Dau toată paza pentru un scaun. Sau despre cum ANP girează prostia de la Oradea…

De-a lungul timpului, activitatea de siguranță și regim de la nivelul unităților penitenciare a avut urcușuri și căderi în funcție de cine conducea și coordona această activitate de la nivel central(conducere ANP), precum și cât era de implicat și știutor de ,,PAZĂ” directorul adjunct pentru siguranță și regim din unitate. Înainte de 2010-2015 destul de mulți. După, foarte rari. Înainte foarte bine pregătiți, asumați(câteodată rigizi), după, din ce în ce mai slab pregătiți, neasumați, cu tendințe narcisiste și mereu în căutarea altor vinovați în situația în care se întâmplă ceva, singuri merituoși în situația în care unitatea are noroc de liniște(lipsă de evenimente). Înainte, toată această situație era îndrumată și controlată de elite, oameni care ajungeau în ANP ca urmare a valorii lor, acum, oameni veniți de oriunde, fără vreun merit neapărat, aduși pentru că se cunoaște cu cineva din ANP. Rezultatul, un corp de ,,paziști” în cea mai mare parte neprofesioniști sau NU de nivelul ANP, care abia gasesc câte o soluție pentru ei, darminte pentru teritoriu. Înainte în unități la sosirea acestora, era,, veni ANP-ul”, acum este,, cine sunt ăștia?”. Generalizez, dar nu greșesc decât cu câteva excepții prin unitățile mari.

Și ca să și particularizez, exemplific: ORADEA. Unitate cu responsabilități măricele(transfer deținuți, transfer transfrontalier,etc) dar și cu mari lacune în funcție de cine a condus-o. Condusă de catastrofe. Ultima se numește Ciprian Timiș, DASDRP al Penitenciarului Oradea, numit prin împuternicire director al Penitenciarul Oradea, a reușit să distrugă conceptul de ,,PAZĂ” la Oradea. Ce n-au reușit să facă toți cei care, vremelnici fiind și fară experiență în această activitate, a reușit cu vârf și îndesat ,,minunea” de la Maglavit, scuze Oradea Ciprian Timiș. Nu că Timiș este vreo valoare a pazei, el fiind la origine DPCT-ist(foarte ,,ancorați” în activitatea penitenciarelor), dar ocupând un post prin concurs(dacă o fi trecut prin interviul psiho-profesional ca majoritatea, vai de noi) gândești că încearcă să se adapteze la provocările acestei funcții, aceea de director adjunct privind siguranța deținerii și regim penitenciar. De unde? Ca DASDRP manevrele sunt limitate de relația de subordonare. Dar când ANP-ul îți pune aripi și te face cloșcă, îți mai agață și o pereche de ouă, atunci ești ,,JUPÂN” la tine pe tarla. Și dăi nenicule distracție și dezmăț. Și cum să-ți etalezi marile ,,atuuri” managerile? Începând să te joci cu ce te pricepi mai puțin, deși conduci: PAZA.

Si ce faci prima dată ca să dovedești că ești o ,,valoare”? Începi și faci experimente și desfințezi posturi, cum ar fi șeful de schimb(seful dispozitivului de pază așa cum veți vedea atribuțiile din definiții) sau mai exact o transformi în functie la 8 ore, restul de 16 ore fiind acoperite de ,,Umbra lui Timiș de la Oradea”, comasezi atribuții ale unor posturi care nu pot fi comasate deoarece nu se află în același loc pentru că au atribuții și obligații total diferite. Ca să nu vorbesc de interdicții. Și am în vedere seful post control și dispecerul, post control acoperit cam cât vrea Timiș, numai pe zi de un agent, dacă se poate oricine, nu contează să fie instruit, dar nu noaptea(noaptea vrea să facă dispecerul care se află în altă parte). Și astfel osatura dispozitivului de pază a fost făcută varză de acest habarnist numit director al Penitenciarului Oradea, pe numele lui Timiș. Și asta în situația în care gradul de ocupare la nivelul sectorului pază este de 85-90% de vreo 6 luni, adică foarte bine.

Mai mult, ca să-și acopere incompetența a solicitat șefilor de tură sa-i facă note raport prin care aceștia să solicite că nu mai au nevoie de sef schimb, sef post control și că existența acestora îngreunează activitatea de acordare a liberelor și a concediilor. Vă dați seama ce avem în fruntea pazei?

De felul lui un mincinos deoarece la solicitarea noastră de a respecta prevederile Regulamentului de pază și să ne comunice de ce nu o face, acesta nu numai că a răspuns după 3 luni, după ce am sesizat Comisia de disciplină din MJ, dar a căutat să-și acopere minciuna dând vina pe altcineva, încercând să acopere această mizerie, deși i-am cerut să ne comunice o amprentă IT a documentului din care să rezulte că răspunsul a fost  redactat și transmis în termenul legal. Dacă l-ați văzut dumneavoastră așa l-am văzut și noi.

Și ca să pună bomboana pe coliva pazei de la Oradea, Ciprian ,,minunea” de Maglavit, scuze Oradea, s-a gândit să mai experimenteze ceva și a ales să împrospăteze grupul ce distruge siguranța deținerii și regim penitenciar de la Oradea, cu ceva transferuri pe funcții de conducere taman din alte sectoare. Pe unul Bungău de la clasificate, fugit din pază la căldurică l-a numit șef serviciu siguranța deținerii, deși atunci când fugise din pază era șef de secție(greu de lucrat cu deținuții). Clasificatele în unități sunt adevarate stațiuni turistice pentru titularii lor, cu 2-3 documente clasificate, de au mai multă grijă să nu le uite pe undeva. Dacă te iei după ei, zici că este cea mai importantă structură dupa Pentagon. Ca importanță în unitate, între un electrician și un centralist la o centrală pe gaze automată, aceștia sunt buni la toate. De aia și răspund la petiții pentru pază la ANP. Și ca șef de secție pe secretara unității, picată la ceva testări psihologice, dar alfel de ,,nădejde”. Asta în timp ce în sectorul Siguranța deținerii și regim penitenciar mai sunt vreo câțiva ofiteri, unii împuterniciți șef tură, dar care n-au față de sef serviciu, deși ei duc greul acestor decizii idioate. Ei și restul personalului.

Credeți că Ciprian, ,,minunea” de la Oradea face toate astea fara ca Directia Siguranța deținerii și Regim penitenciar de la nivel central – ANP  și coordonatorul acestei structuri să nu știe. Ba stie. Cu vârf și îndesat, în detaliu și de mult timp. Știu de mult timp și știu de oameni planificați sute de ore, ore platite numai unora, știu de numirile neprofesioniste facute la nivelul pazei de la Oradea, stiu de toate prostiile facute în numele reducerii numărului de ore suplimentare pentru unii și protejării altora. Și pun palma acestui ,,guru al pazei de la Oradea”, a acestei mizerii generalizate in sectorul pază. ANP-ul mă tot ,,amenință” de vreo 3 luni cu venirea la serviciu a actualului director adjunct pentru pază de la Oradea, Săvescu pe numele lui, alt împuternicit, care o sa facă ordine. Cum să facă ordine un subordonat chiar al lui Timiș și în cazul în care acesta n-ar mai fi director? Suntem nebuni? Când se va întâmpla asta domnule DGA Ilie Marian. Vă ascundeți în spatele responsabilității gestionării resurselor umane, o altă golănie făcută să vă scape de responsbilitate și lăsați la conducerea structurilor din teritoriu, toți neaveniții, al căror singur merit este acela că sunt prieteni sau colegi de scoală cu unii și cu alții. Și pe aia care fac munca îi marginalizați, îi tineți pe funcții mărunte ca să nu se vadă că pot și astfel să vă ia locul. Tipic sistemului în cea mai mare parte a lui.

Ciprian TIMIS de la Oradea a dat Paza pentru un scaun. Acela de director.

Și ca să vedeți ce face Ciprian Timiș raportat la prevederile legale aveți mai jos câteva definiții ale termenilor din OMJ 4800/C/2018:                                                                                                                                   Articolul 1(1)Regulamentul privind siguranța locurilor de deținere din subordinea Administrației Naționale a Penitenciarelor, denumit în continuare Regulament, are drept scop organizarea și executarea serviciului de pază, escortare, însoțire și supraveghere a persoanelor private de libertate din locurile de deținere aflate în subordinea Administrației Naționale a Penitenciarelor.                                                                                             Articolul 17(1) Planul de pază și apărare a locului de deținere și, după caz, al secțiilor exterioare ale acestuia se întocmește conform prevederilor anexei nr. 2 de către directorul adjunct pentru siguranța deținerii și regim penitenciar, se avizează de către directorul penitenciarului, directorul penitenciarului cu rol de coordonare zonală, directorul Direcției Siguranța Deținerii și Regim Penitenciar și se aprobă de către directorul general al Administrației Naționale a Penitenciarelor. Acest document se întocmește în 4 exemplare în cazul tuturor locurilor de deținere și în 6 exemplare în cazul secțiilor exterioare ale acestora.                                                                                                                          Articolul48(4) Dispozitivul de pază și apărare se stabilește prin Planul de pază și apărare al locului de deținere și se realizează, în funcție de profilul locului de deținere, numărul, categoria, regimul de executare și riscul pe care îl prezintă persoanele private de libertate pentru siguranța locului de deținere, mărimea perimetrului, dotarea cu sisteme tehnice de supraveghere și alarmare, natura și compartimentarea construcțiilor locului de deținere și caracteristicile terenului înconjurător, situația operativă, forțele și mijloacele avute la dispoziție și dispunerea obiectivului.(5) Dispozitivul de pază și apărare trebuie să împiedice sustragerea de la executarea pedepsei, a măsurii arestării preventive ori a unei măsuri educative privative de libertate, luarea de legături ilegale cu alte persoane, prevenirea introducerii de obiecte/substanțe interzise, precum și pătrunderea neautorizată în interiorul locului de deținere, prin:a) asigurarea continuității pazei și apărării în timp și spațiu, supravegherea locului de deținere, a căilor de acces și a terenului înconjurător; e) coordonarea eficientă a activităților personalului care asigură paza și apărarea locului de deținere;                                                                                  Articolul49-Paza locului de deținere se realizează prin posturi de pază, posturi de control al accesului, posturi de observare și patrule, câini de serviciu, sisteme tehnice de supraveghere și alarmare, prevăzute în Planul de pază și apărare a locului de deținere.                             Articolul64(1)Personalul destinat pazei locului de deținere se compune din șef de schimb, agenții din posturile de control, posturile de pază, posturile de observare, din compunerea patrulelor, dispecerul, precum și din centrul de supraveghere electronică.                                                                                                Articolul 65. Șeful de schimb răspunde de executarea regulamentară a serviciului de către dispecer, personalul din posturile de control, posturile de pază de pe perimetrul locului de deținere, posturile de observare și de către personalul din compunerea patrulelor, de schimbarea la timp a acestora, precum și de predarea și primirea regulamentară a posturilor.

18 răspunsuri la „Dau toată paza pentru un scaun. Sau despre cum ANP girează prostia de la Oradea…”

 1. Timis…
  Acest individ este un esec total din punct de vedere managerial.
  Un pseudojurist care are doar gargauni in cap.
  Viseaza oi si capre la penitenciar.
  Am devenit ciobani fara sa stim?

 2. Tot articolul este ca o manusa.
  Descrie perfect starea de la Oradea.
  Timis este un individ habarnist, care a esuat in scaunul de director.
  Nu au gasit pe unul care sa doresasca sa se dea in spectal…Gratuit, ce-i drept.

 3. Pai Timis acesta este un sifon, provenit de la BPCT. Cu acte in regula.

  Viseaza preamarire si afirmare, pe spatele celor care muncesc de zor.
  Nu a mai calcat printre detinuti de cand lucra la BPCT.
  Altfel se vede munca de penitenciar din biroul din sectorul administrativ

 4. Ne-a dat Timis libere gramada, dupa ce ne-a adus la munca cand a avut chef.

  Vezi doamne, sa dea bine la imparatia de la Bucuresti.

  Nu conteaza ca nu ai cu cine face insotire, sa scada el orele suplimentare.

  Oare de plata orelor suplimentare a auzit?

  Sau doar pentru ofiterul de la siguranta care vine in fiecare sambata in control?

 5. Ce tot vorbiti prostii?
  Timis cel fara frica te planifica in serviciu si la vizita, si la plimbare, iar dupa aceea sa faci si ceva cumparaturi.

  Unde sunt ceilalti agenti angajati?

  Pe la vreun punct de lucru, 5 agenti pazind 12 detinuti.
  Profitabilitate maxima, ce sa zic

 6. Timis te trimite la Aiud cu duba. Vara este cald, iarna este frig.
  Dar nu conteaza, sa fie bine la Bucuresti.
  Cand te intorci, te trimite la instanta, pe la Zalau, Jibou, Beius.

 7. Daca nu ai noroc, te trimite cu detinut la spital, cu Salvarea.
  Dar cand te intorci, masina de serviciu nu este.
  Ce sa faci?
  Chemi un amic cu Bolt, sa te intorci in siguranta la baza.

  Halal management…
  Unde se gaseste soferul din tura de noapte? Doarme linistit acasa.

  Timis zice ca nu este nevoie de sofer pe timp de noapte, nu are treaba de facut.

 8. Conditiile de munca sunt dezastruoase: la Vizita este plin de mucegai in spatele dulapurilor, igrasie, geam pentru a intra lumina naturala nu este, cutiile unde se aseaza bunurile detinutilor sunt vechi de 20 ani.
  Caldura ai doar daca iti aduci calorifer de acasa.
  Vai de steaua noastra

 9. Pe sectia 1, igrasie cat cuprinde, mucegai asemenea.
  Daca vrei sa mananci in birou, iti cade var si praf in cap.
  Covorul de pe hol este tot rupt si distrus.
  Tintarii si plosnitele sunt stapani absoluti !!!
  Hai liberare!

 10. Haosul este generalizat in toate sectoarele de activitate la Oradea.
  Detinutii fac ce ii taie capul. Nimeni nu are curaj sa le spuna legea si sa o aplice.
  Se face totul pentru a fi multumit detinutul, pentru a nu fi evenimente negative, care sa trebuiasca raportate la Bucuresti.
  Vrea sa se mute detinutul, se rezolva unde vrea el.
  Vrea sa i se dea o recompensa, primeste ce recompensa vrea.
  Vrea la munca la BAD, acolo ajunge, chiar daca este certat cu apa.

 11. Mai nou, pentru a acoperi fuga de detinuti, s-au instalat o sumedenie de camere de supraveghere.
  Esti mai ceva ca la Big Brother.
  Se uita dupa tine sefutii cand au chef. Cum ai gresit oleaca, cum te trimit la comisia de disciplina.
  Chiar daca nu au voie.

  Nu conteaza ca nu esti vinovat, du-te tu pe la instanta si cautati dreptatea, caci pe Timis nu il intereseaza.
  El oricum le stie pe toate.

 12. Ce experienta manageriala la Timis? Ce profesionalism?
  A ajuns DASDRP prin PCR, fara nicio zi de experienta in Paza.

  Si va asteptati sa aiba rezultate, viziune, solutii?

  Nu are de unde, saracul. Dar stie sa abuzeze personalul din subordine…Doar pe unii.

  Pe ceilalti ii lauda, le da exceptionale, le da A38.

  Restul, nu conteaza.

 13. Debandata totala la Pnt Oradea. De funcții nu se tine cont, sta șef escorta și face supraveghere secție și cel cu supraveghere secție e la birou, la escorta e paza perimetru, agentul din post care ar trebui sa fie pe siguranta face însoțiri in ora de pauza, șef de schimb nu este tot timpul da știe sa vina ofițerul de la siguranta in control sa spună ca n-ai sigiliu pe armament, sigiliul care normal e la șeful de schimb. Pe secții la 130 de deținuți doar câte un supraveghetor, pe maxima și gsr la fel, doar câte un supraveghetor

 14. Tot ceea ce se scrie în articol este adevărat.

  Lui Timiș îi lipsește asumarea deciziilor. Pentru orice, te îndrumă să îți cauți dreptatea la instanța de judecată.
  Și când instanța de judecată îți dă dreptate, se miră de ce trebuie să execute sentințele.
  Sentințe cu care nu este de acord.

  Acest Timiș, care a ajuns director împuternicit doar printr-un concurs de împrejurări, a ajuns să lupte contra propriilor colegi!
  Rușinos!

 15. Sunteti rautaciosi cu directorul. El coordoneaza si conduce o echipa.Este normal sa existe si deficiente dar trebuie sa va conjugati eforturile, fiecare dintre voi pentru a contribui la indeplinirea obiectivele principale a unui penitenciar. Atmosfera de munca in penitenciar trebuie sa fie subjugata acestor obiective.Indepliniti-va fiecare dintre voi sarcinile de munca specifice, cooperati intre voi si incercati sa fiti mai rationali si empatici cand se ivesc situatii nedorite sau cineva dintre voi greseste. Ajutati-va unii pe altii.Daca veti fi tot timpul patimasi si vanitosi, cu timpul veti dobandi afectiuni medicale dintre cele mai variate.Si petru ce sa fiti tot timpul imbufnati, nemultumiti si vesnic in conflict cu cineva?Nu este mai bine sa va sprijiniti macar cu o vorba buna?Cautati sa abordati toate problemele (pentru ca sunt foarte multe care se pot ivi, unele neprevazute) in mod pragmatic: s-a ivit o problema, a aparut o situatie neconforma muncii specifice. Ati vazut efectul…..dar incercati sa stabiliti cauzele care au condus la aparitia aceastei probleme(sau eveniment negativ) si, cel mai important, incercati sa rezolvati relaxati orice problema, chiar cu o gluma constructiva. Nici nu stiti cat de mult conteaza aceasta atomosfera de buna dispozitie intr-un penitenciar. O sa inchei comentariul meu cu o propunere:directorul unei institutii trebuie sprijinit de voi toti….iar daca nu se poate, atunci directorul trebuie sa caute modalitatea de a colabora/angaja consileri externi pentru a-si atinge obiectivele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *