Despre pensiile de servici, Ordonante modificate, eforturi sindicale și asumarea responsabilitatii

Azi a fost o zi grea in Parlamentul României la Comisia de munca. Astfel pe ordinea de zi o buluceala de acte normative, care mai de care taietoare de prevederi legale favorabile personalului din Sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională și nu numai.

S-au găsit unii dintre parlamentari să promoveze fel de fel de proiecte de abrogare a unor prevederi legale ce mai fac cât de cât motivantă rămânerea în acest sistem. După ce că nu mai găsim personal care să înlocuiască pe cei care au plecat, se mai găsește câte un deștept care în viața lui nu a avut vreo restrictie sau vreo altă obstrucție a vieții personale, raportat la obligațiile de serviciu care să omoare singura oportunitate oferită de acest sistem.

Ce să-i oferi unui om care se gândește să lucreze în acest sistem și să trăiască 30 de ani după gratii, de parcă el ar fi condamnat? O salarizare in care baza salariului o reprezintă a treia parte din venit, adică 593 de lei la un agent sau 800 de lei pentru un ofițer.

Și atunci ce faci tu parte a legislalitului care trăiești în lumea ta? Se trezește cate un parlamentar PNL sau USR care își închipuie că prevederi legale care au fost promovate tocmai pentru a face mai atractiv acest sistem plin de privațiuni asa cum este sistemul de apărare, ordine publică și siguranță națională, repet aceste prevederi legale le vor o formă fără fond, de care poți să îți bați joc. Normal ca orice om normal se gândește să plece. Si asta pentru ca cineva ar trebui sa explice acestor neaveniti cum sta treaba cu interdictiile si incompatibilitățile. Dar cine să facă asta, mai ales că ANP s-a remarcat iar prin absență. Motivele nu le cunoaștem dar credem că normalitatea era aceea de a fi prezenți. Dar deja ne-am obișnuit să apărăm dreptutile oamenilor fără vreun ajutor.

Pe ordinea de zi pe lângă proiectele de lege pe pensii( plx 292 și plx 166) au fost si alte două proiecte ce ne priveau, precum proiectul de lege de aprobare a OUG 114/2018 și proiectul de lege de aprobare a OUG 59/2017. La OUG 114/2018 Federația Sindicatelor din Sistemul Penitenciar a făcut o propunere care a fost asumată de președintele Comisiei de muncă, dl. Solomon si colegii acestuia și care dacă trece de plen ar face posibilă actualizarea normelor de hrană și echipament. Păcat de efort deoarece am fost anunțați că sumele de bani cu aceasta destinatie au fost virate la MFP.

Celălalt proiect a respins aplicarea OUG 59/2017, rămânând aplicabile prevederile OUG 57 de modificare a legii 223/2015, daca va trece prin plen si va fi promulgată de președintele României. În acest caz ieșirea in pensie se va face pe vechile condiții(Adică prin raportare exclusiv la brut).

Concluzii: – parcurgem o perioada foarte tulbure care nu reușește decât sa-i convingă și pe cei care mai doreau să rămână în sistem chiar dacă îndeplineau condițiile de pensionare, să se gândească foarte serios la acest lucru.

Am participat la o prima șarjă asupra unui drept de care un agent sau ofițer care s-a angajat acum 15-20 de ani știa că-l are( e valabil si pentru cei nou intrati in sistem) si era un scop al venirii in acest sistem. Vor mai urma si altele. Vom fi atenti si vom încerca să blocăm astfel de inițiative. Va fi nevoie de aportul întregului personal dacă va fi cazul pentru ca un drept recunoscut in toate sistemele europene sa nu ne fie ras de niște cozi de topor. Avem nevoie si de aportul ANP si MJ, care ar trebui sa-si amintească ca ei sunt responsabili cu apărarea drepturilor polițiștilor de penitenciare si acest lucru trebuie sa se vadă.

3 răspunsuri la „Despre pensiile de servici, Ordonante modificate, eforturi sindicale și asumarea responsabilitatii”

  1. Din păcate și noi(ANP, MJ, SINDICATE) suntem de vină într-un fel pentru că sa ajuns aici. Cum e posibil să ai pensia mai mare decât salariul? Cum e posibil să fi mediocru în sistem 25 de ani iar apoi să explodezi exact cu 6 luni înainte de pensie? De ce se calculează sporul de 50% la pensie? Din păcate domnilor și noi am ridicat mingea la fileu celor care acum vor să taie pensiile speciale. Sănătate norocosilor și oportunistilor care sau pensionat. (exemplu concret :un ofițer avea salariu în 2016 6000 lei și are acum pensia 7500 și noi ne mirăm că ne injură lumea).

  2. ANP-ul crede că atribuțiile dumnealor au fost preluate de sindicate.
    În urma cu 15 ani, la apariția primei federații sindicale în sistem, rugam onor directorii să ne permită să le dăm o mână de ajutor.
    Deși la acea vreme ne râdeau în nas, vad ca actualmente trebuie sa ii rugăm să își facă treaba pentru care sunt platiti, căci instituțional, ieri, locul ANPului trebuia să fie în comisie, să sustina drepturile polițiștilor de penitenciar, iar sindicatul să aibă rol de sprijin.
    Păcat ca suntem puși în postura de a le face treaba.
    Asa au facut cu sistemul și am pierdut inclusiv locurile unde deținuții puteau să producă și să fie astfel utili, fără a îi transformă în o piatră de moară în cârcă bugetului ce de fapt este buzunarul nostru.
    Păcat!
    Vicepreședinte F.S.S.P.
    Giovanni STERE

  3. Din păcate urmează ca PNL să ne taie sporul de antenă, de condiții vătămătoare, de sâmbătă duminica și orele suplimentare… Hai România…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *