Atunci cand legea este motiv de troc in functie de interes. Mai rau este ca trocul este asigurat cu mijlocirea ANP

De-a lungul timpului am trăit cu speranța că sistemul penitenciar trebuie să se bazeze pe un cadru legislativ coerent, care sa fie aplicat în spiritul și litera sa, astfel încât rezultatul aplicării lui să transmită mesajul unei abordări corecte și obiective față de toți cei care la un moment dat se gândesc că le-ar putea fi aplicabil.

Una din prevederile legale, parte a sistemului legislativ aplicabil personalului din penitenciare este OMJ 2398/2012. Astfel, fiindu-mi adusă la cunoștință o situație ce viza o procedură de schimbare din funcție la Penitenciarul Oradea, nu am crezut ca prevederea legală poate fi batjocorită în acest fel.

Cu ocazia ședinței Consiliului de Conducere care s-a desfășurat în data de 10.05.2019, directorul împuternicit al penitenciarului Oradea, comisar șef H.M.P., sfătuit destoinic de către șeful biroului Resurse Umane, dar și de către alți ,,interesați”, a ales să schilodească grav procedura de schimbare din funcție, care se afla în curs de desfășurare.

Fără a avea motivat cererile de schimbare din funcție în față, acestea fiind trimise pentru avizare la ANP, directorul împuternicit al penitenciarului Oradea, comisar șef H.M.P., a hotărât să departajeze cererile formulate în mod arbitrar, încălcând prevederile OMJ 2398/2012. Astfel, pe criterii doar de el știute, fără a motiva în scris , detaliat, hotărârea luată, a dat aviz favorabil unui număr bine socotit de cereri, astfel încât nu a mai fost constituită comisia de departajare legal prevăzută.

În acest fel, cu toate că postul de ofițer cu cercetarea disciplinară nu este ocupat în statul de funcții, singura cerere depusă a fost respinsă, deoarece nu avea avizele DE PRINCIPIU ale structurilor din ANP. Acest lucru se întâmplă în condițiile în care s-au constatat diverse vicii de procedură, datorate faptului că această activitate se desfășoară în mod haotic de către diferiți ofițeri.Oare se dorește ca Oradea să urmeze exemplul negativ de la Iași, în privința cercetării disciplinare a abaterilor disciplinare săvârșite de către deținuți?

În ceea ce privește postul vacant de ofițer Resurse Umane, situația a fost relativ similară. Cu toate că erau depuse mai multe cereri, doar UNA a primit aviz favorabil de la Direcția Management Resurse Umane din ANP, cerere ce nu a îndeplinit condițiile de ocupare a postului. În acest fel, psihologul de personal vrea să migreze spre un birou mai călduț, cu toate că în urmă cu câțiva ani, a ocupat acel post top printr-o procedură de schimbare din funcție, la cerere.Se observă faptul că toate cererile aveau două avize, dar această cerere avea DOAR un aviz din partea ANP. Oare directorul împuternicit al penitenciarului Oradea, comisar șef H.M.P. nu a constatat acest lucru? L-a trecut cu nonșalanță cu vederea?

Situația este cu atât mai gravă cu cât psihologul de personal care a cerut schimbarea pe postul vacant de ofițer Resurse Umane are o probitate morală îndoielnică, fapt concretizat de amenda administrativă care i-a fost aplicată de către organele de parchet, imediat după încadrarea în sistemul penitenciar, deoarece nu a îndeplinit sau a îndeplinit în mod defectuos condițiile obligatorii prevăzute de lege.În acest fel, s-au încălcat cu nonșalanță prevederile legale, fiind batjocorită o procedură care poate schimba iremediabil cariere, dacă este aplicată cu rea-intenție sau cu o crasă superficialitate.Faptul este cu atât mai grav, deoarece în cursul anului 2018, s-a desfășurat în mod defectuos o procedură de schimbare din funcția care a vizat și membrii echipei operative speciale, aceștia fiind obligați să susțină probe sportive, cu toate că acestea nu erau prevăzute de legislația în vigoare.

Cu toate că directorului împuternicit al penitenciarului Oradea, comisar șef H.M.P., i-au fost prezentate detaliat derapajele, acesta a refuzat tacit să ia orice măsuri de identificare a problemelor și de remediere a deficiențelor.Oare acesta este managementul penitenciar pe care ANP îl tolerează și îl încurajează? Sau doar angajații sunt vinovați, deoarece au naivitatea să creadă că lucrurile se vor întâmpla în mod legal, corect și transparent?

O sa revenim si cu aspecte ce țin de plata unor ore suplimentare ale directorului unitatii(de care a avut cunoștință si ANP), precum și de cazuri de încălcare gravă a prevederilor legale privind planificarea si plata orelor suplimentare( de care a avut cunoștință si a fost complice conducerea unitatii).

6 răspunsuri la „Atunci cand legea este motiv de troc in functie de interes. Mai rau este ca trocul este asigurat cu mijlocirea ANP”

  1. Asta e director?…e acel prefăcut și veșnic bolnăvicios căruia i se întâmplă toate acestea doar atunci când i se ia ciolanul sau apare vreun incident!…intra imediat în medicale când nu mai este împuternicit sau dacă apare vreo mică revoltă …cât de josnic!

  2. Din păcate, asta e realitatea. Sunt una din acele cereri care au primit aviz negativ. Motivația? Habar nu am. Nu am primit un răspuns concret, oficial. Nu cunosc motivația. Am înțeles ceva de genul: lipsă de personal. Pe bune? În domeniul în care îmi desfășor activitatea? Lipsă de personal ? Atâta vreme cât permiți nu unuia, ci mai multor persoane sa părăsească domeniul de activitate, exact la mine s-a potrivit lipsa de personal, însă nu se pune problema de lipsa de personal cand dai aviz pozitiv chiar la o funcție unică? Dar această problemă de lipsă de personal nu este de acum. La modul cel mai serios, dacă nu ești din gașca lor, nu ești de-a lor, dacă faci parte dintr-un sindicat nu e bine că trebuie sa fii in celalalt sindicat. Dacă ești în care nu trebuie nu ai voie să promovezi sau dacă ai promovat, consideră că e suficient. Că nu ești capabil, că nu ești apt, că e greu, ca nu ți se potrivește…Si uite așa ajungem niște frustrați ai sistemului. Și tot mai mulți, cei care îndeplinesc condițiile de pensionare, bucuroși că, în sfârșit, au scăpat de acest sistem. Păcat…

  3. Acesta este directorul împuternicit de 2 ani la Oradea. A executat conștiincios ordinele primite de la foștii directori ILEA!

    Și a așteptat să vină următoarea dată de salariu, următoarea împuternicire.

    Mai mult, a rezolvat vreo câțiva ofițeri cu funcțiile dorite, mai ales la Resurse Umane, chiar dacă aceștia ocupau anterior funcții unice.

  4. Consiliile de conducere de prin unități sunt un fel de bătaie de joc. Băieții deștepți, a se citi domnii directori și directori adjuncți fac cărțile înainte de venirea în ședințe. Mulți cred ca suntem prosti, dar poate se vor deșteaptă când unul dintre cei nemulțumiți, fără spate va sesiza parchetul. Poate distinsul ANP sa modifice decizia privind funcționarea acestui consiliu. Dacă domn ii directori își asuma și iau niște decizii ce rol mai au aceste consilii? Au nevoie de aplaudaci. ANP trezește-te!

  5. Un director de carton care nu are nimic cu managementul, un director împuternicit care nu găsește soluții pentru angajați sau doar pentru unii, un director împuternicit care trebuie să îi fie retrasă împuternicirea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *