Atunci când n-ai cap vai de picioare

Asa s-ar putea traduce modul in care comisiile de concurs pentru ocuparea posturilor de sef tura si sef sectie au tratat modul de organizare si planificare a unui concurs. Si spunem asta luand in considerare faptul ca atat una, cat si cealalta au inteles sa planifice proba de calculator chiar a doua zi dupa un interviu ce a durat doua saptamani.

In toata aceasta perioada au fost intervievati peste 160 de candidati in cadrul comisiei de concurs pentru sef de tura si aproximativ 140 in comisia pentru sef de sectie. Ce puteai sa ai in cap, in momentul in care ai facut planificarea concursului si aveai toate datele, tu comisie fiind cea care stabileste toate detaliile, cand sti ca proba de interviu s-a terminat in jurul orei 18.30 pe data de 31 ianuarie si 300 de oameni asteptau rezultatele interviului pe care tu le-ai publicat pe data de 31 ianuarie dupa ora 20.00, sa stabilesti pentru data de 1 februarie proba de calculator, daca se poate chiar incepand cu ora 8.00?

Aseara in jurul orelor 21.00, am primit o serie de semnale de la liderii de sindicat din teritoriu carora le fusesera semnalate o serie de probleme ce tineau de desfasurarea concursurilor de sef tura si sef sectie. Astfel:

  • o parte plecasera spre Bucuresti(cei mai de departe)  desi inca nu stiau rezultatele la interviu – posibil ca unii sa se fi deplasat degeaba lucru grav si care dovedeste lipsa de respect
  • nu stiau daca vor ajunge la timp in situatia in care planificarea era facuta pentru o ora matinala, iar ei au luat la cunostinta de rezultatul interviului foarte tarziu
  • ce se va intampla cu cei care nu vor ajunge
  • oare starea de oboseala datorata circulatiei pe timpul noptii isi va pune amprenta pe prestatia la proba de calculator, stiut fiind ca aceasta proba fiind contratimp genereaza un mare consum nervos

Avand in vedere cele de mai sus am luat legatura cu domnul Marian Dobrica, director general al ANP si domnul Claudiu Romanu, directorul DMRU si le-am expus situatia cerand ca seriile la proba de calculator din data de 1 februarie sa fie reprogramate pentru data de 4 februarie. Mi-a fost explicat ca desi situatia este una nepermisa proba nu va putea fi amanata, dar ca se va avea in vedere ca astazi sa fie testati cei din Bucuresti si imprejurimi, iar cei care din motive pertinente, ex.distanta foarte mare (peste200-250 de km) ce ar genera intarziere referitoare la prezenta la ora planificata pentru proba calculatorului sau distanta pe care s-au deplasat a generat o stare de oboseala ce il impiedica sa sustina proba, sa ceara presedintelui comisie replanificarea pentru data de 4 februarie.

Speram ca macar acest lucru sa se intample, iar acolo unde intampinati greutati va rog sa ni le semnalati pentru a reactiona in timp util. Avand in vedere situatia propunem ca in timpul probelor eliminatorii informarea cu privire la rezultat sa se faca in ziua sustinerii probei catre unitatile ce au scos posturile la concurs, ca in acest fel cei care au fost admisi sa se pregateasca pentru proba urmatoare iar ceilalti pentru a reintra in ritmul normal de lucru si a doua propunere este ca cei care au sustinut interviul(in cazul unor astfel de concursuri in care perioada depaseste 3-4 zile de interviu) in ultimele doua zile sa fie planificati la proba de calculator in seriile din cea de-a doua zi de desfasurare a acestei probe pentru a avea aproximativ acelasi fel de tratament cu cei planificati in primele zile.

Cat de util ar fi un reprezentant sindical ca parte a acestor comisii,cu mandat limitat la urmarirea procedurii de concurs, pe toata perioada concursului(mai ales in concursurile pe lunga durata), o minte care sa ar putea lumina o comisie cu capul adancit in niste cutume? Intrebam mai ales ca in ultimul timp tot spunem ca prezenta unui reprezentant sindical este mai mult decat utila, macar si numai pentru ca aceste lucruri sa nu se mai intample.

Macar in acest fel, cei care au organizat aceste probe de concurs sa li se deschida mintea si sa constientizeze ca nu poti sa tratezi cu atat dezinteres niste candidati la o functie care presupune empatie si camaraderie in legatura cu problemele aparute in cadrul echipei din care vor face parte si nu vor ajunge intr-o zi sa gandeasca fara a avea o logica a deciziilor lor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *