Dupa 7 ani avem Statutul polițistului de penitenciare

Azi, în Camera deputaților a fost adoptat Statutul polițistului de penitenciare. A fost o bătălie dură care a durat 7 ani. Ani de umilința, ani în care ne-am luptat cu toți cei care nu pricepeau sau se făceau că nu pricep dorința personalului din penitenciare de a avea o identitate.

Pe lângă identitate, statutul lămurește:

-parcursul profesional al personalului de penitenciare,

-stabilește mandat pentru directorii de penitenciare, înlăturând astfel( cel putin in ce ii privește pe unii) privilegiul de a fi stăpâni și nu conducători ai instituțiilor subordonate ANP. Mandatul este valabil și în ce privește conducerea ANP deși nu putem exemplifica un director general care sa fi stat 4 ani.

-instituie posibilitatea transformării chiriei în rată, ca în întreg sistemul de apărare.

-îndreaptă o nedreptate făcută personalului de penitenciare ce s-a pensionat în ce privește decontul medicamentelor și a altor servicii medicale, în sensul neimpozitării

-pune în acord cu Decizia CCR procedura disciplinară.

-reglementează răspunderea patrimonială, dar și multe alte aspecte ce vulnerabilizaseră vechiul Statut.

Am rămas datori cu două lucruri importante, lucruri ce sperăm să le rezolvăm foarte repede cu ajutorul celor care au pus umărul serios la promovarea prezentului statut:

-procedura de concurs

-procedura de evaluare a personalului

A fost nevoie de implicarea puternică si nemijlocită a ministrului Ana Birchall, dar si de ajutorul enorm primit de la reprezentanții puterii in Parlament. Si mă gândesc aici la președintele Comisiei juridice din Camera Deputaților, domnul Halici Nicușor dar și la domnul Florin Iordache. Multumim tuturor senatorilor si deputaților, indiferent de apartenența politica care au considerat că este util ca dupa atâta timp personalul de penitenciare sa aibă o altă lege care să le reglementeze statutul si care azi au înțeles să voteze în unanimitate acest Statut. Așteptăm și sprijinul președintelui Iohannis in promulgarea acestei legi.

Nu vreau sa închei fără să aduc la cunostinta celor care au avut impresia că numai ei au făcut ceva pentru personalul din penitenciare, că promovarea acestui Statut s-a făcut cu mari eforturi, in liniște, fără a trambița in stânga și in dreapta ce am facut si având unicul scop de a proteja interesele personalului din penitenciare. Nu a fost nevoie de a apărea peste tot si nicăieri, ci a fost nevoie de a susține acest Statut si a implica oameni ce o puteau face.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *