Bugetul care afectează lucrătorii de penitenciare, dar si ipocrizia unora dintre noi

Sedinta Comisiei mixte de dialog in sistemul penitenciar a scos în evidență doar pe durata a o treime din subiecte, pentru ca restul a fost mizerie, faptul că avem un buget mizerabil iar cei care ne conduc si ar trebui sa se bata pentru noi sunt incapabili să o facă. Si ma gandesc aici in primul rand la ministrul justiției, dar si la conducerea ANP.

A fi conducătorul unor oameni implica sa faci tot ce depinde de tine ca celor pe care-i conduci sa le fie aparata demnitatea, sa fie încrezători că toate eforturile lor sunt răsplătite cu intelegere, interes, empatie fata de problemele lor, ca macar tot ce a depins de tine ai întreprins si daca nici asta nu este de ajuns, le spui celor care te-au pus în fruntea trebii ca pleci deoarece la rândul tău cel care te conduce nu a făcut ce trebuie sa-ti apere demnitatea, sa-ti răsplătească efortul cu intelegere, interes, empatie fata de problemele ale tale si ale celor pe care i-ai condus. Acesta este conducătorul ce ni-l dorim.

Cat despre ce si cat am discutat la Comisia mixtă nu stiu cat a ajutat demersului de a apăra oamenii. Într-adevăr bugetul nu este asigurat decât în procent de 83%, e adevarat ca nu avem banii pentru orele suplimentare, vouchere sau majorarea de 50% pentru lucrări de excepție, nu plătim drepturi cum o fac alte structuri din sectorul de aparare( vezi majorarea cu 2 lei amarati ai normei zilnice de hrană sau diferenta la echipament), dar pentru asta va veni timpul, mai repede decat își închipuie unii, sa reacționăm. Cum vom reacționa si daca își închipuie conducătorii noștri că acei copii din scoala, pe care colegii noștri ii asteapta ca sa mai limpezească putin din milionul de ore suplimentare nerecuperate nu ii vor încadra la data cand vor termina studiile. Si o vom face în felul în care am mai facut-o, fără îndemnuri fără fond si fara sa acuzăm pe altii ca nu sunt asa războinici ca noi. Si asta am demonstrat.

Dacă a fost un lucru pentru care nu am reacționat pana acum, acest lucru il stiu membrii de sindicat și tine de ce ii reprezinta, de identitatea lor. Pentru care ne-am zbătut fără să o trambitam si fara a închide, prin atitudine, relatii create cu atâta truda, relatii ce le-am făcut tocmai pentru ca nu avem conducători care sa o faca. Suntem o entitate a nimănui si nu ajuta in niciun fel personalul de penitenciare sa-i închidem toate ușile spre cei care decid. Nu am aparat niciodată pe actualul ministru, cum nu am aparat nici conducerea ANP. Am crezut in dialog si respect. Asta nu inseamna ca nu vom reacționa. Dar o vom face la fel de demn.

Cei carora li se pare ca sunt aparatorii pamantului o sa spuna si de data aceasta ca ii lăsăm să fie singuri, ca suntem parte a unei puteri cu care doar ei se luptă, uitând sa spuna cum au reprezentat pe cei care i-au ales. Nu cred ca solutia este o baie comuna in mizerii, în invective, înjurături și gesturi mai mult decât reprobabile. Nu poti sa apari ca apărătorul dreptății cu asa o atitudine, dar acuzând pe altii ca nu sunt cu tine.

Da, nu avem buget si nu avem nici conducatori. Dar vom avea reactia, iar aceasta va fi una corectă fata de oamenii pe care-i reprezentăm, una care sa fie facuta cu ei, dar care sa ii si protejeze, una care sa arate ca depinde doar de noi sa ne facem dreptate. Fara sa acuzăm in stanga si in dreapta, sau ca suntem parte a mizeriei după ce am participat la crearea ei.

Asta e calea ce o vom alege daca vrem sa fim mai buni ca ei, ca cei care ne conduc. Iar daca unii vor dori ca actiunile noastre sa fie comune, atunci nu calea lor o vom urma, ci una bazată pe respect si incredere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *