Discutii pe salarizare

Avand in vedere faptul ca se apropie plata salariului pentru luna Ianuarie 2018, prima luna in care salarizarea se face pe noua lege de salarizare(Legea 153/2017) am discutat ieri cu conducerea Administratiei Nationale a Penitenciarelor despre temerile exprimate in spatiul public, precum cele referitoare la scaderea cuantumului net al salariului, prin trecerea contributiilor de asigurari sociale din sarcina angajatorului in sarcina angajatului.

Discutiile au fost purtate cu domnul Marian Dobrica, directorul general al ANP, domnul Cristian Plesa, director general adjunct, Catalin Nita,  director DCEAN, specialisti de la salarizare si informatica implicati in salarizare.

La acest moment se fac ultimele ajustari la macheta de salarizare transmisa in noiembrie anul trecut pentru a pune la punct o  abordare unitara a salarizarii la nivel de sistem. Acolo unde vor aparea probleme, acestea vor trebui semnalate in vederea punerii la punct a modului de calcul si rezolvarii acestor probleme. Din calculele facute rezulta cresteri intre 60 si 200 de lei. Semnalul transmis insistent este acela ca salariul nu se diminueaza in cazul desfasurarii unui program normal de lucru. Au fost facute si niste simulari care au fost transmise liderilor de sindicat prin intermediul nostru si care pot fi discutate.

O alta problema discutata a fost legata de aplicarea prevederilor legii raportat la incadrarea pe gradatii de vechime. Actualele prevederi vor crea o mica problema legata de acordarea gradatiilor de vechime, in sensul ca nu mai pastreaza vechimea avuta la data intrarii in vigoare a legii,  ci are in vedere acordarea gradatiilor de vechime in functie de timpul petrecut ca fpss, iar in cazul in care exista si vechime ca civil, prin imbinarea celor doua forme de vechime.

A treia problema discutata a fost legata  de acordarea voucherelor de vacanta. Conducerea ANP nu vede o problema in acordarea acestor vouchere(spre deosebire de MAI care nu are bani in buget si care spun ca nu ni s-ar aplica prevederile legale cu privire la vouchere) in conditiile in care principalul argument in aplicarea prevederilor legale ce reglementeaza acest lucru este existenta fondurilor necesare achizitiei acestora. Ori in acest moment, in bugetul fiecarui penitenciar sunt sume cu aceasta destinatie pentru intregul personal. La acest moment se fac evaluari cu privire la modul de achizitie, mod de aplicare a prevederilor legale, etc.

S-a discutat despre aplicarea majorarii de 2 lei/zi la norma de hrana. Pozitia ANP ca si a MApN este ca majorarea se aplica, important este ca MApN sa emita acel Ordin de modificare a valorii normei de hrana. Cum va aparea si daca norma de hrana se modifica cu luna noiembrie atunci ANP spune ca nu are motive sa nu puna in plata o norma de hrana cu o valoare existenta la 31 decembrie 2017.

S-a discutat si despre angajari, la acest moment facandu-se calcule care sa evidentieze resursele financiare care au destinatia finantarii unor posturi ce ar putea fi scoase la concurs de ocupare din sursa externa si care sa faca obiectul  unui Memorandum. In perioada urmatoare vom solicita reluarea discutiei si vom cauta sa motivam si gasirea altor resurse care sa faca posibila finantarea celor 1000 de posturi aprobate la sfarsitul anului trecut.

2 răspunsuri la „Discutii pe salarizare”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *