10-15 minute cu ocazia sesizării, dar nu au încetat. Nu am nimic cu nimeni ce religie alege sa îmbrățișeze, dar s-o facă in afara programului de lucru si in mediul personal, nu intr-o institutie a statului si mai ales pe bani publici. Hai sa o faca toți in cadrul penitenciarului. Vreo 350 in fiecare zi. E normal? Doar intreb.

    2. Doamna Cami , se autoizoleaza doamna doctor pt a nu participa la actiunile si schimbul de garda in timpul gurrului. Iar faptul ca nu permite sa scuipati,loviti si injurati in timpul consultatiilor e ok. Si inca ceva inca nu a iesit mirosul din scaunul calculatorului unde va facea- ti veacul. Lauda voua …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *