Ieri, am mai făcut un pas pe drumul modificărilor ce le dorim a fi făcute la Proiectul Statutului polițistului de penitenciare. Un drum greu, mai ales că cei mai mulți nu au cunoștință de greutățile ce le întâmpinăm în punerea în practică a politicilor penale stabilite de statul român.
Ne dorim un Statut echilibrat care să îmbine obligațiile( foarte multe de altfel și greu de pus în practică ținând cont de presiunile externe sistemului, cele mai multe binevenite, dar și foarte multe aiuritoare) și drepturile ce trebuiesc acordate pentru recunoașterea acestui efort uriaș.
Ne dorim un Statut care să protejeze personalul de orice presiune, în orice situație în care acesta nu face decât să aplice legea. În forma și spiritul ei. Au fost, sunt și vor fi derapaje. Cele mai multe generate de presiunea uriașă ce stă pe umerii personalului în relația cu toți factorii perturbativi din activitatea sa (personal insuficient, condiții de muncă, mijloace tehnice la dispoziție insuficiente sau depășite tehnologic legislație incoerentă și care nu creează pârghii necesare gestionării corecte a tuturor situațiilor, presiuni venite din partea deținuților, presiune din partea societății care ne percepe diferit față de efortul făcut pentru aplicarea legii, etc) Important e să menținem cât mai departe de noi aceste lucru și să protejăm pe cei care în proporție covârșitoare își fac treaba.
Ieri, la Comisia de apărare proiectul aprobat de Senat a trecut cu două amendamente, ce vizează eliminarea incompatibilității de a fi membru în conducerea sindicatului și deținerea unei funcții publice (nivel ordonator de credite și persoane ce îi înlocuiesc) și problema redeschisă, aceea de drept al agentului de a avea acces prin concurs la un anumit nivel al funcțiilor de conducere(șef serviciu) la fel cum au dreptul și cei care vin din sursa externă, sau chiar colegii din sistem, ofițeri. Am văzut în ultimul timp o încrâncenare ce nu dă decât o eventuală frica de competiție. Să nu uite că până la modificarea cerută de noi la Senat, chiar cei ce contestă această posibilitate nu aveau dreptul la rândul lor să dea examen. Nu este incorect dacă omul vine la concurs din exterior( nici nu ar trebui să fie) dar avem o problemă cu colegul nostru. Sper sa depășim acest prag și sa fim buni camarazi.
Amendamentele ar trebui sa fie cuprinse în Raportul Comisiei juridice, ca apoi sa fie aprobate în plen. Mulțumim celor care ne-au ajutat și ne ajută în continuare în demersul nostru( senatori și deputați) și îi asiguram de tot respectul nostru. În rest ne vom tine de pașii ce trebuiesc urmați și sper să parcurgem bine cât mai mulți.