ANP între datorie și dorința de a spăla directori. Sperăm ca măcar ministrul Justiției să nu închidă ochii….

Mai acum ceva timp scriam de încălcarea cu bună știință a Regulamentului privind siguranța locurilor de deținere de către directorul Penitenciarului Arad. Acesta cu de la sine putere a dispus, încălcând flagrant dispozițiile legale, retragerea dispozitivului de paza la secția exterioară a penitenciarului Arad.

Asta după ce, atât directorul adjunct privind siguranța deținerii si regim penitenciar, cât și șeful serviciului siguranța deținerii îi transmisesera atât verbal cât și scris ca prin deciziile luate se vulnerabilizează siguranța locului de deținere. Nu a ținut cont de acest lucru.

La sesizarea Federației Sindicatelor din Sistemul Penitenciar a intervenit și ANP-ul, deși știa de situație și nu făcuse nimic. A trimis o comisie care nu numai ca nu a repus legea in drepturile sale, dar a si incercat o mizerie de justificare a încălcării acesteia.

Am sesizat Comisia de disciplină din Ministerul Justiției, deși ar fi trebuit să o facă ANP-ul, aceeași instituție cu aceeași șefi care sesizează Comisia de la ANP și pe cele din teritoriu, pentru fapte mult mai puțin grave decât încălcarea unei prevederi legale ce sta la baza conceptului de siguranță a penitenciarului. Dar ei nu au facut asta ca doar principiile ce stau la baza statutului funcționarilor din sistemul penitenciar, nu este aplicabil si celor care îl conduc.

Am intrat intr-o noua etapă, cu un ministru care spune că respectarea legii este mai presus de orice si in care credem. Sperăm ca măcar aceasta să nu închidă ochii la toată această lustruire de directori și să înceapă o evaluare a tuturor celor care conduc penitenciarele din România. Mai ales că toți au mandate pe viață, lucru de neînchipuit in funcția publică.

Poate ca reforma sistemului penitenciar ar trebui începută cu ei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *