Continuăm să ne cerem drepturile în stradă

COMUNICAT de presa 26 Martie 2024

Federația Sindicatelor din Sistemul Penitenciar(FSSP) și Federația Polițiștilor din Penitenciare(FPP) continuă protestele în stradă până când Guvernul României va aplica în integralitate Legea salarizării unitare personalului din Sectorul de apărare, ordine publică și siguranță națională.

Guvernul României, chiar dacă încă de la întâlnirea avută în Ianuarie 2024, AM CERUT APLICAREA ÎN INTEGRALITATE și pentru structurile din sectorul de apărare, ordine publică și siguranță națională A LEGII SALARIZĂRII UNITARE, a găsit soluția cea mai la îndemână , aceea de a ne oferi doar o parte a ce era dator încă din Ianuarie 2022. O actualizare a gradului, precum și a normei de echipare.

Soluția a fost prezentată de colegii noștrii, lideri de sindicat ai altor federații,  ca fiind o mare victorie, uitând să le spună celor pe care îi reprezintă că datoria este una mult mai mare ȘI CĂ FĂRĂ O APLICARE INTEGRALA A LEGII, vor avea de suferit mai târziu. Nu cei care mai au puțin până la pensie, ci tocmai marea masă a membrilor de sindicat și a căror vechime în sistem este între un an și 15 ani, ale căror venituri cumulate vor reprezenta baza pentru data când vor ieși la pensie. Dar și pentru alte drepturi. Și ca să vedeți unde suntem și ar trebui să fim, vă prezentăm situație salariului de funcție așa cum ar trebui să fie și așa cum este.

Prevedere legală:

-Legea salarizării unitare 153/2017 – Dispoziții generale – Dispoziții comune

Art.7, lit.b) – Solda de funcție/salariul de funcție reprezintă suma de bani la care are dreptul lunar personalul militar, polițiștii și funcționarii publici cu statut special din sistemul administrației penitenciare, corespunzător funcției îndeplinite, stabilită/stabilit conform anexelor nr. I-IX, care nu poate fi mai mică/mic decât nivelul salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată;

                   coroborat cu

Art.12, alin.(2)Începând cu anul 2023, salariile de bază, soldele de funcție/salariile de funcție și indemnizațiile de încadrare se stabilesc prin înmulțirea coeficienților prevăzuți în anexele nr. I-VIII cu salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată în vigoare.

-Legea salarizării unitare 153/2017 – Anexa VI – Capitolul I

ANUL 2022 Coeficient x Salariul minim brut(1 Ianuarie 2550 lei) ………………………………………………………………………………..

15 │Funcții corespunzătoare gradului de maistru militar principal/plutonier adjutant șef/agent șef principal adjutant     

Studii superioare  – Sal.fcț.minim 4259 – Maxim 4345 – Coef.fcț. 1.70/1,74   Studii Post Liceale- Sal.fcț.minim 4087 – Maxim 4173 – Coef.fcț. 1.63/1,67

Studii Medii       – Sal.fcț.minim 3950  Maxim 4130 – Coef.fcț. 1,58/1,6     

ANUL 2024 Coeficient x Salariul minim brut(1 Ianuarie 3300 lei)

………………………………………………………………………………..

15 │Funcții corespunzătoare gradului de maistru militar principal/plutonier adjutant șef/agent șef principal adjutant     

Studii superioare  – Sal.fcț.minim 5610 – Maxim 5742 – Coef.fcț. 1.70/1,74   Studii Post Liceale- Sal.fcț.minim 5379 – Maxim 5511 – Coef.fcț. 1.63/1,67

Studii Medii       – Sal.fcț.minim 5214  Maxim 5280 – Coef.fcț. 1,58/1,6 

 ANEXA VI, Art. 6Solda de funcție, respectiv salariul de funcție sunt prevăzute în prezenta anexă la cap. I(1 Ianuarie 2022).                                        Dacă legea s-ar aplica și în cazul structurii de apărare salariul de funcție maxim brut al unui agent șef de poliție penitenciară(similar în toată structura de apărare) ar fi trebuit să fie în anul 2022, potrivit tabelului de la Anexa VI din lege,de 4345 lei, iar la acest moment de 5742 lei. Sume brute. În realitate, salariul de functie maxim al unui agent șef de poliție penitenciară(similar în toată structura de apărare) este de 596 de lei. Sumă brută. La ofițeri situația este aceeași…

La salariul de funcție rezultat din aplicarea legii s-ar adăuga, solda de grad și la ambele gradațiile de vechime. La toate acestea s-ar aplica 30% sporuri. Și dacă mai munciți și suplimentar… Și abia atunci faceți după un calcul minimal și vedeți ce iese. Asta ar trebui să le spuneți oamenilor că este realitatea ce se aplică de 2 ani celorlalte familii ocupaționale. Ăsta ar trebui să fie crezul, normalitatea și finalitatea demersurilor noastre. LIDERI de sindicat și MEMBRII de sindicat. Nu să ne lăsăm ,, cumpărați” cu firimituri de Guvern și prostiți de cei cei ce sunt în fruntea voastră că am obținut mai mult decât ne închipuiam. Nu este așa !!!!!

Deșteptați-vă și hai să ne obținem tot ce Guvernul ne este dator!!!                    În 26 martie Sindicatele din penitenciarele Deva, Codle și Giurgiu, afiliate FSSP și FPP continua seria protestelor declanșate săptămâna trecută la Tg-Jiu și Botoșani!!!!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *