Unul dintre ei este directorul Penitenciarului Oradea, domnul comisar sef de poliție penitenciară Roman Mircea. Ales sa conducă acest penitenciar prin împuternicire (nu avem cunostinta sa-l fi recomandat ceva, nici măcar vocea și talentul), adus tocmai de la Satu Mare, domnul comisar sef de politie penitenciara Roman s-a remarcat printr-o strategie nedemna de înaintașii săi, cunoscuti ca oameni verticali, apărători ai dreptății si iubitori de lege. Nimic din toate acestea nu-l caracterizeaza pe domnul Roman. Din contra a ales sa semene cu struțul, in situația în care interacționează cu problemele oamenilor ridicate de organizațiile sindicale. Când este vorba de a-și ,,acoperi” protejații nu are nicio problemă. Si o face într-un mod mai mult decât mizerabil si părtinitor. Nu vreau momentan sa detaliez( o voi face cu proxima ocazie avand legatura cu încălcarea prevederilor OMJ 820, cu încălcarea prevederilor referitoare la nesesizarea Comisiei de disciplină pentru apropiați), vreau doar sa dau un exemplu recent.
Cam asta este situația multor ocupanti de funcții de conducere în sistemul penitenciar. Nu toți, dar mulți. Si asta pentru ca de-a lungul carierei lor au fost ocupanți de funcții de top fără a fi verificați dacă au aptitudini in acest sens. Si vina nu este numai a lor. E si a Ministerului Justitiei, care în buna tradiție fanariota ce a dominat politica ultimilor 30 de ani, a considerat ca e mai bine cu unul neverificat profesional, dar ascultător( vezi veșnicele imputerniciri avute de unii), decât cu unul care ar putea sa-i contreze pe multe din lucrurile nu tocmai ok ce se petrec în sistem. Pentru ca Ministerul Justiției, pana acum, putea organiza 100 de concursuri de ocupare a posturilor de conducere în sistem. Si dacă pentru sef tura sau sef sectie s-a mai întâmplat, pentru ocuparea posturilor de directori nu au organizat cred ca de vreo 5-6 ani. Si asa am ajuns sa avem 32 de directori împuterniciți din 49.
Este vorba de plata unor drepturi salariale, respectiv plata unor ore suplimentare. Nu numai ca deși conducerea Administrației Naționale a Penitenciarelor, in mod asumat, a transmis ca orele prestate in comisiile de concurs ca observator trebuie sa fie acordate ca ore suplimentare sau plătite, ,,minunea” de la Satu Mare, domnul comisar sef Roman, cel de la Satu Mare , nu eroul lui Sergiu Nicolaescu, a considerat inutila adresa ANP si drept urmare o da de gard cu dispozițiile primite de la șefii ierarhici. Acesta funcționează în marșarier când este vorba de aplicarea legii si a dispozițiilor legale. Oricum pentru el este opțional si Acordul colectiv privind raporturile de serviciu, chiar dacă este semnat de Ministrul justiției si Directorul general al Administrației Naționale a Penitenciarelor si obligatoriu a fi aplicat de domnia sa.
Vă dau un sfat domnule comisar sef de politie penitenciara Roman (nu va numesc director pentru ca nu ati ocupat postul prin concurs, dar ce este și mai rău, nu dovediți ca sunteti pregătit sa o faceti). Plătiți ceea ce statul, prin prevederile legale va obligă să o faceti. Va rog încă o data sa faceti ce legea va obliga sa faceti( v-am rugat si in discuțiile telefonice purtate). Pentru ca altfel veti raspunde pentru toate cele făcute(cu voie sau fără de voie).
Orice asemănare cu situația de la Miercurea Ciuc este pur întâmplătoare. Și aici sunt trimiși în comisia de disciplină doar după placul directorului – ups… L-am făcut director, dar ca și în cazul personajului din articol, acesta n-a susținut vreun examen, e împuternicit pe principii doar de anp știute. Și aici se fac împuterniciri doar pe criterii lipsite de transparență. Ca să nu mai spun că se încearcă transformarea unor posturi de agent în posturi de conducere deoarece persoana desemnată prin dzu pentru a conduce sectorul respectiv (reeducare) să poată să fie imputernicita de director și nu de anp. Cumatriile merg în continuare brat la brat la nivelul conducerii necontand capacitatea profesională ci doar supunerea orbeasca. Capacitatea manageriala a împuternicit ului director duce către falimentul unitatii: logistică e făcută praf de directoreasa Reka, medicalul e condus după ureche, agenții din operativ se pensionează sau încearcă să-și găsească liniștea la alte unități, reeducarea arde țigări la ciupercă pentru a primi recompense, cei de la resurse umane nu mai încap de aroganțe… A și era să uit de cei mai harnici 2 ofițeri ssm și msu, care ocupa primele 2 locuri la lins, nu știu exact dacă în această ordine… În rest toate bune: fanul dispare din gaz, cartofii se topesc de la căldură, inventarele se fac și se refac după dispozițiile economistei șefe, ca doar a fost recompensata cu 50% pe trim 2 ca să stea în concediu și sa învețe pentru bacalaureat ( mai bine mai târziu decât niciodată )…
cei mai harnici 2 ofițeri ssm și msu, care ocupa primele 2 locuri la lins, nu știu exact dacă în această ordine, sunt si la Oradea.
Oleaca mai coafati, dar cu aceleasi apucaturi si aceleasi abonamente
Perfect adevărat!
Domnul Roman are o tactică de struț, iar mai nou se vaietă prin unitate la toată lumea.
Oare cu ce a greșit?
Știe dânsul prea bine!
Poate a fumat prea mult pe holuri, în sectorul administrativ.
Tigari de acelea imbunatatite, ca si detinutii.
Oare aude aceste lucruri Ministrul Justitiei si DG? Sau le baga si ei sub pres?
Sau adopta stilul strutului, la fel ca protejatul domniilor lor?
Dapoi altul capabil în penitenciarul oradea nu era ca sa ocupe funcția de director…..
Anp a facut ceea ce a știut ca e mai bine când l-a împuternicit pe el.
Domnilor din pacate suntem condusi si Oradea si la Ciuc de niste retarzi mintali care nu au fost in stare sa treaca un examen psigologic,Directori care au vrut sa se arunce pe geam de la etaj,directori care conduc azi peste o suta de oameni ,directoti care nu cunoasc dect joarda si care cer ca subordonatii sa fie demni si bravi dar exemplul din fata lor este un neica nimeni fara neuron care stie doar sa semneze ca primarul,oare pana cand ,paina cand o sa o sa la sparga capul oamenii pe strada,anp-ule ce masuri luati impotriva Directorilor de carton prosti pe care i-ati investit?!!!
Un nenorocit.
A adus Oradea la un pas de prăpastie
De la membrii de sindicat citire:
Bogatul se plange mereu ca nu are bani. Sistemul penitenciar nu e un sistem slab bugetat comparativ cu alte sisteme mult mai vitrege. Sa cheltuie bani, sa cheltuie tot de dragul de a cheltui stie orice prost, orice retardat. Sa ai resursa umana pe care sa nu stii sa o gestionezi. Sa ai specialisti pe varii domenii pe care sa ii calci pe cap. Pt simplul motiv ca, omul (oricare muncitor bun o fi ala in lumea asta) specializat pe domeniul sau de activitate cand te vede cat esti de ptost ti-o zice cu seninatate, indiferent de cat de mare sef te tii. Un specialist adevarat asigura functionalitatea sectorului cu un necesar infim de bani. Constati ca nu ai bani de servicii, investesti in scule si nevoia te invata sa iti rezolvi singur cea mai mare parte din greutati. Cu sefi din astia care stiu sa cumpere servicii, revin la ideea ca orice retardat stie sa cheltuie toti banii. Le dai bani multi cheltuie mult, le dai putin cheltuie putin important ca: Vesnic se plang! Nu putem! Nu avem cum! Noi nu suntem de vina! Si cel mai jegos raspuns: Noi vrem, dar nu de noi depinde, de vina e…. ! Cand vin banii se duc precum grauntele la gaini. Stilul de gestionare e precum clientul la terasa, cumpara servicii: sa vina totul de-a gata pe masa, in limita bugetului, iar cand se goleste portmoneul pleaca plouat cu coada intre picioare. Grozava strategie de viata de aplicat si la locul de munca.
De la un alt membru de sindicat citire:
O soluție bună era sa ai beneficiari daca nu ai bani, dar aici ANP este de vina, dai interimari, care nu se gandesc sa aduca prosperitate, sa formeze niște tipare de baza ( principii, valori), ci se gandesc cat mai am până la pensie, si asa a mai trecut un an si ii bn! Nu se uita nimeni în urma ce a lăsat, numai exista coloana de a avea curaj sa privesti in ochi pe cineva! Sa meargă si sa nu isi reproșeze nimic!
De la alt membru de sindicat citire:
Din pacate avem multe probleme de rezolvat, din pacate au f beneficiari care au vrut sa lucreze cu penitenciarul, ok nu ai bani sa creezi condiții la colegi sau sa ii vulnerabilizezi, pe secții bodycamurule nu functioneaza, pe cursă iarna frig vara cald, dar le place sa se zică au au fără probleme. În loc să aduci beneficiari ca nu ai bani mai bn stai si te plângi asta e! Sa numai zic ca se vin cu niste soluții care cică st pt moment dar inadmisibile! Fiti tari si rabdati! Trebuie să aducem soluții si sa sprijinim unde st colegi vulnerabili, din lipsa conditilor de muncă!
Alt membru ne se lasa mai prejos:
Corect ceea ce spui tu, dar ai uitat un aspect mic dar foarte important, acei beneficiari care au vrut sa lucreze cu Penitenciarul nu au fost de acord cu micile suveniruri și cadouri ptr cei în vârf care pun Semnătura și în acel moment a fost mai ușor sa dpuna pass. Și uite asa nu ne mai permitem sa face condiții de munca ptr colegi ca nu sunt bani, dar tu ca și conducător nu faci nimic în acest semns
W8 consider că AC în dubă de transfer este o prioritate, sa ajungi la Aiud cu 27 – 36 de deținuți nu este usor, si nu ai doar RD ai si GSR AI si tineri, ai si vulnerabili, ai si protejați, ai si nevaccinati.
Fără supărare dubă nu e de azi sau de ieri în situația data, a fost pandemia, a fost scris si adus la cunoștință, puteau sa o repare
” In vremuri tulburi cum au fost cele din 2020 și în 2021 oamenii au nevoie de leadership, echipele manageriale sa facă pasul în față și faceți ce știți mai bine adică asumarea actului de conducere, încredere, siguranță și exemplu personal”. Acestea erau cuvintele directorului general la ședința online desfășurată cu ocazia zilei de 29 iunie când se adresa conducerilor unităților. Da, oferirea unui sentiment de siguranță alături de mesajul transmis într-o manieră constructivă inspiră personalul să își trateze munca ca pe o artă, rezolvarea conflictelor zilnice și puterea exemplului personal sunt deziderate în leadership. Arta de a conduce, influența, îndruma persoane, echipe sau organizații este înnăscută și dobândită, presupune calități native dar și o nutriție (muncă grea de dobândire de abilități). Observ colegi mai tineri care încep sa aibă dubii spunea directorul general.
Dubiile cu privire la rolul si importanta lor apar la personal atunci când au un leadership slab mai precis lipsește liderul.
Acest individ ce apare în articol dovedește clar că nu este liderul Penitenciarului Oradea, da este un director numit prin împuternicire, care nu îndeplinește condițiile de ocupare a postului prin concurs (și se vede lipsa acelor abilități ce se dezvoltă în anii de experiență în funcții de conducere). Numirea s-a realizat fără o analiză în CC ANP sau fără orice procedură de selecție, fiind chemat în secret de Ungureanu și pentru a fi prezent și-a luat concediu de odihnă, din acest motiv personalul consideră că are PILE.
În orice organizație sunt liderii informali care trebuie atrași de conducătorul formal în echipa sa în, asta dacă este inteligent.
Cultura organizaționala la Oradea lipsește A FOST LĂSATĂ să se dezvolte într-un mănunchi de interese uneori contrare de grupuri care nu au legătura cu obiectivele instituției. Acest individ nu are puterea de a conduce instituția, nu are experiența și este lipsit de viziune fiind dezinteresat de unitate. Empatia, camaraderia sunt termen necunoscuți acestui personaj obscur, apărut din neant la Oradea , nu stăpânește arta comunicării, este înconjurat de ligăi și persoane slabe (din categoria celor ce fug de munca cu deținutul) ca orice conducător slab. Deținuții custodiați nu îl cunosc, nu a lucrat în operativ nici o zi, nu are cunoștințe juridice .
Și acum întrebarea pentru directorul general: de cât timp aveți nevoie pentru a evalua echipele manageriale moștenite și ulterior de a lua măsura legală de a organiza concursuri? Discursurile publice, participările la expuneri internaționale despre leadership arată că acest domeniu vă este bine cunoscut cel puțin teoretic, mai trebuie să arătați și practic altminteri înseamnă că susțineți oameni pe alte criterii decât cele de performanță.